واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس در فصل نقل و انتقالات خانوادهها بازار مسكن در قم آرام شده است
خبرگزاري فارس: با وجود تغييرات قيمت مسكن در استان قم طي سالهاي اخير كه نگرانيهاي بسياري براي ساكنان اين شهر و خصوصاً جوانان پديد آورده بود، در حال حاضر قيمت زمين و مسكن در اين استان به حالت تعادل رسيده و روزهاي آرامي را سپري ميكند.
به گزارش خبرگزاري فارس از قم، به دنبال آغاز برخي پروژههاي مهم و زيربنايي شهري در استان قم در دهه 80 كه شايد مهمترين آنها طرح حرم تا حرم به طول 7 كيلومتر بود، قيمتهاي زمين و مسكن يك باره رشد سرسام آوري به خود گرفت و حتي به قيمتهاي شهرهاي بزرگ نزديك شد، اما پس از اين موج گراني قيمتهاي مسكن دچار سكون چند سالهاي شد، چنانكه پروژه حرم تا حرم نيز با ركود مواجه شده و نهايتاً متوقف شد، اما در سالهاي اخير، اين نگراني دوباره در ميان شهروندان قمي ايجاد شده است كه ديگر جوانان هيچگاه نتوانند صاحب خانه شوند، چرا كه اكنون موجي به مراتب شديدتر در حوزه مسكن و گراني زمين پديد آمده است. البته اين موج همگام با تغييرات كشوري متأثر از تسهيلات بانكي، قيمت مصالح ساختماني و ... بوده است.
به هر روي، كارشناسان اقتصادي معتقدند در سالهاي اخير افزايش قيمت مسكن تاثير اصلي و عمده را بر افزايش نرخ تورم نهاده و اين نرخ، بيش از هر مولفه ديگري از قيمت مسكن تاثير پذيرفته است. اين تاثير هم به لحاظ قيمت هر واحد مسكوني كه رقم قابل ملاحظهاي را به خود اختصاص ميدهد و عمدتا حاصل پسانداز سالهاي متمادي يك خانواده است و هم به لحاظ تعداد واحدهاي مسكوني كه هر خانوار به آن نياز دارد، قابل بررسي است.
عضو شوراي اسلامي شهر قم در ارتباط با وضعيت مسكن در استان قم معتقد است، سياستهاي اقتصادي دولت در زمينه نقدينگي در چند سال اخير سبب افزايش قيمت مسكن شده است.
حسن بختياري ميافزايد: بخشي از اين افزايش قيمت از دريافت تسهيلات بانكي به منظور گسترش توليد و صرف كردن آن در دلالي زمين ناشي ميشود.
البته افزايش قيمت مسكن در نواحي مختلف شهر قم يكسان نبوده است، به نحوي كه محلههايي با قدمت سكونت كمتر كه اندك اندك ساخت و ساز در آنها انجام ميشود، داراي رشد بيشتري بودهاند. نمونه اين افزايش قيمت را ميتوان در شهركهاي اقماري خروجي قم در جاده اصفهان شاهد بود. به گفته يكي از بنگاهداران شهرك قدس در سالهاي اخير، قيمت زمين و مسكن در شهر قم با افزايش چشمگيري روبرو بوده است، اما اين قيمتها در شهركهاي قدس، پرديسان و ساير شهركهايي كه در جنوب قم و در ابتداي جاده اصفهان در حال تكميلند، بسيار بيش از ساير نقاط بوده است، به نحوي كه گاهي اوقات طي يك سال قيمت زمين چند برابر ميشود.
حسن رفيعي ميافزايد: علاوه بر اين شهركها، قيمت زمين و مسكن در ساير نقاط جنوبي قم بيش از ديگر نقاط رشد يافته است.
همچنين آپارتمانسازي در خيابانهايي مانند جمهوري اسلامي و 15 خرداد موجب رونق در اين مناطق و افزايش قيمت در آنها شده است.
