واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: يك كارشناس اقتصادي:جريان تخريبكننده تورم را به سمت كالاهاي لوكس ببريد
بهتر است جريان تخريب كننده تورم به سمت كالاهاي لوكس برود تا اينكه در سبد هزينه و مصرف خانوارهاي كمدرآمد وارد شود.
دكتر محمد خوشچهره، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با ايسنا درباره راهكارهاي كنترل تورم در كشور ابراز عقيده كرد و گفت: قطعا براي مقابله با هر نارسايي، شناخت و درك صحيحي از آن پديده لازم است و مقدمه و پيش شرط درمان آن نارسايي، تشخيص صحيح بيماري است و معتقدم كه يكي از دلايل كندي كنترل و اختلالاتي كه در زمينه تورم ديده ميشود، ناشي از نبود جامعيت در تشخيص موضوع است.
وي ادامه داد: عوامل اثرگذار كه ريشههاي تورم را سبب ميشوند و مطالعات تجربي و شواهد تاريخي هم آن را نشان داده اين است كه تورم يا ناشي از فشار هزينهها است كه براساس آن قيمت تمام شده كالا و خدمات و مواد اوليه در پروسه توليد بالا ميرود يا ناشي از فشار تقاضا است كه به تزريق پول ميانجامد.
خوش چهره انتظارات و عوامل رواني را از ديگر علل موثر بر تورم عنوان كرد و گفت: آنچه در مورد تورم مهم است، اين است كه نبايد دنبال اين باشيم كه شاخص كل تورم را در كوتاه مدت پايين بياوريم؛ زيرا يكسري اقدامات آني براي مقابله با تورم وجود دارد و يكسري اقدامات كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت هست.
استاد دانشگاه تهران اضافه كرد: اشكالي كه هم اكنون وجود دارد، اين است كه با توصيههاي بلند مدت و ميان مدت به مبارزه با تورم ميروند تا به اصطلاح جلوي نقدينگي سرگردان و حجم بالاي پول را بگيرند كه اين مشكل تورم آني را حل نميكند. نماينده سابق مردم تهران در مجلس شناسايي گروههاي هدف آسيبپذير را در تورم آني ضروري خواند و گفت: براي مقابله با آسيب آنها بايد اقدام شود؛ مثلا سبد هزينه گروه خانوارهاي فقير و كم درآمد كه بخش قابل توجهي از جامعه را تشكيل ميدهند، بايد مورد مطالعه ضد تورمي قرار بگيرد. زيرا عمده منابع و درآمدشان صرف هزينه اجاره مسكن، پوشاك، خوراك، حمل و نقل، بهداشت و درمان و آموزش ميشود.
وي خاطر نشان كرد: در مورد خوراك سبد غذايي اين گروهها كه اقلام محدودي است، مهم نيست كه خاويار يا بوقلمون حتما در اين سبد بالا برود. در اين سبدها، تخم مرغ، پروتئين و اقلام اوليه ضروري است و بايد توزيع و توليد آن مورد كنترل و نظارت و حمايت واقع شود. خوش چهره اضافه كرد: متعاقب آن اقلامي مثل نوشابه اگر كه قيمت آن صدها برابر هم بشود، اين نگراني را در كوتاه مدت ندارد؛ پس بهتر است اجازه بدهيم كه جريان تخريب كننده تورم به سمت كالاي لوكس و فانتزي برود.
اين اقتصاددان با بيان اينكه دولت بايد در اقلام محدودي كه هزينه گروههاي كم درآمد را حفظ ميكند، داخل شود، گفت: متاسفانه اكنون اين نگاه وجود ندارد و تورم را در يك قلمرو عمدتا تحت عنوان فشار تقاضا، حجم پول سرگردان و نقدينگي عنوان ميكند و براي آن راههاي ميان مدت و بلند مدت ارائه ميدهند. در حالي كه هم در روش تشخيص و هم در روش درمان دچار نوعي
محدودنگرياند.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]