واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: در نامه عليآبادي به رئيسجمهور مطرح شد درخواست براي مبارزه با فساد در فوتبال
جام جم آنلاين: افشين قطبي يك ميليارد تومان، عليرضا واحدي نيكبخت 400 ميليون، ابراهيم توره 360 ميليون، محسن خليلي 350 ميليون و البته مجتبي شيري 200 ميليون تومان. اين ارقام نجومي كه همگي روي جلد نشريات ورزشي خودنمايي ميكنند، فقط مختص باشگاه پرسپوليس نيست.
در استقلال هم كه مديرعاملش ديروز ادعا كرد، ما با حساب و كتاب پول خرج ميكنيم، هيچ يك از بازيكنان تركيب اصلياش، زير 200 ميليون تومان نگرفتهاند و البته برخي باشگاههاي ديگر از جمله سپاهان، سايپا و مس كرمان هم از قافله ولخرجي در فصل نقل و انتقالات عقب نماندهاند.
اين پرداختهاي كلان و خارج از شمول سازمانها و وزارتخانههاي داراي باشگاههاي دولتي، رئيس سازمان تربيت بدني را بر آن داشت كه طي نامهاي به رئيسجمهور خواستار دستور ويژه براي كنترل و نظارت بر هزينهكرد باشگاههاي دولتي شود.
عليآبادي كه خود مسووليت نظارت بر امور 2 باشگاه پرخرج استقلال و پرسپوليس را به عهده دارد، در بخشي از نامهاش به دكتر احمدينژاد آورده است: اين هزينههاي سرسامآور نه تنها به رشد فوتبال منجر نشده بلكه موجب فساد و خلاف رفتاري در باشگاهها شده است.
بدون شك افزايش بيرويه هزينهها اعم از دستمزد بازيكنان و مربيان از سوي باشگاههاي دولتي موجب آسيب ديدگي ديگر رشتههاي ورزشي شده و به يقين ادامه اين روند و عدم مديريت بر فوتبال باشگاههاي دولتي، بخش خصوصي را به دليل نداشتن توان براي رقابت و مقابله با بخشهاي دولتي به حاشيه خواهد برد كه عواقب آن در دراز مدت قابل پيشبيني است لذا سازمان تربيت بدني به منظور شفافسازي و جلوگيري از رقابتهاي تخريب گرايانه اين افزايشها، به وزارتخانهها و دستگاههاي دولتي كه حامي باشگاههاي ورزشي هستند، مواردي را براي اجرا ابلاغ كرده، به طوري كه مقرر شده است سقف قرارداد هر بازيكن نسبت به سال گذشته، 20 درصد كاهش داشته باشد.
رئيس سازمان تربيت بدني در پايان اين نامه، از رئيس جمهور درخواست كرده است، چنانچه صلاح ميداند موارد ذكر شده در هيات وزيران با دستور اكيد ايشان پيگيري شود.
وقتي مدير عامل باشگاه صنعتي چون ذوبآهن با تعجب از عدد و رقمهايي كه برخي بازيكنان در فصل نقل و انتقالات ميگيرند، حرف ميزند، بايد يقين پيدا كرد كه هيچ كنترل و نظارتي روي دستمزدها در فوتبال كشورمان نيست.
سعيد آذري در گفتگو با «جامجم» ميگويد: «با نظرات رئيس سازمان تربيت بدني كاملا موافق هستم، چرا كه پرداختهاي آنچناني را مغاير با اهداف نظام جمهوري اسلامي ميدانم. اگر همه باشگاهها خودگردان بودند، زياد انتقادي به قضيه وارد نبود، اما وقتي اين پولها از بيتالمال هزينه ميشود، نميتوان ساكت ماند.»
در ادامه يك سوال در ذهن مديرعامل باشگاه ذوبآهن ايجاد ميشود كه طرح آن، خالي از لطف نيست؛ مهندس عليآبادي كه خود رياست مجمع 2 باشگاه استقلال و پرسپوليس را به عهده دارد، چطور اجازه ميدهد اين باشگاهها اينگونه در فصل نقل و انتقالات ولخرجي كنند؟!
آذري كه دلپري از سياستگذاريهاي سازمان در قبال 2 تيم تحت نظارتش دارد، ميگويد: در حالي كه استقلال و پرسپوليس روزانه در حال منفجر كردن بمبهاي خبري در فصل نقل و انتقالات هستند چطور ميشود جلوي هزينههاي گزاف را گرفت. كدام قانون ميگويد فلان باشگاه يك ميليارد به سرمربياش بدهد در حالي كه ما فصل گذشته به 12 عضو كادر فنيمان فقط 370 ميليون تومان دادهايم.
