واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: به انگيزه برگزارى جشنواره فيلم كودك ونوجوانسينماى كودك و نوجوان وبحران
اشاره: سينماى كودك و نوجوان ايران سالهاست از روزهاى اوجش فاصله گرفته است. سينمايى كه در دهه 60، هم در جذب مخاطب بسيار موفق عمل مىكرد و هم در محافل بينالمللى براى سينماى ايران افتخار مىآفريد، حالا نه مخاطب چندانى دارد و نه جلوهاى در جشنوارههاى معتبر.
در چنين شرايطي، جشنواره فيلم كودك و نوجوان، همچنان برگزار مىشود، نكتهاى كه با توجه به وضعيت نامطلوب اين سينما، مورد انتقاد برخى از فعالان اين حوزه قرار دارد.
امير سمواتي، تهيه كننده سينما با بحرانى خواندن وضعيت سينماى كودك مىگويد بهتر است با توجه به اين شرايط جشنواره فيلم كودك را هر سه سال يك بار برگزار كنيم. ضمن اينكه با بودجه برگزارى اين جشنواره مىتوان حداقل 4 فيلم كودك ساخت.
پوران درخشنده،كارگردان نيز معتقد است ديگر نمىتوان به سينماى كودك و نوجوان اميدوار بود.
مسعود كرامتى ،كارگردان ،هم مىگويد: با توجه به شرايط امروز سينما تعجبآور نيست كه در طول يك سال هيچ اتفاقى در سينماى كودك نيفتاده است.
غلامرضا رمضانى نيز از بىبرنامگى حاكم بر سينما كودك را انتقاد دارد.
طائرپور اعتقاد دارد سينماى كودك هيچ آدرسى براى مراجعه ندارد و موسوى مىگويد به نظر مىرسد جشنواره كودك روى دست مسئولان مانده است.
سيروس حسنپور نيز مىگويد وعدههايى كه سال گذشته براى اعتلاى سينماى كودك داده شده، هنوز محقق نشده است.
امير سماواتى با بيان اينكه تمام مسئولان سينمايى مىدانند هنوز بچههايى هستند كه چشمشان دنبال فيلمهاى كودك و نوجوان است گفت: سينماى كودك و نوجوان در انتظار تكرار روزهاى خوش است، اما دريغ.
او با بيان اين پرسش كه اساسا جشنواره كودك را براى چه برگزار مىكنيم اضافه كرد: بهتر است به جاى برگزارى سالانه جشنواره كودك و نوجوان اين جشنواره را هر سه سال يكبار برگزار كنيم و بودجه آن را صرف توليد فيلم در سينماى كودك و نوجوان كنيم. به هر حال بودجه هر دوره برگزار كردن فستيوال بودجه لازم براى ساخت 4 يا 5 فيلم را فراهم مىكند.
اين تهيهكننده سينما، اظهار كرد: من شش ماه پيش يك نامه درباره شرايط سينماى كودك و نوجوان براى مدير جديد بنياد سينمايى فارابى نوشتم، اما هنوز جواب نگرفتهام.
سماواتى اضافه كرد: يكى از نگاههاى مهم درباره رويكرد بنياد سينمايى فارابى و برنامههاى مديرعامل جديد اين بخش درباره سينماى كودك و نوجوان اين است كه گويا اين بخش از سينما در بنياد سينمايى فارابى فراموش شده است.
در زمان مديريت آقاى رضاداد در بنياد سينمايى فارابى حوزه كودك به خاطر تعلق خاطر او به سينماى كودك جايگاه ويژهاى داشته و عرصه سينماى كودك و نوجوان شرايط بهترى داشت.
سماواتى درباره ايجاد بستر مناسب براى توليد آثار سينمايى در حوزه كودك و نوجوان در سال گذشته گفت: بنياد سينمايى فارابى بيشتر دوست دارد آمار و ارقام ارائه بدهد. آمارى كه با واقع يكى نيستند. بالاخره در هر سال بين 70-80 فيلم يكي، دو تا بچه از جلوى دوربين رد مىشوند، اما نمىشود اسم آن را گذاشت سينماى كودك. در چنين شرايطى مىتوان اين پرسش را مطرح كرد كه سينماى كودك را براى چه برگزار مىكنيم؟
او همچنين يادآورى كرد: سال گذشته در زمان برگزارى جشنواره سينماى كودك و نوجوان همدان استاندارى و شهردارى همدان درباره ايجاد شرايط مناسب توليد در اين حوزه بسيار اميدواركننده صحبت كردند و ساختن شهرك سينمايى توليد فيلم را از جمله برنامههاى خود عنوان كردند، اما عملا اتفاقى نيفتاد.
