واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ميزگرد روسيه مدودوف-پوتين (2)اشتراك منافع روسيه و ايران در مخالفت با گسترش ناتو/ ضعف سياست خاورميانه اي مسكو
خبرگزاري مهر- گروه بين الملل: كارشناسان مسائل روسيه حاضر در ميزگرد "روسيه دوران پوتين- مدودوف" ايران را برگ برنده روسيه در مواجه با اروپا و آمريكا ارزيابي كرده و نقش خاورميانه را در سياست خارجي اين كشور ضعيف و نقش ايران را در تعاملات خاورميانه اي اين كشور كمرنگ اعلام كردند.
با افزايش بحران اقتصادي چه در حوزه غذا و چه در حوزه انرژي در جهان و همچنين وجود بحران هاي سياسي نوظهور مثل جدايي طلبي و در كنار آن توجه قدرت ها به حوزه هاي نظامي و تسليحاتي، توجه به سياست خارجي روسيه به عنوان بزرگترين صادركننده گاز به اروپا و همچنين به عنوان يك عضو G8 و عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل بسيار حائز اهميت است .
اكنون اين كشور كه با ايران از طريق خزر به نوعي همسايه است و رفتار سياسي آن تاثير مستقيم در حل و يا ايجاد بحران هاي منطقه اي و بين المللي دارد بسيار تحت تاثير حركات ناتو و آمريكا در مرزهاي اين كشور است .
اگر چه اين كشور با دعوت از حماس و انجام يك سري رايزني ها با مقامات عرب و فلسطيني در حال بازكردن جاي پا در كشورهايي است كه هرگز در حوزه سياست خارجي روسيه مورد توجه نبوده اند.
خبرگزاري مهر براي بررسي رفتار سياسي روسيه در حوزه بين المللي و منطقه اي ميزگردي را با حضور كارشناسان اين حوزه ترتيب داده است كه دراين قسمت سياست منطقه اي روسيه مورد بررسي قرار مي گيرد.
"محمود شوري" كارشناس مسائل روسيه با اشاره به مناقشه خاورميانه اظهار داشت: روسيه خواهان دخالت در مسائل بين المللي است و اكنون خاورميانه مهمترين آن به شمار مي رود.
وي افزود: نقش روسيه در خاورميانه با موانع بسياري روبه رو است و جاي مانور زيادي نيز ندارد، اما بايد گفت كه پوتين سعي كرده كه در حوزه خليج فارس نفوذ زيادي يابد.
شوري خاطرنشان كرد: تلاش هاي پوتين در حوزه خليج فارس در كوتاه مدت موثر نبوده است.
اين كارشناس درباره روابط تهران و مسكو اظهار داشت: ايران در سياست منطقه اي روسيه در خاورميانه جايگاهي ندارد.
شوري به تلاش آمريكا براي جلوگيري از ورود اروپا و روسيه به معضل قديمي خاورميانه و حضور رژيم صهيونيستي در سرزمين هاي اشغالي فلسطين اشاره كرد و گفت : اگر چه آمريكا و رژيم صهيونيستي براي ورود روسيه به اين بحث تلاش زيادي كردند روسيه سعي كرد با ارتباط برقرار كردن با كشورهاي عربي براي خود در ميان اين كشورها جاي پايي باز كند اما با توجه به وضعيت موجود احتمال موفقيت روسيه در ايجاد اين ارتباط بسيار ضعيف است .
مدير گروه مطالعات اورآسياي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام، ارتباط روسيه با ايران را در چهارچوب يك ارتباط دو جانبه ارزيابي كرد و گفت : ايران در چهارچوب سياست هاي خاورميانه اي روسيه نيست و اين كشور خواهان ورود به اين مسئله از جاپاي ايران نيست .
شوري هدف از گسترش ناتو را تجزيه روسيه عنوان كرد و گفت: شواهد زيادي وجود دارد كه نشان مي دهد روس ها در وضعيت جديدي كه براي آنها پيش آمده است هوشيارانه در حال تقابل پيشگيرانه هستند و مي خواهند جلوي اتفاقي كه در زمان شوروي سابق افتاد را بگيرند.
