تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى دانستند، به جهت حريص بودن به خير و بركتى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853286205




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

سلسه مباحث كلام حضرت اميرالمؤمنين (ع) / بخش سوممعرفت شرط لازم براي پيمودن راه درستي است كه انسان را به سعادت ابدي مي‌رساند


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: سلسه مباحث كلام حضرت اميرالمؤمنين (ع) / بخش سوممعرفت شرط لازم براي پيمودن راه درستي است كه انسان را به سعادت ابدي مي‌رساند
گروه خبرنگاران افتخاري / جمشيد غضنفري: انسان، موجودي است كه سير كمالي و راه سعادت خود را بايد با استفاده از عقل و اراده خويش بيابد و با عزم و آگاهي خود آن را بپيمايد، دين حق‌ را بشناسد و به راهنمايي اولياي الهي بدان گام نهد و به سوي نقطه مطلوب حركت كند.
حركت انسان به سوي كمال‌، راهي جز اين ندارد كه انسان، خودش بخواهد كه «راه» را بشناسد و در آن گام بردارد و البته هدايت الهي هم در اين صورت او را ياري خواهد كرد كه بدون آن، هيچ كس به جايي نخواهد رسيد.

هَلَك‌َ امْرُوٌ لَم يَعْرِف‌ْ قَدْرَه كسي كه قدر و ظرفيت و ارزش خود را نداند، به هلاكت مي‌افتد.

هدايت انبيا الهي براي كساني راهگشا خواهد بود، كه با پذيرش آن و تن دادن به احكام و مقررات دين حق‌، خود را در مسير نسيم هدايت الهي قرار دهند، و به همين جهت است كه «دين»، اكراه پذير و تحميلي نمي‌تواند باشد، گرچه راه نجات و كمال، منحصر به همين راه است.

موجودي كه بايد با آگاهي، اراده، تلاش خويش، راه سعادت ابدي را طي كند، بدون اينكه خود را بشناسد، ظرفيت و توانايي‌هاي خود را بداند، ارزش و جايگاه خويش را درك‌ كرده، كاستي‌ها و محدوديت‌هاي خود را دريافته باشد، هرگز نمي‌تواند آنگونه كه شايسته است در اين مسير توفيق‌ يابد. انسان، رونده راه كمال است، و هر رونده‌اي اگر ازشرايط، موقعيت، توان و محدوديت‌هاي خود آگاه نباشد، نمي‌تواند راه را به خوبي طي كند. به همان اندازه كه هدف‌شناسي مهم است و بدون معرفت عميق ‌و درست در مورد «مقصود» و «مطلوب» نمي‌توان حركت موفقي داشت، خودشناسي هم داراي اهميت است و بدون آن، سمت و سوي حركت و شيوه و كيفيت آن را نمي‌توان تنظيم كرد.

معرفت، شرط لازم براي پيمودن راه درستي است كه انسان را به سعادت ابدي مي‌رساند و از هلاكت و نابودي نجات مي‌دهد.

انسان به دو گونه معرفت و شناخت در مورد خود نياز دارد:

يكي «معرفت نفس»، كه مقدمه معرفت خداوند متعال و شناخت مبدا و مقصود است.

و ديگري «معرفت قدر» خود كه شرط ضروري توفيق‌ در حركت است.

معرفت نفس، شناختي است درباره نوع انسان و جايگاه والاي او در نظام هستي. مفيدترين و ضروري‌ترين شناخت‌ها، معرفت نفس است. كسي كه انسان؛ هدف‌ نهايي آفرينش او، ارزش و كرامت انسان و برجستگي خاص او در ميان مخلوقات را نشناسد، خود را موجودي محدود و محصور در طبيعت خواهد پنداشت و هدف‌ زندگي را در حدّ لذات مادي و حيواني و تامين رفاه و آباداني، تنزّل خواهد داد و از سير و سلوك‌ انساني و الهي، بازخواهد ماند.