اين بودجهها از كجا ميآيد؟ آن هم در شرايطي كه استقلال به گفته آقايان، 9 ميليارد و پرسپوليس 12 ميليارد بدهي دارند.
آذري در ادامه به سقف قراردادهاي باشگاهش اشاره ميكند تا اختلاف هزينهها ميان 2 باشگاه پرطرفدار پايتخت و ديگر تيمها بيشتر آشكار شود: ما در ذوبآهن به هيچ بازيكني بيشتر از 160 ميليون تومان نميدهيم. همين ابراهيم توره قبل از رفتن به پرسپوليس از طريق مدير برنامههايش با ما هم مذاكره كرد و ما گفتيم بيشترين پولي كه ميتوانيم براي او بپردازيم، 170 هزار دلار است.
حال آن كه پرسپوليس بيشتر از دو برابر اين پول را به او پرداخت كرد. تازه اين 2 باشگاه به جذب 6 بازيكن ليگ برتري هم بسنده نميكنند و با فرستادن بازيكنان به ليگ دسته اول و دوم و جذب دوباره آنها چيزي حدود 7 يا 8 قرارداد بالاي 170 ميليون تومان بابت خريدهاي جديدشان ميپردازند.
به نظر من اگر قرار است كنترل و نظارتي بر هزينههاي فوتبالي شود، بايد آغاز آن از استقلال و پرسپوليس باشد؛ چرا كه اگر اين 2 باشگاه كنترل شوند، كنترل ديگر باشگاهها زياد دشوار نخواهد بود. بهمن فروتن، مربي خوشفكر فوتبال ما يكي ديگر از كارشناساني است كه درباره موضوع مبارزه با فساد مالي در فوتبال نظر ميدهد. او نگاه متفاوتي نسبت به مساله دارد:
«اينكه اغلب بازيكنان قرارداد سفيد امضا ميكنند، يك واقعيت است. به عنوان مثال بازيكن يك مبلغي ميگيرد ولي دو برابر آن در جاهاي ديگر تقسيم ميشود. تازه آن مبلغ دريافتي را هم بازيكن به فدراسيون ميدهد تا مالياتي شامل اصل رقم قراردادش نشود. حال بايد پرسيد در اين ميان مديرعامل باشگاه چه وظيفهاي دارد؟ مدير بايد پولش را قانوني خرج كند، نه اين كه از فلان دلال مشاوره بگيرد كه با بازيكن چگونه كنار بيايد. حتي اگر مديران باشگاهها پول زيادي در اختيار داشته باشند نبايد دست به چنين اقداماتي بزنند.
وقتي يكي از مديران باشگاهها با دليل و مدرك ميگويد: 170 ميليارد تومان هر ساله به فوتبال ما تزريق ميشود، اما 70 ميليارد آن گم ميشود، از آقاي عليآبادي انتظار ميرود كه عكسالعمل نشان دهد. اين پول، پول دولت است و از جيب مربي خرج نميشود. اما واقعا من دلم براي اين پول ميسوزد، اميدوارم مسوولان ورزش هم دلشان براي اين پول بسوزد.
فروتن كه در جريان نامه رئيس سازمان تربيت بدني به رئيسجمهور نبود، پس از اطلاع از آن عنوان كرد: با شناختي كه از اين فوتبال دارم، ميدانم كه زور آن به نامه عليآبادي خواهد چربيد. با اين حال، چشم اميد من به اين نامه است و اميدوارم آقاي رئيسجمهور نسبت به آن واكنش نشان دهد. اگر ايشان ميخواهد جلوي برخي فسادهاي مالي را بگيرد، راحتترين جا براي ايشان فوتبال است، چراكه همه حساب و كتابها در آن، عيان است و آدمهاي آن نيز مشخصند.
قصد داشتيم در اين گزارش، از نظرات مجيد جلالي كه خود 2 سال پيش در نامهاي از رئيسجمهور خواسته بود جلوي فساد مالي در فوتبال را بگيرد، استفاده كنيم، اما او با بيان اين جمله كه حرفهايش بيفايده خواهد بود. از ورود به اين مساله خودداري كرد. عليايحال نامه عليآبادي به رئيسجمهور را به فال نيك ميگيريم، چراكه ميتواند سرآغازي بر مبارزه با فساد مالي در فوتبال كشور باشد.
رضا پورعالي
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]