وي ايران را به عنوان دشمن آمريكا برگ برنده روس ها در مواجه با گسترش ناتو عنوان كرد و گفت: روس ها با كم و زياد كردن روابط خود با ايران روابط غرب را با خود تنظيم مي كنند .
اين كارشناس مسائل روسيه ايران را به عنوان مانعي براي جلوگيري از نفوذ آمريكا به آسياي ميانه و به عنوان سپر جنوبي براي روسيه ارزيابي كرد.
وي گسترش ناتو به شرق و پيوستن اوكراين و گرجستان به ناتو را در تضاد با منافع ايران و روسيه دانست .
شوري روابط اقتصادي و تجاري ايران و روسيه را خوب ارزيابي كرد و تمايل نداشتن بوروكراسي ايران را براي پذيرش سرمايه گذاران روس از دلايل حضور كمرنگ تر اين كشور در عرصه اقتصادي و تجاري ايران عنوان كرد.
شوري روس ها را علاقمند به داشتن روابط دو جانبه و منفرد با ايران عنوان كرد.
در همين حال، ميرطاهر ديگر كارشناس حاضر در ميزگرد خبرگزاري مهر در اين رابطه گفت: از جمله مهمترين نگراني هاي روسيه مي توان به ماهيت امنيتي و تلاش ناتو و آمريكا براي سلطه بر مدار امنيتي روسيه اشاره كرد.
وي افزود: منطقه نوار حاشيه غربي روسيه كه كشورهاي بلاروس، اوكراين و مولداوي و سه كشور حوزه قفقاز حضور دارند، مهمترين نگراني روسيه به شمار مي رود.
ميرطاهر همچنين در ادامه به نگاه روسيه به شرق اشاره كرد و گفت: محور بندي جديد روسيه كه شامل "روسيه - چين - هند" است، يكي ديگر از مهمترين مسائل مطرح براي مسكو به شمار مي رود.
وي همچنين مسئله اروپا و در رتبه چهارم موضوع "خاورميانه" را به عنوان نگراني هاي ديگر روسيه برشمرد.
اين كارشناس با اشاره به كشورهاي سوريه و ليبي كه مسكو حضور بسياري در دهه هاي گذشته در اين كشورها داشته، خاطرنشان كرد: پوتين در اواسط دوره رياست جمهوري، توجه زيادي به خاورميانه نداشت و در سال هاي اخير براي نفوذ خود به كشورهاي اين حوزه تلاش بسياري انجام داد.
وي در اين رابطه به بخشش بدهي هاي سوريه و فروش تسليحات به اين كشور اشاره كرد.
ميرطاهر در ادامه افزود: روسيه در حال حاضر به دنبال نفوذ خود در كشورهايي است كه پيشتر در آنها حضوري نداشته است كه ازجمله آنها مي توان به كشورهاي حوزه خليج فارس اشاره كرد. اولين اقدام روسيه براي اين گسترش نفوذ؛ فروش سلاح به اين كشورها همچون عربستان سعودي بود.
اين كارشناس همچنين گفت: روسيه در پي گسترش حوزه اقتصادي خود ازجمله انرژي است.
وي در ادامه با اشاره به حضور روسيه در كميته چهارجانبه اظهار داشت: روسيه در كميته چهارجانبه براي حل مسئله كشمكش فلسطين و اسرائيل حضور دارد، اما عملا آمريكا از ابتكارات مسكو براي حل اختلافات اعراب و اسرائيل جلوگيري به عمل آورده است.
ميرطاهر خاطرنشان كرد: روسيه بدنبال تعاملات دوجانبه با اسرائيل و فلسطين است.
وي درباره نقش ايران در حل مسائل خاورميانه گفت: ايران در چارچوب سياست خارجي روسيه، منفرد است. روسيه خواستار مشاركت ايران در حل مسائل خاورميانه نيست.
