واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جامعه - اتوبوس برقي مقابل منوريل
جامعه - اتوبوس برقي مقابل منوريل
معصومه ايماني:پنج خط اتوبوس برقي موجود در تهران تا اواخر سال توسعه يافته و به زودي خط اتوبوس برقي از ميدان شوش تا ميدان راهآهن راهاندازي ميشود.
توسعه اتوبوسهاي برقي در حالي در دستور كار شهرداري تهران قرار گرفته كه استفاده از اين وسيله نقليه عمومي در فضاي شرق تهران- ميدان امام حسين تا تهرانپارس- تاكنون مورد بيتوجهي مسوولان شهرداري بوده و بارها از تراموا به عنوان وسيلهاي جايگزين و برقي كه تهران نيازمند آن است و ايجاد و توسعه آن صحبت به عمل ميآمد. اين سياست تا زمان شهرداري قاليباف ادامه داشت اتوبوسهاي برقي فقط در محدوده شرق تهران سايه افكنده بودند تا اينكه موضوع توسعه اتوبوسهاي برقي مطرح و پيگيري شد.
مهندس حسين بيژني، مديرعامل شركت واحد اتوبوسراني تهران و حومه از راهاندازي خطوط اتوبوس برقي از ميدان شوش يا ميدان راهآهن تهران تا پايان سال جاري خبر داده و افزوده است: «هماكنون مطالعات كارشناسي لازم جهت راهاندازي اين خطوط در مسير مذكور فراهم شده و به زودي به منظور خدماترساني بهتر به مسافران به بهرهبرداري ميرسد.»
64 دستگاه اتوبوس در تهران فعال است و ستونهاي فلزي در مسير ميدان امامحسين تا سهراه تهرانپارس با سيمهاي مسي بهطور عمودي و افقي به هم متصل شده تا اتوبوسهاي برقي در اين مسير فعال باشند. با برنامهريزيهاي انجام شده، به صورت مرحلهاي و به تدريج خطوط اتوبوس برقي در تهران توسعه مييابد.
برپايه بررسيهاي صورت گرفته، اتوبوسهاي برقي بهترين راندمان حملونقل در كل كشور را دارند و اين اتوبوسها از نظر خرابي و هزينه استهلاك نيز جزء كمهزينهترين بوده و كارايي آنها بسيار زياد و بيشتر از ساير اتوبوسها است. بر اساس آمار ارائه شده از سوي مديرعامل شركت مطالعات جامع حملونقل و ترافيك شهر تهران، اتوبوسراني با 271 خط روزانه در 11 منطقه اتوبوسراني (10منطقه معمولي و يك منطقه برقي) عهدهدار سه ميليون و 200 هزار جابهجايي با ميانگين سرعت 10 كيلومتر در ساعت است.
حداكثر جابهجايي انجام شده روزانه به ازاي هر اتوبوس برقي 1866 نفر و به ازاي هر اتوبوس معمولي بهطور متوسط 911 نفر است كه اين رقم در مقايسه با اتوبوس برقي كم بوده و نيازمند ارتقاي ضريب جابهجايي مسافر در اتوبوسهاي معمولي است.
وي متوسط سر فاصله زماني (زمان انتظار مسافر در ايستگاهها) در كل شبكه را حدود 10 دقيقه اعلام كرد كه رقم قابل قبول آن در دنيا پنج دقيقه است.
متوسط ضريب استفاده از اتوبوس در شبكه اتوبوسراني 51 درصد است و تنها از نيمي از ظرفيت اتوبوسها استفاده ميشود.
مديرعامل شركت واحد اتوبوسراني تاكيد كرده است كه «توسعه خطوط اتوبوسهاي برقي از لحاظ زيستمحيطي بسيار خوب و قابل قبول است، اما از آنجا كه براي احداث اين خطوط نسبت به خطوط ديگر بايد هزينه بيشتري صرف شود، توسعه آنها معمولا مورد توجه قرار نميگيرد.»
در اين حال شوراي شهر تهران از احداث خط جديد اتوبوسهاي برقي اظهار بياطلاعي ميكند. خسرو دانشجو در اين خصوص به كارگزاران گفت: «شوراي شهر تهران از موضوع توسعه خطوط اتوبوس برقي هيچ اطلاعي ندارد.» سخنگوي شوراي شهر و عضو كميسيون عمران تاكيد كرد: «بايد حجم اين خطوط را ديد تا بتوان گفت كه توسعه خطوط اتوبوس برقي نيازمند مصوبه شوراي شهر است يا خير.»
