واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: فيلم ملک سليمان، فيلمي عظيم است با هزينه هاي بسيار. هزينه هاي اين فيلم، واقعا چقدر است؟ بدون شک، براي جمع و جور کردن چنين کار عظيمي، هزينه هاي زيادي صرف شده است. هفته نامه پنجره، در پرونده اي، به بررسي هزينه هاي اين فيلم سينمايي پرداخته است؛ فيلمي که ظاهرا قرار است قسمت هاي دوم و سوم آن نيز، به بازار بيايد و به اصطلاح، يک تريلوژي باشد.
تكميل و نگارش فيلمنامه كه توسط بحراني و همكارانش با دقت و وسواس زيادي انجام شد، حدود ششماه طول كشيد. با نهايي شدن فيلمنامه، گروه وارد فاز بعدي كار يعني «پيش توليد» شد. هشت ماه اوليه بعد از نگارش فيلمنامه، به تحقيق درباره جلوههاي ويژه تصويري و بررسي تكنولوژي روز دنيا اختصاص يافت. سعي گروه از همان ابتدا بر اين بوده كه خروجي كار چيزي باشد كه حداقل استانداردهاي جهاني را دارا بوده و براي پخش در كشورهاي خارجي نيز مناسب باشد. براي همين دقت و حساسيت ويژهاي درخصوص جلوههاي ويژه فيلم انجام شد. حساسيتي كه در نهايت پاي «لئولو»ي هنگ كنگي را به پروژه ملك سليمان باز كرد. «لئولو» پيش از اين براي فيلم «ببر خيزان، اژدهاي پنهان» نامزد دريافت جايزه اسكار شده و بهخاطر همان كار، جايزه بريتيش آكادمي لندن را دريافت كرده بود.
آفريده، كه كار تهيهكنندگي اولين محصول بزرگ سينمايي ايران (big production) را بر عهده داشته است، درباره حساسيتي كه او و همكارانش براي جلوههاي بصري ملك سليمان داشتهاند، گفت: «در ابتداي كار اين مسئله روشن بود كه بايد از جلوههاي ويژه استفاده زيادي داشته باشيم، اما عملا اين امكانات در سينماي ايران موجود نبود؛ در نتيجه بهدنبال تأمين آن رفتيم.»
او ادامه داد: «ابتدا در ميان هنرمندان ايراني اين مسئله را مطرح كرديم و بيش از 100 اتود از كارهاي افرادي كه تصور ميشد شايد بتوانند كاري براي فيلم انجام دهند جمعآوري شد، اما هيچيك از آنها در حد فيلمي سينمايي نبود؛ در نتيجه سراغ خارجيها رفتيم.»
فرآورده اظهار داشت: «براي يافتن فردي كه بتواند كار ما را انجام دهد و دستمزد درخواستياش با بودجهاي كه در اختيار داشتيم همخواني داشته باشد، جستوجوي زيادي كرديم. ابتدا با پيشنهادهاي بالايي روبهرو شديم تا اينكه در نهايت با مراجعه به هنگ كنگ، لئولو وارد پروژه شد.»
اين تهيه کننده همچنين بيان داشت: «شرط ما اين بود كسي كه كار را قبول ميكند با بچههاي ايراني همكاري كند و علاوهبر آموزش به آنان، كار را پيش ببرد. خوشبختانه اين توافق صورت گرفت و حدود 10 نفر از بچههاي ايراني كه نمونه كار خود را ارائه كرده بودند، وارد كار شدند و علاوهبر يادگيري، كارهاي مربوط به فيلم را انجام ميدادند.»