اين كارشناس مسائل روسيه درباره نقش خاورميانه اي مسكو گفت: روسيه در مقطعي از زمان از خاورميانه به عنوان يك منطقه استراتژيك در جهان بيرون آمد و اكنون با افزايش قدرت اين كشور مسكو در حال ورود دوباره به مسائل اين منطقه است .
دكتر ميرطاهر هم درباره اولويت هاي سياست خارجي روسيه هم گفت : به خاطر ماهيت امنيتي حوزه خارج نزديك روسيه براي اين كشور و در شرايطي كه ناتو در تلاش براي گسترش به شرق است و آمريكا استقرار سپر دفاع موشكي در همسايگي روسيه را جستجو مي كند و همچنين با حمايت كشورهاي اروپايي از پيوستن اوكراين و گرجستان به ناتو ، تنش بين غرب و روسيه در موضوع مناطق جدايي طلب در گرجستان همگي باعث شده روسيه اين منطقه را در اولويت اول سياست خارجي خود قرار دهد .
وي دومين اولويت سياست خارجي روسيه را چين و هند عنوان كرد و گفت : بنا به نظر سنجي هاي انجام شده مردم روسيه بسيار علاقمند به گسترش روابط با چين به عنوان يك قدرت نوظهور هستند.
اين كارشناس مسائل روسيه به بازيابي قدرت اين كشور اشاره كرد و گفت : اكنون روسيه به صراحت در مقابل غرب مي ايستد و در دفاع از منافع ملي خود با غرب سازش نمي كند.
ميرطاهر چين و بعد هند را بزرگترين مشتري تسليحاتي روسيه اعلام كرد و گفت: بعد از چين و هند هم اروپا براي روسيه از اولويت بيشتري برخوردار است و در نهايت روسيه خواهان سرمايه گذاري روي خاورميانه است .
اين كارشناس مسائل روسيه، ليبي ، سوريه ، عراق و يمن جنوبي را از كشورهاي هدف براي روسيه عنوان كرد وگفت : روسيه به طور سنتي از گذشته سعي كرده است روابط خود را با اين كشورها گسترش دهد اما اكنون شاهد تلاش روسيه براي ارتباط با كشورهايي هستيم كه علاقه چنداني به ارتباط با روسيه ندارند كه از جمله مي توان كشورهاي حاشيه خليج فارس، كويت، امارات و عربستان را نام برد كه مسكو در حال امضاء قراردادهاي تسليحاتي با اين كشورهاست .
وي يكي ديگر از چشم اندازهاي خاورميانه براي روسيه را ورود اين كشور به بازار ساخت راكتورهاي هسته اي خاورميانه ارزيابي كرد و گفت : با كاهش ذخاير فسيلي دنيا بسياري از كشورهاي خاورميانه به ساخت راكتورهاي هسته اي علاقمند هستند و روسيه در رقابت با آمريكا و فرانسه به عنوان سازندگان حرفه اي راكتورهاي هسته اي مدتي است در تكاپو براي كسب سهم خود از اين بازار است .
ميرطاهر رفتار روسيه و اتحاديه اروپا را در خصوص صلح خاورميانه نزديك به هم دانست و گفت : همانطور كه اروپايي ها از رژيم صهيونيستي جانبداري كامل نمي كنند و حتي به تشكيل خودگردان كمك مالي مي كنند ، روسيه هم چنين رفتاري را درپيش گرفته و با ايجاد تعاملات دو جانبه سعي كرده از يك طرف جانبداري كامل نكند.
سيد احمد حسيني كارشناس مسائل روسيه در اين ميزگرد درباره چارچوب سياست منطقه اي روسيه اظهار داشت: روسيه به دنبال جايگاه بهتري براي خود است و امروز اهدافش در مناطق بيشتري توسعه يافته كه ازجمله آن مي توان به خاورميانه اشاره كرد.
وي درباره ايران و موضع روسيه نسبت به اين كشور گفت: ايران يك كشور محوري است و روسيه نمي تواند از آن براي پيشبرد منافع خود در خاورميانه استفاده نكند.
حسيني خاطرنشان كرد: همكاري ايران و روسيه در آينده گسترش خواهد يافت.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]