واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نگاهي به بناي تاريخي و مذهبي مسجد جامع شهر نوشآباد در كاشان
گروه خبرنگاران افتخاري / سيد جعفر فاطمي نوش آبادي : مسجد جامع شهر نوشآباد پس از مسجد جامع كاشان و قلعه جلاليها سومين بناي تاريخي و مذهبي از لحاظ قدمت در منطقه كاشان و آرانوبيدگل به حساب ميآيد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ابكنا) در نوشآباد، شهر نوشآباد در ۸ كيلومتري شمال شهرستان كاشان استقرار دارد. در متون تاريخي از جمله كتاب تاريخ قم كه در سال 378 هـ.ق. تأليف شده به نوشآباد اشاره شده است.
در اين شهر آثار تاريخي متعددي وجود دارد كه از آن جمله ميتوان به بناهايي چون: قلعه خشتي و مسجد علي نوشآباد كه باقيمانده قسمتي از گچبريهاي محراب مسجد اوليه كه در حال حاضر در ابتداي ورودي به شبستان اين مسجد وجود دارد و حكايت از دوران ايلخاني ميكند، اشاره كرد.
مسجد جامع نوشآباد يكي از بناهاي مهم تاريخي اين شهر است كه شبستان زمستاني اين مسجد با سقفهاي چهار بخشي و جرزهاي پهن و وسيع از قدمت فراوان آن حكايت ميكند و گذشته از آن وجود مناره فعلي مسجد مزبور كه اخيرا" مرمت شده و در روي بدنه آن با آجر آيه: «الـعـلـم عنـدالله...»، به صورت مكرر نقش بسته و در كتيبه زير مأذنه مناره كه آجري است و با آجرهاي به صورت مثلث (نيمهختايي) با طرح و خط بسيار جالبي اسامي خلفاي راشدين بدين نحو تكرار شده است.
روي يكي از آجرها نام حضرت محمد (ص) و حضرت علي (غ) و روي يك آجر نام ابوبكر و روي آجر ديگري نام عمر و عثمان با هم روي خشت آجر حك و آجر پخته شده است.
اين آجرها به صورت هفت و هشت در مجاورت يكديگر و به صورت تكراري نصب شده و تعداد كل آن بالغ بر 7 ، 8 آجر بوده كه به تدريج ريخته شده است.
اين بنا داراي دو ايوان اصلي در اضلاع شمالي و جنوبي و دو ورودي اصلي در اضلاع جنوبشرقي (داراي تاريخ 1004 هـ.ق. است) و جنوبغربي (داراي در دو لنگه چوبي بوده و داراي تاريخ 1135 هـ.ق. است)، اين ورودي در زير ساباط و در جلو امامزاده واقع شده است، در طرفين ايوان جنوبي قرار دارند، است.
ورودي فلزي جديدي اخيراً در ضلع شمال غربي و از روبروي آب انبار، در اين بنا ايجاد شده است. در پشت ايوان شمالي مسجد جامع رواقي وجود دارد و بعد از آن محوطه ايست كه به صورت زمين است.
رواق مذكور مسقف بوده و سقف مياني آن آجري است و به احتمال زياد مربوط به دوران صفوي است. شبستان تابستاني اين مسجد در طرف شرق اين رواق بوده كه متأسفانه پر شده و شبستان فعلي كه زمستاني است روي شبستان تابستاني گسترش يافته است.
مناره در ضلع غربي رواق مذكور شكل گرفته و ساخت و سازهاي بعدي پنج ضلع از هشت ضلعي ساقه مناره را محو كرده و در نظر است با انجام عمليات مرمتي، به صورت اول بازسازي و احياء شود.
صحن مسجد مربع شكل است و در بين ايوانهاي شمالي و جنوبي و همچنين شبستان مسجد (در طرف شرق) و ايوانهاي رولق مانندي در جبهه غربي محصور است.
شبستان زمستاني كه تنها شبستان فعلي مسجد است سقفهاي آجري و به صورت طاق چشمه دارد.
ايوان جنوبي مسجد از ايوان شمالي معتبرتر است و داراي كتيبههاي گچي به خط ثلث است و با روش گچبري بهصورت برجسته مرقوم شده است.
محراب مستقر در اين ايوان در وسط ضلع احداث شده و مزين به گچبري است.
همچنين، مسجد جامع نوشآباد در تاريخ 19/02/1377 به شماره 2015 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]