پس از رشد چشمگير قيمتها در شهر قم، چند ماه است كه قيمت زمين و مسكن به تعادل رسيده و حتي در برخي مناطق با كاهش روبرو شده است. از نظر كارشناسان مسكن، مسائلي چون كاهش پرداخت وام از سوي بانكها و اجراي سياست دولت نهم در ارتباط با واگذاري زمينهاي 99 ساله سبب توقف رشد قيمتها در مسكن قم شده است. علاوه بر اين مسائل برخي تحولات نظير پيوستن اراضي متصل به شهرك پرديسان قم كه هنوز ساختمانسازي در آن آغاز نشده است به بخش كهكّ، بر قيمتها تاثير گذاشته و قيمت آپارتمانهاي موجود در اين شهرك را 10 تا 20 درصد كاهش داده است.
عضو شوراي شهر قم در اين ارتباط ميگويد: كنترل نقدينگي و وامهاي اعطايي از سوي بانكها سبب شده تا قيمت زمين و مسكن تا حدودي متعادل شود. اين كنترل از افزايش نقدينگي سرگردان در جامعه كاسته و از برخي رانتها جلوگيري كرده است.
حسن بختياري ميافزايد: بسياري از وامهاي اعطايي بانكها كه بايد صرف توليد ميشد، در بخشهاي غيرتوليدي و ازجمله زمين و مسكن سرمايهگذاري ميشد، اما با تغيير سياست دولت از ادامه اعطاي اين وامها جلوگيري به عمل آمد و همين امر ثبات نسبي در قيمت زمين و مسكن را سبب شد.
به اعتقاد يكي ديگر از صاحبان بنگاههاي املاك قم اين كاهش قيمت سبب سكون قيمتها در ساير نقاط شهر قم نيز شده است.
واگذاري زمينهاي اجاره 99 ساله در شهر قم با استقبال مردم مواجه شده و گرچه هنوز عمليات ساخت و ساز آنها به صورت جدي آغاز نشده است، اما تاثير رواني اين موضوع كه در شهر قم زمينهاي اجاره 99 ساله به منظور احداث 20 هزار واحد مسكوني واگذار ميشود بر معاملات زمين و مسكن تاثير گذاشته و آنها را راكد كرده است.
علي پورحسين ميافزايد: گرچه در آغاز مطرح شدن اين طرح، تاثير چنداني بر وضعيت زمين و مسكن مشاهده نميشد، ولي اكنون موضوع واگذاري زمينهاي اجاره 99 ساله در كنار عوامل ديگر سبب سكون در قيمتهاي مسكن شده است.
پورحسين تصريح ميكند: در حالي كه قيمتها وضعيت راكد به خود گرفتهاند، معاملات نيز متوقف شدهاند و كمتر كسي حاضر به خريد يا فروش زمين در اين شرايط ميشود.
به هر روي، بازار مسكن قم اين روزها ايام تعادل خود را سپري ميكند، اما روند توسعه استان قم ميتواند دوباره به رشد قيمتها دامن بزند.
در حال حاضر، پروژه ميدان بزرگ امام خميني در مركز شهر قم در حال تكميل است. از سوي ديگر به گفته مسئولان شهرداري، تملك 85 درصد از مسير خيابان حرم تا حرم كه از حرم حضرت معصومه (س) تا مسجد جمكران كشيده ميشود در قسمت نزديك به حرم مطهر انجام شده و همچنين پروژه فاز 4 بلوار عمار ياسر در نزديكي حرم مطهر تا پايان سال به اتمام خواهد رسيد.
صحن غربي حرم مطهر حضرت معصومه (س) كه روي رودخانه قمرود احداث ميشود، مراحل ابتدايي را ميگذراند، طرح احداث صحن شرقي اين حرم به تصويب كميسيون ماده 5 استان رسيده و مهمتر از همه طرح آبرساني به قم با پيشرفتهاي قابل ملاحظهاي همراه بوده است و براساس برنامه تا خرداد 88 به اتمام خواهد رسيد.
اجراي اين طرحها گرچه ميتواند به توسعه بيشتر شهر قم كمك كند، اما از سوي ديگر منجر به افزايش مهاجرت به قم و به دنبال آن افزايش تقاضاي مسكن و خدمات و در نهايت افزايش بهاي مسكن و زمين ميشود.
با اين دلايل، بازار مسكن قم گرچه پس از چند سال اوجگيري قيمت، اكنون به سكون نسبي رسيده است، اما عوامل متعددي ميتواند مجدداً اين چرخ را به حركت درآورد و آب به آسياب قيمت مسكن قم بريزد.
انتهاي پيام/م
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]