آفريده در گفتگوي ديگري پس از اكران فيلم درباره اينكه چرا كار ساخت جلوههاي ويژه ملك سليمان به گروه خارجي سپرده شد، گفت: «متأسفانه نميتوانستيم كار را به متخصصان داخلي بسپاريم؛ زيرا تجربه اين كار در ايران وجود نداشت. آن چيزي كه به اسم جلوههاي ويژه در ايران وجود داشت، در حد كارهاي تيزرسازي بود و البته در قطع تلويزيون. به نظر من هنر اين نيست كه بگوييم همه كارهاي مربوط به پروژه را خودمان يك تنه بدون كمك ديگران پيش برديم؛ هنر در اين است كه كار درست و در نهايت كيفيت انجام شود. به نظرم سپردن كار به متخصصان خارجي عقلانيترين حركتي بود كه از سوي ما انجام پذيرفت. حضور آقاي لئو موجب شد تا مجموعهاي از بچههايي كه به كار جلوههاي ويژه علاقهمند بودند، بتوانند تجربيات و آموختههاي خود را در اين زمينه افزايش داده و بهروز كنند. ما حتي تعدادي از اينها را به هنگ كنگ فرستاديم. اين دوستان تحت نام همان شركتي كه نامش را بردم، زير نظر آقاي لئو كار كردند و در اين كار پخته شدند.»
پس از امضاي قرارداد، لئولو و گروه 220 نفرياش در شركت شخصي او يعني legend toonland كار خود را براي جلوههاي ويژه فيلم آغاز كردند. همان ابتدا شركتي با نام كاريز پارسه در ايران تأسيس شد تا كار انجام جلوههاي ويژه فيلم را با نظارت و همكاري لو، پيش ببرد.
لئولوي بودايي كه اولين تجربه كارياش را در همكاري با يك گروه مسلمان ايراني از سر ميگذراند، ظاهراً ارتباط خوبي با كار برقرار كرده بود. او مفهوم كار ديني را درك كرده و به اذعان بحراني در بسياري از صحنههاي فيلم، كمك شاياني به او و تيم كارگردانياش كرده بود. وي مدتي قبل در گفتگويي كه با فارس انجام داده بود، درباره سينماي ايران گفته بود: «فيلمهاي ايراني در سطح جهان، بهخاطر داستانهاي زيبايشان و جوايزي كه بردهاند، معروف هستند، اما از نظر استانداردهاي جهاني، سينماي ايران چندان قابل قبول نيست. بايد امكانات جديدي مثل تجهيزات ديجيتالي به سينماي ايران وارد شود و هزينههاي زيادي هم در اين راه انجام گيرد و اين كاري است كه ما در پروژه ملك سليمان قصد انجام دادن آن را داريم.»
ملك سليمان نبي، با تكيه بر محتواي خوب و جلوههاي ويژه بينقصش تمامي قواعد فيلمسازي ايران را تغيير داده و به آثار سينمايي فاخر دنيا پهلو زده است. بنابراين طبيعي است كه چنين فيلمي بتواند لقب گرانترين فيلم تاريخ سينماي ايران را براي خود دست و پا كند. به گفته تهيهكننده فيلم، حدود 4 ميليارد و 600 ميليون تومان، خرج نقدي فيلم بوده و در حدود 400 ميليون تومان هم صرف خريد تجهيزات شده و نهايتا ميتوان گفت 5 ميليارد تومان خرج اين فيلم شده است
با نهايي شدن بحث جلوههاي ويژه، عملاً مرحله پيشتوليد كار آغاز شد و گروه براي ساخت دكورها كار خود را شروع كردند. حدود 18 هزار مترمربع دكور جديد در منطقه شهريار ساخته شد. بخشهايي از ساحل دريا در منطقهاي در گيلان نيز نياز به طراحي مجدد داشت. با تكميل مرحله پيشتوليد، كار تصويربرداري آغاز شد و فيلم بهطور رسمي در نيمه تيرماه سال 1386 كليد خورد. اما به هرحال بعد از شش ماه از آغاز تصويربرداري به دلايلي كه آفريده آنها را مشكلات مالي و كمبود بودجه عنوان كرد، متوقف شده و بعد از 9 ماه مجددا آغاز شد.
