واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مشروعيت تنظيم خانواده از ديدگاه علماي اماميه در آخرين شماره از فصلنامه «بانوان شيعه»
گروه انديشه: مقاله «تنظيم خانواده و مباني مشروعيت آن از ديدگاه علماي اماميه»، توسط «زينب كريمي»، كارشناسيارشد فقه و مباني حقوق اسلامي نوشته شده و در آخرين شماره از فصلنامه تخصصي «بانوان شيعه» (شماره 13 و 14) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، خانواده به عنوان زيربناي حيات اجتماعي و عامل تكثير نسل انسان از جايگاه ويژهاي برخوردار است. از آنرو كه تنظيم خانواده از مسائل مبتلابه جوامع امروزي و دامنگير اغلب خانوادهها است لازم است كاربرد ابزار و شيوههاي متنوع به كار رفته در اين زمينه از منظر شرعي و فقهي تبيين شود.
تنظيم خانواده به معناي ارادي كردن تعداد فرزندان و ابعاد خانواده يا به ديگر سخن همان كنترل مواليد است، اما به دليل آنكه اغلب در جهت تقليل باروري ضرورت يافته، احكام مربوط به آن نيز در همان جهت بررسي و تبيين خواهد شد.
خلاصهاي از مقاله فوق در اينجا ارائه ميشود: مهمترين مأخذ در تحصيل حكم شرعي مسأله، روايات متعددي است كه با موضوع عزل از بيانات حضرات معصومين(ع) به دست آمده و ادله متقني بر جواز عزل محسوب ميشوند. از اينرو برخي از صاحبنظران بر آن هستند كه ميتوان ساير شيوههاي جلوگيري از بارداري را كه اساس آن به مانند روش عزل بر مبناي ممانعت از تركيب نطفه باشد، با رعايت برخي شرايط جايز شمرد.
براساس دلايلي كه در مقاله بيان شد، جلوگيري از بچهدار شدن در شريعت اسلام حرام نيست، بلكه جايز است. در روايات، از جلوگيري طبيعي نام برده شده است و فقهاي اماميه درباره آن سخن راندهاند.
اگر ثابت شد عزل به عنوان روشي در تنظيم خانواده، در اسلام جايز است، ميتوان اين روش را به ديگر روشهايي كه مانع از انعقاد نطفه باشد سرايت داد و به تعبير فقهاي عظام «الغاي خصوصيت» كرد.
بنابراين هر روشي كه بتواند اين هدف را تأمين كند و شرايط زير را داشته باشد داراي همان ملاك عزل است: پيش از انعقاد نطفه باشد، ضرري به زن يا شوهر وارد نكنند، متوقف بر فعل حرامي مانند لمس و نظر عورت از جانب اجنبي نباشد.
آخرين شماره فصلنامه «بانوان شيعه» به صاحب امتيازي «مؤسسه شيعهشناسي» و با مدير مسئولي دكتر «محمود تقيزاده داوري» و سردبيري دكتر «مهديهالسادات مستقيمي» به تازگي منتشر شده و در اختيار علاقهمندان به مباحث تاريخي زنان، اسلام و تشيع قرار گرفته است. اين فصلنامه تلاش ميكند شرايط اجتماعي زندگي زنان مسلمان كشور را از طريق ارتقاي خودآگاهي ديني ريشهدار در تاريخ، تمدن و فرهنگ اسلامي جامعه، بهبود بخشد.
«بانوان شيعه»، فصلنامهاي است فرهنگي ـ پژوهشي كه به منظور ارايه متمركز تحقيقات انجام شده توسط زنان پژوهشگر كشور در عرصههاي مربوط به جنسيت، فرهنگ و دين توسط «مؤسسه شيعهشناسي» منتشر ميشود.
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]