واضح آرشیو وب فارسی:حيات: پايان مذاكرات ژنو بدون پاسخ ايران به بسته پيشنهادي
گروه سياست - سرگه بارسقيان: يك ضربالمثل سوئيسي ميگويد: اين ضربالمثل ديروز با سفر ويليام برنز معاون وزير خارجه آمريكا به ژنو و شركت اودر مذاكرات خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و سعيد جليلي دبير شورايعالي امنيت ملي ايران و نمايندگان 1+5 مصداق خود را پيدا كرد؛ هرچند او فقط يك شنونده بود و حامل حرف و پيامي نبود. برنز پس از پايان مذاكره، جليلي و سولانا را در كنفرانس خبري مشايعت نكرد ولي در غيابش جليلي گفت: ما بر اين باوريم كه بسياري از مسائل و مشكلات و بحرانها در مدل 1+6 بهتر حل ميشود تا 1-7.
خبرگزاريهاي داخلي به نقل از مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران نوشتند مذاكرات رو به جلو بود؛ توصيفي كه سولانا هم در وصف گفتوگوهاي چندساعته در ژنو به گونهاي ديگر به كار برد: سولانا گفت كه جامعه جهاني كماكان منتظر پاسخ ايران به بسته پيشنهادي است. به گزارش رويترز، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت: يا نگرفتهايم و اميدواريم به زودي (چنين پاسخي) ارائه شود.> سولانا همچنين گفت: دو طرف توافق كردهاند كه طي دو هفته آينده گفتوگوهايي از طريق تلفن يا ديدار با يكديگر انجام دهند. يك مقام مسوول هم همزمان با مخابره خبر اين كنفرانس مطبوعاتي به ايسنا گفت: جليلي و سولانا توافق كردهاند مذاكرات را هفتهآينده دنبال كنند. وي در پاسخ به اينكه گفت: هنوز مشخص نيست كه طرفين با يكديگر ملاقات ميكنند يا تلفني گفتوگو ميكنند. در اين مذاكرات 7 كشور شركتكننده به همراه سولانا توافق كردهاند مسير مذاكرات ادامه يابد. دبير شورايعالي امنيت ملي ايران در كنفرانس خبري در ژنو افزود: رويكرد ما در نگاهي كه داريم و بستهاي كه ارائه كردهايم، راهبردي است نه تاكتيكي، از همين رو اين رويكرد درازمدت است نه مقطعي و يك فرصت و امكاني است كه ما ارائه كردهايم.> جليلي گفت: نگاه ما به ادامه مذاكرات و ساختار و نحوه انجام آن نگاهي اساسي است كه ميتواند در يك شكل قوي و محكم ادامه پيدا كند. مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران با بيان اينكه مذاكرات انجامشده را سازنده و رو به جلو توصيف كرد و ادامه داد: وي با بيان اينكه از سوي كشورهاي 551 و نماينده اتحاديه اروپا يك Non paper و از سوي ايران نيز يك Non paper ارائه شده بود، افزود:
جليلي در پاسخ به سوال خبرنگار ايراني صداي آمريكا كه از وي پرسيد گفت:
جليلي همچنين در پاسخ به سوال ديگري با بيان اينكه گفت:
از سولانا هم پرسيدند و او گفت:
مذاكره دور ميز بيضي
مذاكره هستهاي ديروز دور ميز بيضيشكل برگزار شد، يكي از مسوولان تشريفات در سوئيس هدف از تعبيه ميز بيضي شكل را چنين تفسير ميكند كه نشستن دور اين ميز نشان از همراهي هفت كشور با يكديگر در اين دور از مذاكرات دارد و در حقيقت ايران در مقابل شش كشور ديگر نيست.
محل مذاكرات سالنساختمان تاريخي شهرداري سابق ژنو يا مجلس ايالتي (پارلمان كانتون) ژنو بود. مذاكره ساعت 10/11 به وقت محلي 400/13 به وقت تهران) با حضور هيات ايراني متشكل از جليلي، علي باقري معاون سياست خارجي و بينالملل شورايعالي امنيت ملي و مهدي صفري معاون اروپاي وزارت امور خارجه به محل آغاز شد؛ مذاكرهاي بدون تعيين سقف زماني خاص كه حتي منوچهر متكي وزير خارجه ايران از احتمال كشيده شدن جلسه به چند جلسه ديگر خبر داد تا بدين ترتيب دو طرف مجموعه ديدگاههاي خود را مطرح كنند و درباره قالبي كه مورد رضايت طرفين باشد، به توافق برسند؛ متكي در گفتوگو با روزنامه اردنيالشبيبه با اشاره به برگزاري نشست ژنو گفت كه پيشنهادهاي جديدي از سوي 551 ارائه ميشود. وي با استقبال از نشست ژنو كه با حضور ايران، نماينده 551 و نماينده آمريكا برگزار شد، افزود:
خبرگزاريهاي ايراني به نقل از يك ديپلماتيك نزديك به مذاكرات سولانا و هفت كشور در ژنو گزارش دادند كه بحثهاي اوليه مذاكرات در ژنو مثبت بوده است. به گفته اين ديپلمات نمايندگان هفت كشور مذاكرهكننده پس از استقرار در اطراف ميز بيضي شكل مذاكره كه مذاكرهكنندگان را در كنار يكديگر جاي داده بود، ابتدا به سخنان سولانا گوش دادند.
سولانا در سخنان خود به نتايج مثبت سفرش به تهران و نشانههاي مثبتي كه از تهران دريافت كرده بود اشاره كرد و از نمايندگان هفت كشور مذاكرهكننده به خاطر پيگيري مباحث مذاكرات تهران تشكر كرد.
پس از سخنان سولانا، سعيد جليلي نماينده رهبري و دبير شورايعالي امنيت ملي سخنان خود را ايراد كرد و سپس هر يك از نمايندگان كشورهاي شركتكننده ديدگاههاي خود را درباره روند مذاكرات مطرح كردند.
پس از اين دور از مذاكرات كه دو ساعت به طول انجاميد، سولانا و جليلي ناهار را در يكي ديگر از ساختمانهاي قديمي مجلس ايالتي كه در مجاورت سالن مذاكرات قرار داشت با يكديگر صرف كردند و بقيه هيات ايراني نيز ناهار را با ساير اعضاي هياتها صرف كردند. سولانا و جليلي به هنگام صرف ناهار بقيه صحبتهاي خود را درباره چگونگي ادامه مذاكرات انجام دادند. نشست دوم جليلي و سولانا و ساير نمايندگان 551 پس از صرف ناهار آغاز شد.
پيش از شروع نشست ژنو خبرگزاري رويترز خبر داد يك مقام عاليرتبهايراني پذيرش هرگونه تعليق غنيسازي اورانيوم را منتفي دانست.
كريستينا گالاش، سخنگوي سولانا هم در پاسخ به اين سوال كه طرف ايراني تعليق غني سازي را منتفي دانسته است، گفت: ما بايد تا بعد از ظهر منتظر بمانيم تا موضع ايران را ببينيم. وي افزود: ما آمادهايم به دنبال روشهاي خلاقانه باشيم كه اجازه دهد مذاكرات با توافق كامل شوراي امنيت سازمان ملل آغاز شود.
خبرگزاري اسوشيتدپرس نيز به نقل از كيوان ايماني، سفير ايران در برن نوشت كه ايران برنامه غنيسازي اورانيوم را تعليق نخواهد كرد. يك ديپلمات غربي هم كه فضاي گفتوگوهاي شنبه را خوب توصيف كرده است، تأييد كرد كه ايرانيان تمايل ندارند بحث تعليق يا توقف غنيسازي در اين سطح از مذاكرات مطرح شود. اين مقام افزود:
رايس چرخش مواضع آمريكا را تاييد كرد
گرچه آمريكاييها اصرار دارند بگويند اعزام برنز به ژنو تغييري تاكتيكي است اما وزير خارجه ايالات متحده روز جمعه در واشنگتن تاييد كرد كه تصميم آمريكا براي مشاركت در مذاكرات هستهاي با ايران، چرخشي در مواضع ايالات متحدهآمريكا است. او به خبرنگاران گفت: ما همواره بهصراحت گفتهايم كه هر كشوري ميتواند خط مشي خود را تغيير دهد. فرستادن ويليام برنز به ژنو علامتي قوي به همه جهان است كه ما در تلاشهاي ديپلماتيك خود كاملا جدي هستيم. رايس گفت، از نگاه او ايالات متحدهآمريكا دشمن ابدي ندارد. اگر ايران تصميم بگيرد كه به جامعه جهاني نزديك شود، از حمايت ايالات متحده آمريكا برخوردار است. وزير خارجه آمريكا با اين حال تاكيد كرد كه تهران بايد براي انجام گفتوگوهاي اساسي با واشنگتن فعاليت غنيسازي و باز فرآوري را تعليق كند.
رايس در پاسخ به اين سوال كه آيا نشستي مانند نشست روز شنبه فقط يك بار انجام خواهد شد، گفت: همينطور است. وي ادامه داد: ما يك فرصت براي دريافت پاسخ ايران داديم كه من پيشنهاد را منتقل كردم و (برنز) پاسخ را دريافت خواهد كرد. رايس افزود: او گوش خواهد كرد و اگر ايران حاضر به تعليق باشد آنگاه آمريكا آنجا خواهد بود.
شان مككورمك سخنگوي وزارت خارجه آمريكا هم روز جمعه در پاسخ به پرسشي در خصوص تغيير ديپلماسي آمريكا در قبال ايران گفت: مككورمك افزود: وي در پاسخ به اين پرسش كه اگر ايران فعاليتهاي غنيسازي را متوقف نكند، آنگاه چه رويكردي در پيش خواهيد گرفت، گفت: روزنامه الحيات به نقل از منابع نزديك به كاخ سفيد نوشت، چرخش سياست آمريكا در قبال موضوع هستهاي ايران و اعزام نماينده براي حضور در مذاكرات تهران با گروه 551، نتيجه نفوذ رايس در دولت آمريكا و پافشاري اوست.
گفتني است، رايس گزارش مربوط به مذاكرات ژنو درباره برنامه هستهاي ايران را در امارات متحده عربي از معاونش برنز ميشنود؛ مككورمك تاكيد كرد:
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]