واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: کم کم به عید نزدیک می شویم و خودمون را برای آن آماده می کنیم. لباس نو می خریم و سفره ی هفت سین می چینیم. هفت سین یک سفره صمیمی و حقیقی است و چیزی مستقل از کار و زندگی روزانه نیست. سفره هفت سین نماد یک زندگی کامل است. به عنوان یک آریایی بد نیست نماد این سین ها را بدانیم...
سنجد سین اول، نماد فرزانگی و زایش
در روایات می خوانیم نخستین خلقت خداوند عقل بوده است. از طرفی در طب قدیم و جدید سنجد به عنوان تقویت عقل و حافظه شناخته شده است. پس سنجد به عنوان نماد خرد و فرزانگی و سنجیده عمل کردن قبل ازهمه سین ها توسط دختران نابالغ که نماد زایش وباروری هستند بر سفره هفت سین می نشیند. البته زرتشتیان آب وتخم مرغ را به عنوان نماد زایش بر سفره می گذارند.
سیب سین دوم، نماد سلامتی
همه این جمله را بارها شنیده ایم که هر کس روزی یک سیب بخورد به طبیب نیازی ندارد. سیب کلید راه یابی به شهر سلامتی است. مفهوم آن بر این استوار شده که تن و جان و جامعه انسانی را از گزند و آسیب دور می سازد. سیب را مادر یا پدربزرگ خانواده بر سفره هفت سین می چیند شاید به آن خاطر که همه ما بارها شاهد دلواپسی و نگرانی مادر خانواده برای حفظ سلامتی اعضای خانه بوده ایم.
سبزه سین سوم، یادآور سبزی و نشاط
از سین سوم به بعد بازی قاعده خاصی ندارد و هر کدام از اعضای خانواده می توانند بیاورند و بر سفره بچینند. سبزه نشانه خوش اخلاقی، خرمی و شادی است. اما رنگ سبز و سبزه در سراسر حوزه مدیترانه و یونان رنگ دل دادگی شناخته شده چنانچه در ایران و بسیاری از کشورها رسم است برای مسافران در هنگام بازگشت سبزه می اندازند و به او هدیه می دهند.
سمنو سین چهارم، سمبل قدرت
بشر همواره درآرزوی توانمندی بوده است. سمنوغذایی مقوی است که از آرد و گندم تهیه می شود، به آن غذای مرد آفرین می گویند و سرشارازویتامین E و مواد مغذی است و سمنو به عنوان نماینده ای از جهان قدرت بر سفره هفت سین می رود.
سیر سین پنجم، نماد سیری چشم و دل
حتما شنیده اید که می گویند: فلانی چشم و دلش سیر است و سیر برای ما بیانگر عدم تجاوز به حقوق دیگران است و به ما متذکر می شود که پایمان را از گلیم خود درازتر نکنیم. اما درآئین زرتشتی سیر و سرکه در سفره هفت سین نماد گندزدایی و دوری از آلودگی است.
سرکه سین ششم، نماد تسلیم و رضا
از سرکه در ادبیات و امثال ایرانی در توصیف اضطراب و اشک و گریه استفاده می شود. مانند سیر و سرکه جوشیدن دل. و مولانا از گریه و زاری با عنوان سرکه فشانی یاد می کند. سرکه بر سر سفره ی نوروزی ما را به پذیرش ناملایمات زندگی دعوت می کند.
سماق سین هفتم، سمبل صبر
آخرین سینی که به سفره هفت سین می رود سماق سمبل صبر و بردباری است. سماق در ضرب المثل هم آمده و سماق مکیدن حکایت از دعوت کسی به بردباری دارد.
سکه هشتمین سین مدرن سفره هفت سین
سکه جزو هفت سین محسوب می شود اما بشر بعد از ضرب سکه آن را روی سفره برد تا نمادی برای افزایش دارایی باشد.
هفت تا شین در هفت سین
در دوران قبل از اسلام هفت شینی داشته ایم کاملا منطبق با هفت سین امروزی. شیر را مقابل سمنو، شراب را به جای سرکه و شایه را به جای سیب با همان نمادها بر روی سفره چیده اند. تبدیل شین به سین بر می گردد به زبان ایرانی که در بسیاری واژه ها و لهجه های آن شین و سین به یکدیگر قابل تبدیلند. مثل دانش و دانستن. هم چنین هنگام ورود آریایی ها به ایران بسیاری از مردم شمالی در کلمات از شین استفاده می کردند و مردم جنوب ایران همان کلمه را با سین تلفظ می کردند. به همین دلایل شین به تدریج به سین تبدیل شد.
عدد هفت نیز در همه ی ادیان مقدس و معتبر است. خداوند در سوره ی قاف آیه ی 4 درباره ی خلقت جهان به هفت طبقه ی زمین و آسمان اشاره می کند و علاوه بر آن هفت های مقدس دیگری هم مثل هفت بار طواف خانه ی خدا، هفت مرحله ی عشق، هفت روز هفته، عجایب هفتگانه ی جهان و اینکه در هنگام سجده هفت نقطه از بدن روی زمین قرار می گیرد و نقاط مقدس نامیده می شود، اشاره کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]