واضح آرشیو وب فارسی:موج: گزارشبا وجود درآمدهاي بالاي نفتيتورم مردم عربستان را هم فقير كرده است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد بين الملل قيمت يك گالن بنزين (حدود 4 ليتر) در عربستان به 45 سنت مي رسد كه اين رقم يك دهم قيمتي است كه آمريكايي ها اين روزها براي يك گالن بنزين مي پردازند.
به گزارش موج، با اين وجود كارشناسان عربستاني مي گويند آمريكايي ها نبايد درباره اين مسئله حسادت به خرج دهند، زيرا تورم در اين كشور به بالاترين حد خود در سي سال گذشته رسيده و علي رغم ثروتي كه عربستان از فروش نفت به جيب زده است،مردم اين كشور روز به روز فقير و فقير تر مي شود.
هر چند كه گراني در پمپ هاي بنزين مشاهده نمي شود، اما اين موضوع در همه جا وجود دارد. در حالي كه عربستان سعودي با فروش نفت كه قيمت آن در هفته گذشته به ركورد 145 دلار در هر بشكه رسيد به ثروت خود مي افزايد، تورم در اين كشور به 11 درصد رسيده است كه براي اولين بار از اواخر دهه 70 به عددي دو رقمي رسيده است.
بيكاري نيز در اين كشور افزايش قابل توجهي داشته است و در بين جوانان بين 16 تا 26 ساله به 30 درصد مي رسد، اين در حالي است كه بازار سهام اين كشور نيز از آغاز سال جاري ده درصد كاهش ارزش داشته است.
بسياري از مردم عربستان معتقدند اين افزايش قيمت نفت مانند افزايشي كه در دهه 70 مشاهده شد و عربستان را از فقر به ثروت سوق داد، نمي باشد.
يكي از دلايل مشكلات عربستان، افزايش جمعيت اين كشور مي باشد. در دهه 70 جمعيت اين كشور به 9 ميليون و 500 هزار نفر مي رسيد كه امروزه اين رقم 27 ميليون و 600 هزار نفر مي باشد. اين بدين معني است عربستان بايد ثروت خود را در بين افراد بيشتري تقسيم كند. در كنار نظام بخشنده اجتماعي اين كشور كه شامل آموزش رايگان از پيش دبستاني تا دانشگاه مي شود ،بخش عمومي حدود 2 ميليون نفر را استخدام كرده است كه 65 درصد از بودجه كشور صرف حقوق آنها مي شود.
ديگر كشورهاي خليج فارس نيز با تورم روبرو شده اند. انتظار مي رود تورم در امارات متحده عربي به 12 درصد برسد و اين رقم در قطر 14 درصد مي باشد. اما اين كشورها از جمعيت كمتري برخوردارند بنابراين با سرعت و حجم بيشتري مي توانند ثروت را در بين مردم پخش كنند تا از تورم بكاهند.
در نتيجه با توجه به تصورات كشورهاي غربي، عربستان سعودي از كشورهاي ثروتمند منطقه خليج فارس فاصله دارد. درآمد سرانه عربستان به 20 هزار و 700 دلار مي رسد كه اين رقم براي قطر 67 هزار دلار برآورد شده است و اين در حاليست كه جمعيت قطر به حدود نيم ميليون نفر مي رسد.
كارشناسان اقتصادي بر اين باورند مهمترين دليل افزايش تورم افزايش تقاضاي داخلي براي ساختمان، فضاي اداري و غذا مي باشد، اين در حالي است كه قيمت مواد غذايي و مواد خام در جهان رو به افزايش است.
يكي ديگر از دلايل افزايش تورم در عربستان كاهش ارزش دلار مي باشد. اين امر هزينه هاي واردات را به شدت افزايش داده است و اين در حالي است كه عربستان بخش اعظمي از كالاهاي اساسي خود را وارد مي كند.
با اين حال، با افزايش قيمت نفت ،عربستان از بودجه قابل توجهي برخوردار خواهد بود و انتظار مي رود درآمد صادرات نفت اين كشور در سال جاري به 260 ميليارد دلار برسد.
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]