كساني كه خود را به دنيا مي‌فروشند و بهره‌هاي مادي را هدف خود قرار مي‌دهند، از معرفت نفس محروم بوده، انسان را همچون ساير موجودات پنداشته‌اند. اينها از شناخت خدا هم محروم مي‌مانند و در نتيجه، تلاش و كوششي براي رسيدن به كمال نخواهند داشت.

و اما معرفت قدر خود، شناختي است كه هر كس درباره خويش بايد داشته باشد. انسان‌ها اگرچه همه، افرادِ يك‌ نوع‌اند و ويژگي‌هاي مشترك‌ فراواني دارند، ولي هر شخصي و هر كسي، تفاوت‌هاي زيادي هم با ديگران دارد كه مشخّصات شخصي وي را تشكيل مي‌دهد.

استعدادهاي علمي و هنري، توانمندي‌هاي اجرايي، امكانات فردي و خانوادگي، موقعيت و شرايط اجتماعي و صنفي، كاستي‌ها و خلاهاي اخلاقي و تربيتي، گرايش‌ها و ذوق‌ و سليقه‌ها، و... اموري است كه در ميان انسان‌ها، متفاوت است، و همين تفاوت‌ها موجب تفاوت در مسئوليت‌ها و وظايف‌ و انتظارات است.

گرچه در عناوين كلي تكاليف‌، همه انسان‌ها مشترك‌اند، زيرا همه «انسان» اند، ولي در مصداق‌ و مورد و كم و كيف‌، تفاوت‌هايي به وجود مي‌آيد كه ناشي از اختلاف‌ و تفاوت ظرفيت‌ها و توانايي‌هاست: فراگيري علم و دانش براي همه واجب است، اما استعداد همه انسان‌ها در رشته‌ها و زمينه‌هاي مختلف‌، يكسان نيست.

كمك‌ به ديگران براي همه واجب است، اما توان افراد يكسان نيست. خدمت به خلق‌ براي همه واجب است، ولي عرصه‌هاي خدمت به خلق‌، متفاوت است... و بنابر همين تفاوت در امكانات و ظرفيت‌ها، حدّ وظيفه و تكليف‌، متفاوت مي‌شود و هر كسي در حد توان خود، مكلّف‌ مي‌باشد. معرفت قدرِ خود، يعني شناخت همه توانايي‌ها و محدوديت‌هاي خويش، براي تشخيص تكاليف‌ و اهتمام به انجام آن.

كسي تا «قدر» خويش را نشناسد، نمي‌تواند مسئوليت‌ها و تكاليف‌ خود را در حدّ استطاعت و توانايي انجام دهد و در نتيجه يا دچار كم كاري و تنبلي و سستي مي‌شود و بخشي از ظرفيت خود را معطل و بدون استفاده مي‌گذارد، و يا دچار افراط و كار بيش از حدّ ظرفيت مي‌شود كه نتيجه آن، خستگي زودرس، وازدگي و اتلاف‌ِ سرمايه‌هاي وجودي است. به همين دليل، كسي كه قدر خود را نشناسد، دچار هلاكت و نابودي مي‌شود. هلاكت معنوي، همين است كه با نشناختن اندازه خود از حدّ خود تجاوز كند و نتواند از شرايط و توانايي‌هاي خود، به نحو احسن و با بهترين شيوه، براي سعادت خويش بهره برداري كند.

معرفت نفس خود و معرفت قدر خويش، دو گونه شناخت در مورد «خود» است كه يكي درباره نوع انسان و ديگري در مورد ويژگي‌ها و خصوصيات شخصي است، و هر دو گونه معرفت، شرط لازم براي پيمودن راه درستي است كه انسان را به سعادت ابدي مي‌رساند و از هلاكت و نابودي نجات مي‌دهد.

--------------------------------------------------------------------------------

منبع: كتاب چهل گام، علي ذوعلم
 شنبه 18 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 327]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن