تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):هر کس ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا را قرائت کند مثل اینست که درماههاى دیگر تمام قر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853121525




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جاذبه هاي گردشگري آذربايجان شرقي (6 ) برج و گنبدهاي آذربايجان نمادي از آگاهي و بيداري ايرانيان


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جاذبه هاي گردشگري آذربايجان شرقي (6 ) برج و گنبدهاي آذربايجان نمادي از آگاهي و بيداري ايرانيان
ايران مظهر يكي از تمدن هاي تراز اول جهان است و آذربايجان نامي پرآوازه در تاريخ ايران است و يكي از جذاب ترين و مهم ترين اماكن تاريخي آذربايجان شرقي برج ها وگنبدهاي آن است كه علاوه بر ثبت بخشي از تمدن نماد از بيداري و آگاهي مردم اين منطقه در طول تاريخ دارد.
برج خلعت پوشان : كه در فاصله ده كيلومتري تبريز در يك كيلومتري شمال جاده تبريز ـ تهران در روستاي كرگج از دهستان باسمنج برج آجري بلندي به شكل منشور وجود دارد كه به برج « خلعت پوشان » معروف است .
بنا احتمالا متعلق به اواخر دوره صفويه يا زنديه است نام اين بنا از انجام مراسم ويژه خلعت پوشاني حكام و امراي حكومتي در آن مايه گرفته است .
بنا بر روايات تاريخي در دوره قاجاريه مراسم خلعت پوشاني اهدايي پادشاهان ايران به حكام آذربايجان در زماني كه تبريز نايب السلطنه نشين بوده است در اين محل انجام مي شده است و حكم انتصاب آن نيز كه توسط پيك هاي ويژه حكومتي از مركز مي رسيد ازاين برج قرائت مي شده است .
آخرين مراسم خلعت پوشاني در اين عمارت در سال يكهزار و سيصد و سي هجري قمري و در زمان انتصاب صمدخان مراغه اي به حكمراني آذربايجان انجام گرفته است .
برج خلعت پوشان برج آجري منشور شكل بندي است كه داراي يك قاعده كثيرالاضلاع شانزده ضلعي است كه قطر قاعده آن 9 5 متر مي باشد.
برج داراي دو طبقه است سقف طبقه اول گنبدي و سقف طبقه دوم ريخته و بعدا با تيرآهن پوشش شده است . طاق نماهاي جهات اصلي شكل طاق جناغي هستند اما جوانب دوازده گانه ديگر به شكل اسپر و داراي طاق نما و تزئيناتي از آجر و كاشي به رنگهاي سياه و آبي مي باشد.
راه پله طبقه هم كف به طبقه اول و پشت بام در گوشه شمال شرقي بنا واقع شده است . مالكيت بنا متعلق به دانشگاه تبريز بوده و از نظر تاريخي و معماري بنايي است منحصر بفرد كه تاكنون باقي مانده است .
بر اساس متون و سفرنامه هاي دوره قاجاريه در داخل استخري قرار داشت كه با گذشتن از روي پلي ورود به ساختمان ميسر مي شده است . اكنون كانال اطراف برج پر شده و بصورت پياده رو فرش شده اي در آمده است .
برج آتش نشاني تبريز
برج آتش نشاني نبش خيابان خاقاني و خيابان بهادري تبريز واقع شده و تاريخ بناي آن مربوط به اواخر دوره قاجاريه است .
اين برج آجري به ارتفاع بيست و سه متر كه پلان آن درداخل برج دايروي است و يك رشته راه پله حلزوني به بالاي برج كه مشرف به شهر است مي رسد. بخش تحتاني برج چهار طاقي آجري بسته اي است بطول هر ضلع چهار مميز شصت متر و ارتفاع چهار مميز هفتاد متر كه در ورودي به ابعاد يك مميز ده متر از طرف شرق و نورگيري به ابعاد يك مميز ده متر در طرف مغرب دارد. چهار طاقي فوق كه به منزله پايه برج است به قرنيز سنگي منتهي مي شود. پلان برج از آن به بعد هشت ضلعي با قاب بنديهاي آجري است . بند اول به ارتفاع دو مميز چهار و پنج متر و بند دوم وسوم هر يك به بلندي پنج مميز هشتاد و پنج متر و بند آخر كه بخش انتهايي است داراي هشت نورگير هلالي است كه قبل از سقف شيرواني قرار گرفته است . اين برج در گذشته بصورت برج ديده باني جهت اعلام محل آتش سوزي بوده است .
برج سنگي قارلوجا :
اين برج در روستاي قشلاق قارلوجا در كنار رود ارس واقع در مسير راه خمارلو ـ اصلان دوز قرار گرفته و از يك بناي كوتاه هشت ضلعي تشكيل شده است . اين بنا منسوب به قرن هفتم و هشتم هجري قمري است و در دوره صفويه تعميراتي در آن بعمل آمده است .
ديوارها و گنبدهاي بنا تمامي از سنگهاي تراش معمولي ساخته شده و زير آن نيز سردابه اي وجود دارد كه احتمالا مدفن يكي از بزرگان ايلخانان مغول است . اضلاع برج يك مميز هفتاد و پنج متر و از بلندي آن حدود پنج متر باقي مانده است .
برج مدور مراغه
اين برج در فاصله ده متري شمال برج مادر هلاكو مقبره ديگري برج مدور قرار دارد. تاريخ بناي برج طبق كتيبه كوفي آن ماه رجب سال پانصد و شصت و سه هجري قمري است . ليكن در مورد نام باني بنا و مدفون داخل آن هيچگونه اطلاعي در دست نيست .
بنا ظاهري ساده دارد و از دو طبقه تشكيل يافته است . سردابه و اتاق فوقاني سر در ورودي برج مدور مانند گنبد سرخ داراي قاب بندي و طاقي هلالي شكل است كه درگاه را احاطه كرده و در بالاي آن و همچنين زير طاق هلالي كتيبه اي به خط كوفي با نقوش تركيبي از آجر و كاشيهاي فيروزه اي به چشم مي خورد.
تزئينات كاشي و نقوش كه در بندكشي بين آجرها به صورت مهرهاي با نقش الله و نقوش هندسي به كار رفته امتياز خاصي به اين بنا داده اند. اتاق فوقاني سابقه داراي پوشش گنبدي و در داخل داراي گچ بري و تزئينات گچي بوده كه از آن همه هنر و زيبايي فقط در گوشه و كنار آن قطعاتي به جا مانده است .
نماي خارجي بسيار ساده و شامل از اره سنگي وآجر كاري معمولي است . پوشش بنا را سابقا گنبدي دوپوش تشكيل داده كه به مرور زمان فرو ريخته و جهت جلوگيري از خرابي آن سقف تيرپوشي با شيرواني بر روي آن احداث نموده اند. مساحت برج هشتاد متر مربع با سردابه و زيربناي آن پنجاه متر مربع است .
 دوشنبه 7 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 452]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن