واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: راه صلح با «ديوار شهركها» مسدود شد
خاورميانه- عبدالله آلبوغبيش:
كاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريكا يكشنبه از پاريس وارد اراضي اشغالي شد تا با مقامات اسرائيلي درباره روند صلح در خاورميانه به بحث و گفتوگو بپردازد
وي در نخستين ديدارش با ايهود اولمرت نخستوزير و ايهود باراك وزير جنگ اسرائيل، به ماجراي جمعآوري پستهاي بازرسي در كرانه باختري و نيز شهركسازيهاي اين رژيم در قدس شرقي پرداخت.
رايس پس از اين ديدار، با تزيپي ليوني همتاي اسرائيلي خود نيز در اين باره بحث و رايزني كرد و در جريان كنفرانسي خبري، موضع آمريكا در قبال شهركسازيها را چنين تشريح كرد: شهركسازيها بر اعتماد متقابل تاثير منفي دارد، اما مانع روند مذاكرات صلح ميان اسرائيليها و فلسطينيان نيست.
رايس حتي با تاييد ضمني شهركسازيها، از اسرائييليها خواست تا به فلسطينيان اين اطمينان را بدهند كه شهركسازيها به مرزهاي نهايي اسرائيل و دولت مستقل آتي فلسطين آسيبي وارد نخواهد كرد.
موضع رسمي آمريكا در اين باره در حالي اعلام ميشود كه پيش از آن، شان مك كورماك سخنگوي كاخ سفيد كه به همراه جورج بوش رئيسجمهور آمريكا در جريان تور اروپايي در پاريس بهسر ميبرد، در اظهارنظري تاكيد كرد كه موضع آمريكا در قبال شهركسازيها كاملا واضح و شفاف است و نيازي به تشريح و توضيح ندارد.
بوش نيز تنها دوباره بر اين نكته پاي فشرد كه تشكيل دولت مستقل فلسطيني تا پايان سال جاري ميلادي ممكن و شدني است، اما وي حتي نگفت كه با اين روند شهركسازيها و حملات اسرائييل به نوار غزه چگونه ميتوان به تشكيل اين دولت اميدوار بود.
رايس حتي به مسئله محاصره نوار غزه از سوي اسرائيل اشارهاي نكرد و به نوعي آن را در حاشيه قرار داد.
اظهارات رايس به عنوان نماينده يكي از مهمترين و كلانترين كشور دخيل در تلاشها براي صلح ميان فلسطين و اسرائيل در حالي بيان ميشود كه محمود عباس رئيس حكومت خودگردان فلسطين، شهركسازيها را «بزرگترين چالش پيشروي صلح» دانست.
عباس در اين باره افزود: فلسطينيان به قوانين بينالمللي، نقشه راه و ابتكار عمل عربي پايبند هستند، اما شهرك سازي نوعي كارشكني در روند صلح است.
در اين ميان، شهرداري قدس اشغالي اعلام كرد كه از برنامهريزي براي ساخت حدود 2550 واحد مسكوني تا سال 2020 در اين شهر ساخته خواهد شد و 1330 واحدي كه طي روزهاي اخير از آنها خبر داده شد، در چارچوب همين برنامه قرار ميگيرند.
در كنار آن، مقامات اسرائيلي دوم ماه جاري ميلادي آگهي مناقصه براي ساخت بيش از 800 واحد مسكوني در قدس شرقي را منتشر ساختند.
روند ساختوساز شهركهاي يهودينشين در قدس شرقي دقيقا پس از برگزاري كنفرانس آناپوليس طي اواخر سال گذشته ميلادي شدت گرفت.
اين در حالي است كه فلسطينيان، قدس شرقي را پايتخت دولت مستقل آتي خود ميدانند و هرگونه ساختوساز در آن را مردود ميدانند.
از سويي ديگر، حماس در واكنش به سفر اخير رايس به منطقه اعلام كرد كه اين سفر وي به مانند ديگر سفرهايش، هيچ نتيجه و نكته مثبتي براي فلسطينيان نخواهد داشت و هيچ كمكي به تشكيل دولت مستقل فلسطيني نخواهد كرد.
حماس اندكي پيش از ورود رايس به اراضي اشغالي فلسطين، هيأتي را عازم مصر كرده بود تا از موضع و پاسخ اسرائيل به پيشنهاد مصر براي برقراري آرامش ميان دو طرف مطلع شوند.
اسرائيل توقف شليك موشكهاي دستساز فلسطينيان به اراضي اشغالي و آزاد كردن گلعاد شليط نظامي اسيرش در دست حماس را به عنوان پيش شرطهاي برقراري آرامش در فلسطين اعلام كرده بود و در مقابل، حماس از پايبندي خود به هرگونه آرامش فراگير و همزمان و به دور از ماجراي گلعاد شليط خبر داد.
رايس اما هيچگونه اظهارنظري درباره برقراري اين آرامش نكرد و حتي به محاصره غزه از سوي اسرائيل و محدود بودن ميزان ارسال سوخت به نوار غزه، نپرداخت.
به نظر ميرسد سفر رايس به منطقه تنها نوعي وقت كشي به نفع اسرائيل در اواخر دوره رياستجمهوري بوش است.
اين در حالي است كه وزير خارجه آمريكا حتي سعي نكرد بهگونهاي خاطر همپيمانان خود و اردوگاه غربگرا در خاورميانه را راضي نگه دارد و در قبال تمامي كوتاه آمدنهاي خود در برابر اسرائيل و آمريكا، امتيازي به آنان بدهد.
در اين ميان، عباس در صورتي كه واقعا خواستار توقف شهركسازيها و خدمت به فلسطينيان است، ميتواند با تعيين توقف شهركسازي به عنوان پيششرطي براي مذاكره با اسرائيليها، مانع ادامه هرگونه ساختوساز شود.
همشهري امارات
تاريخ درج: 27 خرداد 1387 ساعت 14:09 تاريخ تاييد: 27 خرداد 1387 ساعت 18:15 تاريخ به روز رساني: 27 خرداد 1387 ساعت 18:08
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 280]