واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: گزارشى از گسترش مصرف كريستال در 10 سال اخيرمشغول تدوين برنامه پيشگيرى هستيم
مژگان عياري-مدير كل فرهنگى پيشگيرى ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام كرد: مخاطب اصلى كريستال دانشآموزان، جوانان و افراد مسن هستند.
دكتر هومان نارنجىها در پاسخ به اين پرسش كه كريستال و شيشه طى 10 سال اخير گسترش چشمگيرى در ايران داشته است و ستاد مبارزه با مواد مخدر با اين معضل چه برخوردى داشته، گفت: به دروس دانشگاهها قرار است واحد كمك درسى افزوده شود و جزوههايى تدوين شده كه پس از ارزيابى نتايج آن در مدارس و دانشگاهها توزيع مىشود. علاوه بر آن تدوين محتواى آموزشى انجام شده و بايد آمادگىهاى لازم كسب تا اين برنامه اجرايى شود.
وى افزود: كريستال و شيشه مورد استقبال جوانان است و بين آنها به شدت گسترش يافته است كه در اين رابطه افرادى را اعزام كرده تا چهره به چهره جوانان را از نتايج مصرف كريستال و شيشه مطلع سازند.
مدير كل فرهنگى پيشگيرى ستاد مبارزه با مواد مخدر، 4 درصد معتادان كشور را مصرفكننده كريستال و شيشه دانست.وى با تاكيد بر گروههاى دانشآموزي، جوانان و افراد مسن به عنوان مخاطبان اين مواد افزود: در بحث مواد مخدر و پيشگيرى نبايد با مواد جنگيد بلكه بيشترين وقت و سرمايه را بايد جذب مبارزه با رفتارهاى اعتيادى كرد.
وى گفت: نمىتوان جلوى مواد جديدى كه هر روز وارد بازار مىشود را گرفت بلكه بايد با اطلاعرسانى و بالا بردن سطح آگاهى گروهها در برابر رفتارهاى اعتيادي، ايستاد.به گفته دكتر نارنجىها، تمركز در بحثهاى آگاهسازى دانشآموزان و جوانان كه مخاطبان اصلى كريستال هستند بايد در راس برنامههاى پيشگيرى قرار گيرد.
او كريستال را شيشه خالص دانست و گفت: در مصرف مواد مخدر در ايران سليقه موادفروشان حرف نخست را مىزند و اين مواد فروش است كه گاه با افزودن كراك به كريستال آن را تبديل به شيشه مىكند.
كريستال ماده مخدر افراد تنوعطلب
كريستال يا شابو، شبيه تكههاى ريز يخ يا خردههاى ريز نبات است كه شباهت بسيارى به شابو ماده مخدر مورد مصرف در آسياى جنوب شرقى و خاور دور دارد. آمفتامين مهمترين ماده سازنده كريستال است كه سابقه توليد و مصرف آن به قبل از جنگ جهانى دوم مىرسد كه در زمان جنگ دوم جهانى به عنوان داروى موثر در رفع افسردگى سربازان خط مقدم مورد استفاده قرار مىگرفت، سربازانى كه قرار بود چندين شبانهروز پيوسته نبرد كنند و فرصت استراحت نداشتند بايد سطح انرژىشان افزايش پيدا مىكرد.نشئگى حاصل از مصرف اين ماده تقريبا شبيه هيچ ماده مخدر ديگرى نيست و در چند دهه اخير افرادى كه در كارنامه خود به دنبال تنوع هستند رو به اين ماده مىآورند. كريستال اغلب به صورت تفريحى در ميهمانىها و براى بالا بردن لذات روحى و گاه براى بيدار ماندن مصرف مىشود.
مصرفكنندگان كريستال پس از مصرف تا 72 ساعت، دقيقهاى نمىخوابند. در اين مدت توهم و خيره شدن به يك نقطه خاص و رقص و پايكوبى و رفتارهاى بىپروا از حالات نشئگى كريستال است.
پس از 4 روز از بين رفتن اثر اين ماده شخص مصرفكننده طورى احساس خستگى و كوفتگى مىكند كه ممكن است حدود 48 ساعت يا 2 شبانه روز به صورت پيوسته به خواب رود و پس از بيدارى دردهاى شديد، بىقراري، لرزش و حركات غيرعادى اعضاى بدن مثل دست و سر از حالات آن است.
افزايش فعاليت قلب و مغز، شادابى و مهربانى شديد از عوارض نشئگى كريستال است.
كسى كه يك بار اين ماده را تجربه مى كند به تجربه مجدد آن بسيار علاقهمند است.
يك بار مصرف كريستال نيازمند
روان درمانى است
مدير كل امور درمان اعتياد ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: يك بار مصرف كريستال نيازمند روانى درمانى است.دكتر سعيد صفاتيان افزود: كريستال ماده محرك بسيار قوى است كه فاقد درمان دارويى بوده و داروى جايگزين ندارد و فردى را كه حتى يك بار كريستال مصرف كرده را بايد تحت روان درماني، فرد درماني، شناخت درمانى و خانواده درمانى قرار داد.
وى افزود: فرد مصرفكننده كريستال دچار اختلالات شديد شخصيتى و مبتلا به بيمارى چند شخصيتى مىشود، عدم آگاهى و درك زمان و مكان، از دست رفتن حافظه، تحريكپذيرى و وحشتزدگى و عدم تمركز از نتايج حتى يك بار مصرف كريستال است.
دكتر صفاتيان افزود: از مهمترين عوارض طولانى مدت مصرف كريستال كه پس از مصرف 6 ماه خود را نشان مىدهد اختلال شديد در عملكرد دريچه پروستات است كه معمولا ادرار و اسپرم با هم دفع مىشوند. آسيبهاى شديد كبدي، جوشهاى صورت، كوچك شدن بيضهها به همراه درد شديد و تضعيف قواى جنسى از ديگر عوارض اين ماده مخدر است.
وى كريستال را محركى بسيار قوى دانست و گفت: كريستال فعاليت هاى مركزى سيستم عصبى را سرعت مىدهد اين ماده بسيار اعتيادآور است و نسبت به ديگر آمفتامينها، از نظر اجتماعي، عاطفي، روانى و حتى تحركى آسيب بيشترى به فرد وارد مىكند و مصرف دوز بالاى آن موجب آسيب مهلك در رگهاى مغزى و در نهايت مرگ مىشود.
به گفته مدير كل فرهنگى پيشگيرى ستاد، در بيمارانى كه كريستال را به عنوان آمفتامين براى تحمل درد استفاده مىكنند علائم مشابهى با بيماران روانى پارانوئيدى و جنون جوانى مشاهده مىشود.
دكتر صفاتيان افزود: مصرفكنندگان كريستال از نظر روانى و فيزيكى به شدت به اين ماده وابسته شده، وابستگى شديد قدرت عمل و وابستگى نسبت به آن، خلسه بىنهايت و حس آرامشى كه به دنبال مصرف كريستال در فرد ظهور مىكند، موجب ميل بيش از حد براى استفاده بيشتر فرد مىشود
جمعه 4 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]