واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جوابيه شتابزده به يك گزارشوزارت بازرگاني: قيمت شكر افزايش نيافته است
اشاره: درست در روزي كه وزير بازرگاني در صحن علني مجلس شوراي اسلامي درباره برداشت 4500ميليارد توماني از حساب ذخيره ارزي و نيز ضرورت واردات 5ميليون تن گندم در سالجاري سخن گفت، روابطعمومي وزارت بازرگاني در پاسخ به درج يك گزارش در «دنياي اقتصاد» (هيچكس نپرسيد چرا شكر گران شد؟، 21 /3/ 87، صفحه بازرگاني (5)) جوابيهاي را براي ما فرستاده كه جاي تامل و تاثر دارد.
در باب نوع ادبيات به كار رفته در اين جوابيه سخن نميگوييم كه به قول بيهقي «سخن چون شتابان بود آشفته شود.» اما آنچه كه عيان است و حاجت به بيان ندارد اين است كه در گزارش مذكور اشارهاي به افزايش قيمت «در روزهاي اخير» نشده است. در آن گزارش سير قيمتگذاري شكر از سال 1385 و چگونگي افزايش نرخ مصوب آن مورد كنكاش قرار گرفته و نيز به بحرانهايي اشاره شده كه در پي واردات بيرويه شكر پديد آمد. واردات
5 /3 ميليون تن شكر مسالهاي است كه انتقاد كارشناسان، توليدكنندگان و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي را برانگيخت؛ اگرچه اكنون به عنوان «دورانديشي» وزارت بازرگاني از آن ياد ميشود. اما كاهش 35درصدي توليد شكر در سال 86 در قياس با سال 85 نشانگر چيست؟ امسال نيز كه خشكسالي حكايت ديگر دارد و احتمالا بايد «دورانديشي» براي توليد هم در دستوركار قرار ميگرفت كه نگرفت! ضمن اينكه به عنوان ختم كلام بايد بگوييم كه جوابيه وزارت بازرگاني چندان به متن گزارش ما مربوط نيست و بهتر است كه روابطعمومي محترم آن وزارتخانه مجددا آن گزارش را از نظر بگذراند.
متن كامل جوابيه وزارت بازرگاني به شرح زير است:
***
براساس قانون برنامه چهارم (مصوب مجلس شوراي اسلامي) واردات كليه كالاهاي تجاري آزاد بوده و دولت صرفا از طريق اعمال تعرفه ميتواند براي واردات سياستگذاري نمايد و هرگونه اعمال ممنوعيت يا محدوديت براي واردات براساس اين قانون تخلف ميباشد، ضمن اينكه وزارت بازرگاني به منظور حمايت از مصرفكنندگان با دورانديشي مسائل بازار را پيگيري و نسبت به مسائلي كه در آينده پيش خواهد آمد، تمهيدات لازم را ميانديشد و كاهش تعرفه واردات شكر در چند مرحله كه متناسب با افزايش قيمت جهاني آن و به دنبال بحران پيش آمده در ماههاي پاياني سال 84 بود نيز در همين چارچوب انجام شده كه بحمدا... نتايج مثبت فراواني داشت و بهرغم همه اين تبليغات جهتدار كه برخي روزنامهها (كه متاسفانه دنياي اقتصاد نيز در اين گروه قرار دارد) به لحاظ پايين بودن سطح قيمت شكر به راه انداخته بودند و هر روزه بر طبل واردات شكر ميكوبيدند تا دولت و وزارت بازرگاني را از مسير منطقي خود دور كنند و با بالا بردن سطح قيمتها (كه به بهانه زيان دادن كارخانجات قند مطرح ميشد) منافعي را به حاميان اقتصادي خود برسانند، وزارت بازرگاني به وظيفه قانوني خود عمل كرده و پاسداري از مصوبه مجلس شوراي اسلامي را سرلوحه كار خود قرار داده و بحمدا.... در بحران كاذب پيش آمده چند روز اخير كه توسط حاميان اقتصادي آن دست رسانهها ايجاد شده بود، قدرت برخورد فوري و قاطع خود را حفظ كرد.
-داستان پرتناقض و كذب اين گزارش كه در قالب مصاحبه مدير يك كارخانه توليدي قندريزي با خبرنگار دنياي اقتصاد تنظيم شده و احتمالا به دليل عدم وجود خارجي چنين شخصي نيز عنوان شده كه مايل نيست نام آن مدير آورده شود، بيشتر به نكاتي ميپردازد كه اثبات كذب آن براي اهل فن و دستاندركاران اين امر بسيار ساده است، زيرا در سال 85، از 2/1ميليون تن شكر توليد داخلي، فقط 650هزار تن توسط دولت خريداري شد كه حدود نصف توليد آن سال ميباشد و نه همه توليدات كارخانجات (به طوري كه در گزارش آمده است) و هيچ گاه وزارت بازرگاني نه به دليل استيضاح وزير و نه به دلايل ديگر، هيچ زمان مجبور به خريد شكر از كارخانجات (به طوري كه در گزارش آمده) نبوده است، ضمن اينكه وزارت بازرگاني همواره اعلام داشته براي تامين شكر مورد نياز براي مصارف كالابرگ، سهميهاي و حفظ ذخاير استراتژيك قندو شكر، اولويت را به شكر توليد داخل خواهد داد و ظرف 3سال گذشته نيز همين رويه را ادامه داده است.
-برخلاف ادعاي مطرح شده در گزارش كه شكر در روزهاي اخير 150تومان افزايش نرخ داشته است، به شهادت مردم خريدار شكر، هيچ افزايش قيمتي ظرف چند ماه گذشته در قند و شكر نبوده و قيمتهاي امروز در بازار معادل قيمتهاي 2ماه گذشته است كه بطلان اين ادعا را ثابت ميكند.
-به مسوولان محترم روزنامه نيز توصيه ميكنيم منافع حاميان اقتصادي خود را در ايجاد بحران و افزايش قيمت كالاها به مسموم كردن جو و ادعاي گران شدن 150تومان قيمت قند و شكر كه بار ديگر زمينه را براي بحراني ديگر آماده ميكند، تامين ننمايد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]