واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مكتب معتزله و رويكرد عقلاني به دين در آخرين شماره از اطلاعات حكمت و معرفت
گروه انديشه: مقاله «معتزله و رويكرد عقلاني به دين»، توسط «عباس بخشي»، كارشناس ارشد فلسفه نوشته شده و در آخرين شماره از ماهنامه اطلاعات حكمت و معرفت منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، ارزيابي دستاوردهاي نظري و نيز آسيبشناسي نهضت فكري معتزله، به عنوان نخستين گروهي كه پرچم عقلانيت را در فرهنگ اسلامي بر افراشتند، به منظور بازسازي و تعميق انديشه ديني معاصر، از بايستههاي پژوهش در حوزه الاهيات و فلسفه دين شمرده ميشود.
چرا كه برخي پاسخهاي معتزليان به پرسشهاي اساسي روزگار خود، به گونهاي بيش و كم متفاوت، همچنان پرسشهاي مطرح در ميان متفكران و دينپژوهان عصر ما محسوب ميشود. از اينرو، بازشناسي در ابعاد متنوع تفكر معتزله و بازخواني نقّادانه ميراث عقلاني آن، ضرورتي مضاعف مييابد.
در نوشتار مذكور، ابتدا از خاستگاه و منشأ پيدايش معتزله و عوامل گسترش تفكر آنان سخن رفته و سپس به پارهاي از دستاوردهاي مكتب مزبور در رويكرد عقلاني به دين اشاره شده است.
نويسنده در بخش عوامل پيدايش كلام معتزله مينويسد: در بررسي علل پيدايش مكتبهاي فكري و عقيدتي و نهضتهاي سياسي و اجتماعي در هر عصري، بايد به عوامل مختلف تأثيرگذار بر آنها توجه جدي كرد و از نگرش تقليلگرايانه رويدادها به عامل تكمحور در زايش و فرسايش آنان برحذر بود. به عبارت ديگر، هم در مقام توصيف و هم از حيث تبيين نبايد از چگونگي و چرايي ظهور و سير تطور و تحول و وضعيت فرجامين مكتبها و جنبشها غفلت ورزيد.
از اينرو، ظهور مكتب كلامي معتزله در قرن دوم هجري در شهر بصره را نيز نميتوان از قاعده مزبور مستثني كرد و عوامل ذهني، عيني، معرفتي و غيرمعرفتي را در پيدايش، تطور و تحول و افول و سقوط آن در نظر نگرفت و آنرا يكسره به عوامل بيروني و يا صرفا به دلايل معرفتي منسوب كرد. به هر صورت، در اينجا به جهت رعايت اختصار به چند عامل عمده معرفتي و غيرمعرفتي در پديد آمدن و نشو و نماي مكتب معتزله اشاره ميشود.
بخشي معتقد است از نظر معتزله، «معرفت» به دو دسته تقسيم ميشود: معرفت حسي؛ معرفت عقلي و همچنان آنان ميان احساس كه عملي حسي و طبيعي و ادراك كه عملي عقلي است تفاوت قائلند. بدين جهت كه بوييدن و چشيدن و لمس كردن به عنوان يك عمل حسي، غير از ادراك بوييده شده، چشيده شده و لمس كرده شده است.
لازمه اين سخن آن است كه حواس، ادراك نميكند تنها متأثر ميشود و تأثر آنها، جز به واسطه «عقل» جنبه ادراك نمييابد، اما معرفت عقلي از طريق عقل به دست ميآيد و آن به تعبير «ابوالهذيل علاف» ، توانايي و قدرت اكتساب علم است و علم جز به ادراك كليات مجرده حاصل نميشود.
پس وظيفه عقل، تجريد معقولات است از محسوسات، و كشف رابطه ميان آنها است، ولي وظيفه عقل به همين جا، يعني ادراك كليات و اكتساب علم پايان نميپذيرد، بلكه انسان را نيز در اعمالش راهنمايي ميكند. بنابراين وظيفه عقل در آن واحد، هم نظري است و هم عملي و به ديگر بيان، قوه عقل شأن و نقشهاي مختلفي ميپذيرد و به همين سبب معاني متعددي مييابد.
ماهنامه اطلاعات حكمت و معرفت به صاحب امتيازي مؤسسه اطلاعات و مدير مسئولي و سردبيري «انشاءالله رحمتي» هر ماه منتشر ميشود كه اين شماره ويژه «عقلانيت و معتزله» است.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]