واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارش «جامجم» از علت بروز بيماري آبلهمرغان اين دانههاي سرخ عذابآور
جام جم آنلاين: اين روزها آمار كودكان مبتلا به آبلهمرغان رو به فزوني است و اين بيماري خيلي سريع و ناگهاني همانند سرماخوردگي بيشتر كودكان 5 تا 10 ساله را مبتلا ميكند.
به گفته متخصصان اين بيماري بقدري مسري است كه دور كردن كودك بيمار از ساير اعضاي خانواده نيز كمكي به عدم انتشار بيماري نميكند زيرا ويروس بيماري از طريق ذرات معلق در هوا منتشر ميشود و با نگهداري كودك در يك اتاق مجزا نيز خطر آلوده شدن ساير اعضاي خانواده كاهش نمييابد، چرا كه ويروس معلق در هوا از شكافهاي در هم عبور كرده و محيط خانه را آلوده ميسازد.
دكتر وقار گنجوي چنگيزي، متخصص بيماري كودكان در گفتگو با «جامجم» ميگويد: عامل اين بيماري ويروس واريسلا زوستر، از خانواده تبخال است كه معمولا به دو صورت حاد كه مولد آبلهمرغان است و شكل ديگر كه عفونت زونا را در بزرگسالان ايجاد ميكند، ديده ميشود.
به گفته اين پزشك متخصص، آبلهمرغان بيماري شايع دوران كودكي است كه در پي آن ضايعات پوستي آبدار بهصورت دانههاي قرمز برجسته نمود پيدا كرده و طي 12 تا 24 ساعت و بعضا 36 ساعت تركيده و روي آن ضايعات پوستي ايجاد ميشود.
وي با بيان اين كه آبلهمرغان شديدا مصري است در ادامه ميافزايد: اين بيماري در كودكان سالم، يك بيماري خفيف و خوشخيم محسوب ميشود، ولي همين بيماري در دوران بلوغ افرادي كه دچار نقص سيستم ايمني هستند، باعث عوارض زيادي شده و فرد را مساعد درگيريهاي عفوني فراواني ميكند.
چگونگي انتشار ويروس
اين بيماري بهصورت همهگير در زمستان و بهار شيوع پيدا ميكند و از 24 تا 48 ساعت، قبل از بروز اين دانهها و از 3 تا 7 روز پس از بروز آن مسري هستند، يعني دوران مسري بودن آن حدود 7 تا 8 روز است، دكتر گنجوي چنگيزي با اشاره به اين مطلب ميگويد: انتقال اين بيماري از طريق ترشحات دهان، بيني و تماس مستقيم با دانههاي آبدار پوستي است و دوران نهفته آن از 10 تا 21 روز است، به خاطر همين هم، راه انتقال از 24 تا 48 ساعت قبل از بروز دانههاست و پيشگيري از اين بيماري بسيار مشكل است و 24 تا 48 ساعت قبل از اينكه فرد متوجه بيمارياش باشد، اين ويروس قابل انتقال است.
معمولا اين بيماري از چند روز قبل از شروع با علائمي همچون تب خفيف، درد عضلاني، دردهاي خفيف شكمي و نهايتا بروز دانهها خود را نشان ميدهد.
دكتر وقار گنجوي با بيان اينكه، اين ويروس ميتواند به صورت نهفته روي اعصاب حسي (مسير اعصاب حسي) جايگزيني كند و در افراد بالغ، خود را به شكل بيماري زونا نشان دهد، ميافزايد: زونا در سنين بالاي
45 سال مشهود است و بندرت در كودكان زير 10 سال ديده ميشود.
به گفته وي اين بيماري در برخي از بزرگسالان تا چند بار هم قابل تكرار است و البته بيماري در كودكاني كه به دلايل مادرزادي و يا ابتلا به بيماريهاي سرطان و ايدز داراي ضعف سيستم ايمني نيز هستند، قابل تكرار و خطرناك است.
عوارض بيماري
اين متخصص كودكان ميافزايد: هرچه سن بالاتر رود، بيماري خودش را شديدتر نشان ميدهد كه خوشبختانه اين عوارض در كودكان سالم، خوشخيم، سبك و مهارشونده است و جاي نگراني وجود ندارد.
وي آبلهمرغان را در زناني كه هفتههاي اول بارداري خود را ميگذرانند، بسيار خطرناك و جدي عنوان كرده و اظهار ميكند: مهمترين عامل جدي از هفته هشتم تا بيستم حاملگي است و ضايعات اندام با تشكيل نشدن دست و پا، انگشتان اضافه و ضايعات پوستي (به شكل زيگزاگ) روي پوست جنين ظاهر ميشود كه اين زيگزاگها دقيقا روي اعصاب حسي، جايي كه در سنين بلوغ به شكل زونا، خود را نشان ميدهند، قرار دارند.
دكتر گنجوي عفونتهاي ريه، سينه پهلوهاي شديد، التهاب مغز، درگيري سيستم خوني بدن و كبد را از عوارض اين بيماري دانسته و متذكر ميشود، اين بيماري علاوه بر اينكه روي پوست ظاهر ميشود، مخاط دهان، حلق و حتي مخاط واژن دختران را نيز دربر ميگيرد. به گفته دكتر گنجوي آبلهمرغان نوزادان تازه متولدشده را نيز تهديد ميكند و نوزادان مادراني كه از 5 روز قبل از زايمان تا 2 روز بعد از زايمان دچار آبلهمرغان ميشوند در معرض شديد اين بيماري هستند.
واكسن آبلهمرغان
اكثر افراد با ابتلا به اين بيماري در سنين كودكي، اقدام به واكسيناسيون طبيعي كردهاند كه در آينده از گزند اين بيماري مصون ميمانند ولي برخي ديگر كه آنتيبادي اين بيماري را در بدن خود ندارند، در اثر تماس با ضايعات و ترشحات دهان و بيني كودك و يا فرد مبتلا، به زونا مبتلا ميشوند.
همچنين دكتر گنجوي چنگيزي با بيان اينكه امروز در كشورهاي پيشرفته برعليه اين بيماري، واكسيناسيون عمومي صورت ميگيرد، ميافزايد: در اين كشورها همه كودكان و بزرگسالان در معرض بيماري، اقدام به واكسيناسيون ميكنند ولي متاسفانه اين واكسن به علت گراني، در كشور ما موجود نيست.
به گفته اين متخصص كودكان، واكسن آبلهمرغان در دو دوره يك سالگي تا 18 ماهگي و 4 تا 5 سالگي زده ميشود و فرم ديگر آن ، به صورت مخلوط با واكسن امامآر (MMR)، از يك سالگي تا 18 ماهگي است كه با انجام واكسيناسيون ، بدن تا 95 درصد نسبت به اين بيماري مصون ميماند ولي در مورد مادران باردار و نوزاداني كه از مادر مبتلا متولد ميشوند، تزريق آنتيبادي اختصاصي اين ويروس ميتواند بسيار موثر باشد و در بسياري از مواقع از بيماري پيشگيري كند.
رژيم غذايي
دكتر گنجوي رژيم غذايي خاصي را براي اين بيماري موثر نميداند و اظهار ميكند: در مواقعي كه مخاط دهان فرد درگير اين بيماري شود تنها راه، پرهيز از خوردن مواد محرك است و مراقبتهاي سنتي از نظر علمي هيچ جايگاهي نداشته و تنها راه بهبود آن، رعايت بهداشت و استحمام به منظور از بين رفتن خارش دانههاست.
وي داروهاي ضد ويروسي آسيكلووير را جهت درمان معرفي كرده و ميافزايد: متاسفانه شكل شربت اين دارو، براي استفاده كودكان در ايران وجود ندارد و فقط قرص آن در بازار موجود است كه براي پيشگيري از عوارض و كوتاه كردن دوره بيماري از آن استفاده ميشود.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 478]