سماواتى در پايان درباره لطمه و خسران فرهنگى ناشى از كاهش توليد در عرصه كودك و نوجوان گفت: در جايى كه عدهاى معتقدند اگر سينما نباشد دچار هيچ خسرانى نمىشويم چه بحثى درباره سينماى كودك و نوجوان وجود دارد؟ به هر حال تلويزيون براى جبران كمبود در تمام عرصهها وجود دارد!
پوران درخشنده معتقد است ديگر نمىتوان به سينماى كودك و نوجوان ايران اميدوار بود در حالىكه پيش از اين سينماى كودك، بيشترين حرف را در سينماى ايران داشت و بيشترين جوايز بينالمللى را براى سينماى ما به ارمغان آورد.
درخشنده گفت: كاركردن در سينماى كودك و نوجوان بسيار دشوار است و از آنجا كه فيلمهاى فرهنگى در حوزه سينماى كودك و نوجوان هميشه به دليل عدم اكران، با شكست در گيشه مواجه مىشوند و از حمايت برخوردار نيستند سرمايهگذاران، تهيهكنندگان و كارگردانان اين بخش از سينما كار در سينماى كودك را رها كرده و به ساخت فيلمهاى خانوادگي، اجتماعى و... روآوردهاند.
پوران درخشنده با بيان اينكه كارگردانى است كه از سال 64-65 كار در سينماى كودك را آغاز كرده است گفت: احساس مىكنم خستگى در تنم باقى مانده است. سال گذشته پس از برگزارى جشنواره فيلم كودك و نوجوان در همدان با شور و شوق برگشتم و طرحى را براى ساخت يك فيلم كودك و نوجوان درباره مير سيدعلى همدانى كه به عنوان يك مبلغ از اين شهر به كشورهاى هند، پاكستان و تاجيكستان رفته بود نوشتم.
او اضافه كرد: اما هنگام ساخت آن متوجه شدم نقدينگى در كار نيست و استان همدان فقط امكاناتى كه در اختيار دارند را در اختيار پروژه قرار مىدهند.
درخشنده در پايان اظهار كرد: آرزو مىكنم امسال سالى باشد كه سينماى كودك و نوجوان را جدى بگيريم و متوجه دنياى كودك و نوجوان شويم.
مسعود كرامتى با بيان اينكه در سالهاى اخير هر سال با افت كمى و كيفى در سينماى كودك روبرو بودهايم گفت: با توجه به شرايط امروز سينما تعجبآور نيست كه در طول يكسال هيچ اتفاقى در سينماى كودك نيفتاده مگر در بخشهاى ديگر اتفاق مهمى افتاده است كه در سينماى كودك هم بيفتد.
كرامتى اظهار كرد: به هر حال زمانه مانند قبل سپرى مىشود و ما همينطور دور هم هستيم و گپ مىزنيم بعضى اوقات خوشحاليم و بعضى وقتها هم غصه مىخوريم.
كارگردان فيلم روز كارنامه، در ادامه درباره ضايعات و مشكلات فرهنگى كه در اثر بىتوجهى به سينماى كودك و ساخته نشدن فيلم خوب كودك و نوجوان در عرصه فرهنگى ايجاد مىشود گفت: نه فقط سينماى كودك بلكه من معتقدم ضايعات و كاستىهاى فرهنگى متوجه بخشهاى ديگر نيز هست. مگر در ديگر گونههاى فعال در سينما و تلويزيون چه نقاط درخشانى ايجاد شده است. بنابراين تنها در اين بخش كاستى ايجاد نشده است.
اين گونه لطمات در همه حوزهها اتفاق مىافتد و در همه حوزهها كاهش كميت و كيفيت آثار فرهنگى ما را دچار خسران و لطمه مىكند.
غلامرضا رمضانى شرايط نامطلوب در سينماى كودك را طبيعى دانست و گفت: كيفيت و كميت محصولات سينماى كودك و نوجوان را در چند سال اخير ديديم. در جريان وضعيت اكران اين فيلمها نيز هستيم، بنابراين طبيعى است براى برگزارى جشنواره نيز با كمبود روبرو شويم.
كارگردان فيلم قفلساز اضافه كرد: مسئولان برنامه خاصى براى سينماى كودك و نوجوان ندارند بنابراين اين بخش از سينما دچار شرايط نامطلوب است و اين خيلى دور از انتظار نيست.
رمضانى در ادامه درباره عملكردها و نتايج حاصل شده در سينماى كودك و نوجوان در سال اخير اظهار كرد: من هم مثل همه انتظار داشتم اين بخش از سينما امسال پر بارتر باشد، اما نيست.
فرشته طائرپور تهيهكننده فيلمهايى چون گلنار، پاتال مدرسه پيرمردها، پسر مريم و يكى بود يكى نبود درباره زمان بازگشتش به ساخت فيلمهاى براى كودكان گفت: من به سينماى كودك زمانى دوباره سلام خواهم كرد كه احساس كنم سينماى كودكى وجود دارد و صاحب يك نشانى شده است. متاسفانه سينماى كودك، فعلا در جامعه ما چه براى من فيلمساز، چه براى مخاطبان آن، هيچ آدرسى براى مراجعه ندارد.
