واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تقوايي:تعزيه به تغييرات همسو با قرائن تاريخي نياز دارد
ناصر تقوايي در جلسه نقد و بررسي فيلم مستند "تمرين آخر" در نخستين روز هفته فرهنگي باغ فردوس در موزه سينما از جوانان خواست همسو با قرائن تاريخي نوعي تعزيه جديد به وجود آورند.
به گزارش خبرنگار مهر، تقوايي ديروز شنبه هشتم تيرماه پيش از نمايش مستند "تمرين آخر" خود گفت: تمرين آخر يك اصطلاح تئاتري است و شب آخر تمرين هر تعزيه يك اجراي بدون تماشاگر وجود دارد. به همين دليل شايد اين فيلم متفاوتتر از آن چيزي به نظر برسد كه درباره تعزيه ديدهايد.
وي ادامه داد: متاسفانه آشنايي ما با تعزيه يك مقدار غيرواقعي است. تمام كساني كه دم از تعزيه ميزنند تا به حال يك تعزيه كامل نديدهاند. فقط از جايي رد شده و دقايقي تماشا كردهاند. تعزيه تنها نمايشي است كه مختص شيعيان ايراني و يك سنت كاملا ايراني است.
تقوايي پس از نمايش "مستند آخر" هم در جلسه نقد و بررسي آن گفت: تمام اين كار كاملا اتفاقي بود. قرار بود طرحي به يونسكو ارائه و با ساخت اين مستند تعزيه به رسميت شناخته شود. اين موضوع مصادف با برگزاري المپيك آتن بود و قرار شد گروهي تعزيه حر را در حاشيه بازيهاي المپيك اجرا كنند.
وي افزود: وقتي متن آقاي فياض را كه يكي از آخرين معينالبكاها (كارگردان تعزيه) است خواندم، تصميم گرفتم از آن متن و همان بازيگراني كه قرار بود براي اجرا به المپيك آتن بروند استفاده كنم و اين كار انجام شد. اما متاسفانه آن گروه براي اجرا به المپيك نرفت.
اين كارگردان سينما درباره ميزان توجه به تعزيه ادامه داد: تا پيش از اين كار جدي درباره تعزيه انجام نشده بود. معمولا يكسري گزارش سردستي با صدابرداري بد در اين مورد تهيه ميشود. يك تعزيه كامل در هيچكدام از آن گزارشها نيست، از هر متني لقمهاي گرفتهاند.
وي در مورد زمان اجراي اين كار توضيح داد: اين فيلم در يك مدت زمان كوتاه هشت يا 9 روزه ساخته شد و به دليل محدوديت زمان حضور مردم به عنوان تماشاگر ممكن نبود. فقط ما يك روز در شهر اعلام كرديم مردم براي تماشاي تعزيه بيايند كه آن هم چون در ماه محرم نبود، زياد آن حس و حال را ايجاد نكرد و در فيلم هم ميبينيد بيشتر مردم لباس سياه ندارند.
تقوايي درباره انتخاب بازيگر براي حضور در نقشهاي مختلف يك تعزيه گفت: مبناي انتخاب بازيگر براي تعزيه با سينما و تئاتر كاملا متفاوت است. در تعزيه مهم صداي بازيگر است. چون شخصيتهاي مثبت و منفي براي تماشاگران بر اساس صدا شناخته ميشوند.
اين كارگردان برجسته سينما افزود: تعزيه يك نمايش سيار است. تعزيههاي متفاوت با متنهاي متعدد وجود دارد. ما حتي تعزيه كمدي هم داريم. به طور نمونه تعزيه مختار كمدي است. گاهي نمايشهايي داريم كه 10 روز طول ميكشد. در اين كار به خاطر محدوديت زمان ما مجبور شديم از بخشي از خواستههايمان بگذريم.
وي ادامه داد: به طور نمونه خيليها ايراد گرفتهاند كه چرا در اين كار اسب نداريم. اسب جزو لاينفك تعزيه است. قرار بود براي اين كار هم از اسب استفاده كنيم، اما اسبهايي كه در اختيار ما گذاشتند اسب مسابقه بود و به درد تعزيه نميخورد. چون در كليت كار هم تاثير نداشت از اسب استفاده نكرديم. متن براي من از همه چيز مهمتر بود.
تقوايي با اشاره به لزوم نگارش متنهاي تازه براي تعزيه گفت: با تغييرات زمان ميتوان در تعزيه تغيير به وجود آورد. تغيير در لباس و... ولي اين تغيير بايد با قرائن تاريخي همسو باشد و در صحنه وحدت به وجود بياورد. اين وحدت است كه اثر هنري را ميسازد. جوانان ما بايد تعزيه جديد به وجود بياورند. متاسفم در اين 30 سال تعزيهنويس جديد پيدا نشد تا متن جديد بنويسد.
اين فيلمساز در پايان نشست نقد و بررسي مستند "تمرين آخر" خاطرنشان ساخت: تعزيه نه تئاتر است نه سينما. به اعتقاد من غيرايرانيها و غيرمسلمانان هم تعزيه را ميفهمند. به همين دليل اين كار احتياج به گفتار متن نداشت.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 229]