هزينههاي توليد
تا پيش از ساخت ملك سليمان، «دوئل» احمدرضا درويش با حدود يك ميليارد تومان هزينه، گرانترين فيلمي بود كه در سينماي ايران ساخته شده بود. دوئل در زمان خودش توانست الگوهاي رايج فيلمسازي ايران را حداقل در سكانسهاي ابتدايي فيلم، از حيث جلوههاي ويژه تصويري تغيير دهد و نام خود را در صدر فهرست فيلمهاي ايراني به لحاظ جلوههاي بصري بنشاند. با ساخت ملك سليمان اما همه چيز عوض شد. بدون اغراق بايد گفت، ملك سليمان نبي، با تكيه بر محتواي خوب و جلوههاي ويژه بينقصش تمامي قواعد فيلمسازي ايران را تغيير داده و به آثار سينمايي فاخر دنيا پهلو زده است. بنابراين طبيعي است كه چنين فيلمي بتواند لقب گرانترين فيلم تاريخ سينماي ايران را براي خود دست و پا كند. به گفته تهيهكننده فيلم، حدود 4 ميليارد و 600 ميليون تومان، خرج نقدي فيلم بوده و در حدود 400 ميليون تومان هم صرف خريد تجهيزات شده و نهايتا ميتوان گفت 5 ميليارد تومان خرج اين فيلم شده است.
اگرچه مجتبي آفريده هنوز رقم نهايي را كه خرج جلوههاي ويژه اين فيلم شده است اعلام نكرده، اما به نظر ميرسد بخش زيادي از بودجه 5 ميليارد توماني اين فيلم به جلوههاي ويژهاش اختصاص يافته باشد. بخشي كه توانست جوايز اول جشنواره فيلم فجر و جشن خانه سينما را به خود اختصاص دهد.
بهغير از بخش جلوههاي ويژه، صداگذاري و ساخت موسيقي فيلم نيز در هنگ كنگ و چين انجام شده است. صداگذاري فيلم به شيوه دالبي توسط كينسون تسانگ در هنگ كنگ آغاز شد و با همكاري تيم 24 نفرهاش به پايان رسيد و در نهايت يكي از زمينههايي شد كه ملك سليمان را در بيست و هشتمين جشنواره فيلم فجر به سيمرغ بلورين رساند.
موسيقي فيلم نيز توسط پانك چان در هنگ كنگ ساخته شد و درست مثل صداگذاري و جلوههاي ويژه، يكي از بخشهايي بود كه در جشنواره فيلم فجر براي ملك سليمان، سيمرغ بلورين دريافت كرد.
اكران و فروش
در ابتدا قرار بود فيلم ملك سليمان به جشنواره بيست و هفتم فيلم فجر برسد، اما با قرار گرفتن تعطيلات سال نوي مسيحي و تعطيلات در چين و هنگ كنگ، كار آماده نشد و گروه فيلمساز تصميم گرفت تا فيلم را براي جشنواره سال بعد آماده كند. ملك سليمان در جشنواره بيست و هشتم در 9 بخش نامزد دريافت سيمرغ بلورين شد كه در اين ميان توانست در پنج بخش چهرهپردازي، تصويربرداري، جلوههاي ويژه، صداگذاري و ميكس و همچنين موسيقي متن اين جوايز را نصيب خود كند. ملك سليمان همچنين جايزه ويژه مصطفي عقاد را هم در بخش سينماي بينالملل به خود اختصاص داد. جايزهاي كه هر سال به بهترين فيلمي كه در حوزه ديني ساخته ميشود، تعلق ميگيرد.
آخرين فيلم شهريار بحراني، در چهاردهمين جشن خانه سينما هم چهار تنديس شايستگي براي فيلمبرداري، طراحي صحنه و لباس و جلوههاي ويژه بصري دريافت كرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]