وي در عين حال خاطرنشان كرد: «از آنجايي كه شوراي شهر تهران طرح جامع حملونقل و ترافيك را به تصويب رسانده، در صورتي كه طرح منطبق با اهداف طرح جامع باشد، نيازي به مصوبه شوراي شهر نيست چراكه يكبار اين موضوع به تصويب رسيده ولي در صورتيكه در طرح جامع حملونقل به اين موضوع اشاره نشده باشد، بايد مصوبه شوراي شهر اخذ شود.» دانشجو در پاسخ به اين سوال كه در صورتيكه توسعه خطوط اتوبوس برقي در طرح جامع حملونقل و ترافيك مورد تاكيد قرار نگرفته و اشاره نشده باشد، آيا باز هم اتوبوسراني ميتواند اقدام به اجراي اين طرح كند، گفت: «عليالقاعده نميتوان طرح ترافيكي خارج از طرح جامع حمل و نقل و ترافيك را در تهران اجرايي كرد، چون پس از تصويب طرح جامع همه اقدامات ترافيكي و حمل و نقلي بايد بر اساس آن و برپايه چشمانداز مشخص شده، انجام شود.»
مسوولان شهرداري تهران اعتقاد دارند: «اگرچه براي احداث خطوط اتوبوسهاي برقي بايد هزينه بيشتري صرف شود، اما از آنجاكه هزينه نگهداري اين اتوبوسها و خطوط كمتر است در مجموع از لحاظ اقتصادي در بلندمدت نيز مقرون به صرفهاند.
حتي مديرعامل شركت واحد اتوبوسراني تاكيد كرده: «در بين 10 خط برتر اتوبوسراني در سطح تهران از لحاظ برداشت مسافر، سه خط اتوبوس برقي قرار دارد كه اين آمار نشان از ظرفيت بالاي جابهجايي مسافر اتوبوسهاي برقي دارد. اين اتوبوسها، جزء كمهزينهترين و كماستهلاكترين وسايل نقليه عمومي هستند كه علاوه بر دارا بودن بالاترين ميزان برداشت مسافر، كمترين آسيبرساني را به محيط زيست دارند.»
اين در حالي است كه سخنگوي شوراي شهر تهران در گفتوگو با كارگزاران، ارائه نظر دقيق و كارشناسي را منوط به بازديد از طرح و مطالعه آن كرده و افزود: «ممكن است اتوبوسهاي برقي در جاي خوبي استفاده شده و بازدهي لازم را داشته باشند. براي صحبت كردن در اين خصوص بايد ببينيم كه خط جديد اتوبوس برقي در كجا احداث ميشود، علاوه بر آن بايد در خصوص نحوه تامين برق، نوع اتوبوسها و خدمات پشتيباني اتوبوسها اطلاعات لازم را به دست آورد.»
وي معتقد است: «بايد ديد مسوولان شهرداري و شركت اتوبوسراني قصد دارند از چه اتوبوسهايي در مسير جديد اتوبوسهاي خطي استفاده كنند، آيا فقط پولي داده و اتوبوس خريداري ميكنيم يا همراه آن تكنولوژيهاي لازم را نيز وارد كشور ميكنيم؟» ناوگان اتوبوسراني شركت واحد روزانه بيش از 5/3 ميليون مسافر را در كلانشهر تهران جابهجا ميكند و بر اساس آخرين آمار، 276 خط روزانه، 200 خط شبانه، پنج خط اتوبوس برقي و بيش از 22 خط ريالي در تهران مشغول فعاليت است.
اتوبوسهاي برقي در خطوط ميدان امامحسين(ع) تا سهراه تهرانپارس فعال هستند و اگر كار استمرار داشته باشد، اتوبوس برقي از ميدان شوش تا ميدان راهآهن به زودي راهاندازي ميشود. به نظر ميرسد شهرداري اينبار توسعه خطوط اتوبوس برقي را در دستور كار قرار داده؛ طرحي كه ميتواند مقابل منوريل قرار گيرد. سيستمي تكريلي كه حمايت دولت را پشت سر دارد.
پنجشنبه 3 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 351]