اما غلامرضا موسوى تهيهكننده سينما يكى از دلايل اصلى برپايى جشنوارهها را كمك به گونههاى خاص سينمايى برشمرد و افزود:به نظر مىرسد جشنواره كودك روى دست مسئولان سينمايى مانده است و برنامهريزى آن به صورت مستمر نبوده و معمولا مقطعى بوده است.
وى افزود: هميشه نزديك برپايى جشنواره كودك كه مىشود مسئولان يادشان مىافتد كه فيلم نداريم و اگر گروههاى كودك تلويزيون نباشند و فيلمهايى ويديويى كه به سينمايى تبديل مىشوند، جشنواره بدون فيلم ايرانى مىماند.
او در عين حال سينماى كودك و نوجوان را يكى از مهمترين گونههاى سينمايى برشمرد و گفت: طبق گفته مسوولان بايد به بهترين شكل توليد را داشته باشيم، اما متاسفانه در توليد و پخش اين آثار حمايتى صورت نمىگيرد و آنهايى هم كه ساخته مىشوند به جاى براى كودك، درباره كودك است و اين قشر را به سينما نمىآورد.
موسوى ادامه داد: بايد برنامهريزى باشد تا كودكان و نوجوانان كه اكثريت جامعه ما را تشكيل مىدهند به سمت سينما آمدن ترغيب شوند.
سيروس حسنپور كارگردان يكى از برگزيدگان دوره قبل جشنواره كودك هم وضعيت سينماى كودك را سردرگم دانست و گفت: وعدههايى داده شده كه هنوز محقق نشده است و در اين وضعيت برپايى جشنواره كودك غنيمتى است كه بايد قدر بدانيم و محفلى براى صحبتكردن و مانند نسيمى است و واى به حال اينكه اين ماجرا نباشد.
او با بيان اينكه به دنبال ساخت فيلم مرواريد سياه براى حضور در اين جشنواره بوده است اظهار داشت: متاسفانه در اين وضعيت كاركردن در سينماى كودك سخت است و من هم زمان لازم را براى ساخت اين فيلم از دست دادم.
رضا حيدر نژاد از كارگردانان حوزه سينماى كودك و نوجوان معتقد است كه بى توجهى به نياز كودكان در سينما و بىرغبتى براى توليد فيلم كودكان اين بخش از سينماى كشور را به حاشيه رانده است.
او با اشاره به جمعيت جوان كشور، يادآورشد: قابل درك نيست با وجود جمعيت ميليونى كودك و نوجوان در ايران ، سينماى كودك و نوجوان در حال فراموشى است .
كارگردان فيلم آلبوم در گفتگو با ايرنا، نبود عزم جدى براى حمايت از توليد و بىانگيزگى سينماداران به نمايش فيلمهاى كودكانه به دليل توجيهات اقتصادى را از مشكلات سينماى كودك و نوجوان برشمرد.
حيدرنژاد با اشاره به برپايى جشنواره بينالمللى فيلمهاى كودكان ونوجوانان،افزود: اين رويداد صرفا بهانهاى براى توليد چند فيلم انگشت شمار با سرمايهگذارى نهاد مجرى جشنواره در سال تبديل شده و امسال نيز فقط در نهايت سه فيلم آماده نمايش است .
جشنواره بينالمللى فيلمهاى كودكان و نوجوانان همه ساله در ايران برپا مى شود و اين رويداد پس از مدتها ،سال گذشته از اصفهان به همدان منتقل شد.
كارگردان فيلم حكايت آن مردخوشبخت ادامه داد: سال گذشته مباحث مفيد و ارزنده تئوريك از سوى مسئولان در جشنواره فيلم كودك و نوجوان در همدان طرح و قول مساعد به سينماگران براى اجرا داده شد كه تاكنون هيچ يك به مرحله اجرا نزديك نشده است .
او تصريح كرد:بايد براى تامين نياز جمعيت ميليونى كودك و نوجوان در سينما در حوزههاى مختلف اين حوزه از جمله نگارش فيلمنامه، تهيه و توليد مناسب فيلم و امكان يابى براى اكران آستين بالا زد.
حيدرنژاد افزود: دردآور است با وجود موضوعهاى بسيار براى تبديل به فيلم هاى جذاب، كودكان ما شيفته محصولات بيگانه و به ظاهر جذاب كه جز آشفتگى ذهنى و الگوسازى كاذب براى آنان ندارد، شوند.
اين فيلمساز ،سينماى كودك و نوجوان را به دليل مخاطب گسترده و تاثيرگذار در جامعه از اركان اين هنر- صنعت برشمرد و خواستار توجه جدى نهادهاى فرهنگى براى حمايت از اين عرصه شد.
شهره گل محمدي
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 231]