واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: به همت مؤسسه كتابشناسي شيعه دانشنامه آثار علمي شيعه منتشر مي شود
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: با تلاش محققان مؤسسه كتابشناسي شيعه، دانشنامه آثار علمي شيعه شامل معرفي دقيق و تفصيلي تمامي تأليفات عالمان شيعه اماميه منتشر خواهد شد.
به گزارش روز دوشنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، مسئول مؤسسه كتابشناسي شيعه معرفي ميراث فرهنگي و دفاع كلامي غيرمستقيم و تبيين ديدگاههاي كلامي شيعه را از اهداف تدوين اين دانشنامه دانست و افزود: حقيقت آن است كه نه تنها اكثريت مردم شيعه بلكه بسياري از خواص و عالمان نيز از حجم ميراث علمي شيعه بيخبرند بلكه نوآوريهاي عالمان شيعه در زمينههاي مختلف و زحمات و تلاشهاي طاقتفرساي آنها همچنان در پس پرده ابهام باقي مانده است.
وي گفت: اين ابهام مايه دسترسي نداشتن و استفاده نكردن از منابع علمي شيعه و از سوي ديگر باعث كارهاي مكرر، كم مايه و بدون اتكا و استناد به منابع پيشين گشته است.
حجتالاسلام رضا مختاري خاطرنشان كرد: فراوان مشاهده ميشود كه دانشمندي مدتها زحمت كشيده و در موضوعي اثري پديد آورده است كه مانند يا حتي بهتر از آن سالها پيش تأليف شده و چه بسا نظري را انتخاب كرده كه با دلايل متقن در آثار پيشين، مفصلا طرح و نقد شده است.
وي با اشاره به برخي تحقيقات معاصران درباره غنا و موسيقي گفت: همه يا اغلب مؤلفان اين پژوهشها حتي بر 5 رساله فقهي ويژه غنا از فقيهان پيشين وقوف نداشته و از آنها استفاده نكردهاند در حالي كه فقيهان سلف ما از زمان محقق سبزواري تاكنون بيش از 40 رساله فقهي ويژه غنا تأليف كردهاند.
وي علت اين امر را نبود سامانهاي مناسب براي معرفي آثار علمي شيعه دانست و خاطرنشان كرد: بهترين معرف مذهب ما و بيان كننده حقيقت و چگونگيهاي آن، آثاري است كه بزرگان اين مكتب سامان دادهاند و براي دفع تهمتهاي مخالفان و نشان دادن اصالت اين مكتب، هيچ راهي بهتر از عرضه و شناساندن درست و همه جانبه آثار اين مكتب نيست.
مسئول مؤسسه كتاب شناسي شيعه با بيان اينكه امروز بايد از سهم هر يك از بزرگان مكتب در پيشبرد رشتههاي مختلف فقه، اصول، فلسفه، كلام، اخلاق و تفسير آگاه باشيم گفت: بايد كار را از آنجا كه آنها رها كردهاند ادامه دهيم نه اينكه فقط مصرف كننده باشيم و به فهم آراء اين بزرگواران اكتفا كنيم لذا شناخت دقيق آثار آنها براي تدوين دانشنامه آثار علمي شيعه است.
وي با اعلام اينكه مراجعه به كتاب شناسيهاي موجود شيعه همچون ذريعه، معرف تمام آثار علمي شيعه نيست گفت: اين كتاب در زمان خود بهترين كار ممكن بوده و هنوز هم مهمترين منبع در زمينه كتابشناسي شيعه است، اما در زماني كه شيخ آقابزرگ تهراني به تأليف و نشر ذريعه اقدام كرد جز چند جلد معدود فهرست نسخههاي خطي وجود نداشت، كتابخانههاي عمومي و قابل دسترسي و وسايل ارتباطي و چاپ و نشر، بسان امروز نبود و بسياري از كتابهاي تراجم و رجال و تذكره و نيز عمده آثار شيعه يا چاپ نشده بود و يا به صورت چاپ سنگي، مغلوط و بدخوان و بدون فهرستهاي راهنما و گاه بدون صفحه شمار بود در حالي كه امروز همه گونه امكانات مهياست و تنها در ايران حدود دويست و پنجاه مجلد فهرست نسخههاي خطي منتشر شده است.
حجتالاسلام مختاري در توضيح محتواي دانشنامه آثار علمي شيعه گفت: محتواي دانشنامه، معرفي دقيق و تفصيلي تمامي تأليفات عالمان شيعه اماميه از آغاز تا پايان سال 1400 قمري است.
وي با بيان اينكه در اين اثر، تنها آثار اماميه معرفي ميشود گفت: معرفي اين آثار شامل موضوع، زبان و نام دقيق و كامل كتاب و نيز نامهايي كه به آن شهرت دارد، نام و لقب مؤلف يا مترجم و تاريخ تولد و وفات آنها، تاريخ دقيق شروع و پايان تأليف و اينكه آيا نويسنده در آن تجديد نظر كرده يا نه، ارزش علمي كتاب، خلاصه محتواي كتاب و روش مؤلف در تدوين و بخشبندي است.
وي با اشاره به اينكه اين مؤلفهها در اغلب آثار توضيح داده ميشود افزود: ذكر همه نسخههاي خطي، يادآوري منابع پژوهش بيشتر درباره كتاب، ياد كرد اجمالي شروح، حواشي، تعليقهها، ترجمهها، تلخيصها، مستدرك، رويهها و نظم كتاب، ذكر ديگر آثار نويسنده كه در اثر مورد بحث، نام برده يا به آنها ارجاع داده است و ذكر مواردي كه نويسنده در ديگر آثارش از اثر مورد بحث ياد كرده است از ديگر محورهايي است كه در معرفي آثار مورد توجه قرار ميگيرد.
مسئول مؤسسه كتابشناسي شيعه افزود: در اين دانشنامه سرگذشت كوتاه و متقن و مستند هر مولفي هنگام معرفي اولين اثر او، درج و هنگام معرفي آثار ديگر آن مؤلف به مورد اول ارجاع داده ميشود.
وي گفت: برخي اصطلاحات و عناوين كه موضوع يا نام يك كتاب خاص نيست، جداگانه به طور مشروح توضيح داده ميشود.
وي درباره روش تدوين اين دانشنامه گفت: كتابها به ترتيب الفبايي معرفي ميشوند و هر گاه دو يا چند كتاب داراي يك نام باشند، به ترتيب تاريخ وفات نويسندگان با تاريخ تأليف اثر مرتبط ميشود.
حجتالاسلام مختاري با بيان اينكه آثار وابسته مانند شرحها، مستدركها و ترجمهها ذيل معرفي هر اثر ذكر ميشوند گفت: نام آثار مشابه، ذيل هر معرفي ذكر ميشود و با استفاده از ارجاعات دقيق و روشمند از تكرارهاي بيثمر پرهيز ميشود.
وي همچنين گفت: نمونههايي از دستخط علماي شيعه و تصوير صفحاتي از نسخههاي خطي مهم و معتمد در مواضع مناسب، كليشه ميشود و در پايان هر جلد، انواع فهارس راهنما از قبيل فهرست موضوعي، فهرست تأليفات و آثار هر قرن، فهرست آثار فارسي، عربي و ديگر زبانها درج و پس از نشر همه مجلدات، چند جلد فهرست راهنما تدوين و چاپ ميشود.
وي افزود: در آغاز، يك جلد به عنوان مدخل و مقدمه شامل، معرفي فهرست نسخههاي خطي جهان، معرفي كتابهاي تراجم و رجال و تذكره و كتابشناسي، روش و چگونگي كار تأليف كتابشناسي، توضيحاتي درباره تشيع و سابقه و خدمات و خاستگاه آن تأليف و چاپ ميشود.
مسئول مؤسسه كتابشناسي شيعه گفت: اين اثر به زبان فارسي، تدوين و سپس به زبان عربي و انگليسي ترجمه ميشود و به هر سه زبان به صورت نشر الكترونيكي نيز عرضه خواهد شد.
وي با بيان اينكه اين دانشنامه در 40 جلد رحلي، دائره المعارفي 700 صفحهاي خواهد بود گفت: به علت حجم سنگين كار، پيشبيني ميشود اولين جلد آن حداقل تا 4 سال ديگر آماده شود.
حجتالاسلام مختاري تأسيس كتابخانه تخصصي فهارس نسخ خطي و كتابشناسيها و تأسيس كتابخانه بزرگ آثار شيعه را از ديگر فعاليتهاي مؤسسه كتابشناسي شيعه برشمرد و گفت: ميخواهيم حداقل يك نسخه از همه آثار شيعه اعم از خطي و چاپي را تهيه و در اين كتابخانه نگهداري و در معرض ديد و استفاده پژوهشگران قرار بگيرد./01/120
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]