واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نشست بررسي وضغيت فعاليتهاي قرآني دانشگاهها/ بخش دوم عباسيمقدم:فاصله ميان وضع فعلي و مطلوب فعاليتهاي قرآني دانشگاهها بسيار زياد است
گروه فعاليتهاي قرآني: فاصله وضعيت فعلي فعاليتهاي قرآني در دانشگاهها با وضع مطلوب بسيار زياد است و جا دارد براي رفع خلأها و كاستيهاي موجود مطالعات و برنامهريزي گسترده و عميقي سامان يابد و از همه انديشههاي نو و مبتكرانه بهرهبرداري شود.
بخش نخست«نشست بررسي وضعيت فعاليتهاي قرآني در دانشگاهها» كه با حضور دكتر «مصطفي عباسيمقدم» مشاور معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري برگزار شد تقديم خوانندگان عزيز شد. عباسي مقدم در بخش دوم سخنانش با اشاره به طرح ساماندهي مسابقات قرآني دانشجويان كشور از سوي كميته امور قرآني وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري به شوراي هماهنگي فعاليتهاي قرآني دانشگاهها كه به رياست نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها تشكيل ميشود گفت: اين طرح به زودي در دستور كار اين شورا قرار ميگيرد.
وي در ادامه اظهار كرد: شكي نيست كه در كنار تلاش در جهت گسترش مفاهيم قرآن، تكاپوي بيشتري در راستاي گسترش علم و فن قرائت و حفظ قرآن ضرورت دارد و در اين ميان دانشجويان به عنوان بخش تأثيرگذار و فرهيخته جوانان، نقش و كاركرد ويژهاي دارند كه مستلزم اجراي برنامههاي سنجيده و مطالعه شده است.
عباسيمقدم بيان كرد: يكي از پرطرفدارترين عرصههاي فعاليت در آستان پرفيض قرآن، عرصه قرائت و حفظ قرآن و به عبارتي مسابقات قرآن سالانه دانشجويان است كه هر ساله با فراز و نشيبهاي زياد برگزاري ميشود و بازنگري و مهندسي مجدد اين مسابقات همچون ساير برنامههاي فرهنگي از لوازم مديريت فرهنگي در شرايط حاضر است.
وي با اشاره به كاستيها و خلأهاي موجود در برپايي مسابقات قرآني دانشگاهي بيان كرد: با نگاهي گذرا به وضعيت برگزاري مسابقات قرآن و مراجعه به اظهارنظرهاي دانشجويان و كارشناسان به نظر ميرسد با وجود تغييراتي كه هر ساله اعمال ميشود، بايد با يك سري اصلاح و تغيير جدي، نتايج ملموستر و آشكارتري را از رهگذر برگزاري مسابقات انتظار داشت.
مشاور معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري تصريح كرد: عدم برنامهريزي و سياستگذاري متمركز كه نتيجه آن اختلاف قابل توجه در نوع و شكل داوريها و منابع، سطح مسابقات، عدم انسجام برنامههاي زماني و عدم وجود نظارت مستمر از كاستيهاي موجود است.
عباسيمقدم كم توجهي به ابعاد تربيتي، اجتماعي و معنوي در برگزاري مسابقات را از ديگر خلأهاي موجود برشمرد و افزود: عدم ارتباط منسجم مسابقات با ساير فعاليتهاي فرهنگي دانشگاهها را نيز بايد به موارد مطرح شده اضافه كرد.
وي پراكندگي و تعدد مسابقات بدون اهتمام همه جانبه، باشكوه و تأثيرگذار، عدم پيگيري و بهرهبرداري از پتانسيل قرآني شركتكنندگان و نبود شبكهاي از دانشجويان قرآني و رهاشدن آنها پس از دوران مسابقات، عدم ارتباط ميان بدنه دانشجو فعال قرآني و مجموعه استادان و كارشناسان علوم قرآني دانشگاهها و حوزهها را از ديگر عوامل و مشكلات موجود قلمداد كرد.
مشاور معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري به راهكارهاي كلي در جهت رفع اين مشكل اشاره و اظهار كرد: تقويت برنامهريزي و بعد نظارتي شوراي هماهنگي فعاليتهاي قرآني دانشگاهها، اتصال و انسجام برنامهها و رعايت سلسله مراتب در برنامهريزي و اجرا، قسمتي از اين راهكارها است.
وي ادامه داد: توجه متوازن به همه ابعاد و شاخههاي فعاليتهاي قرآني(قرائت، حفظ، مفاهيم و معارف، فعاليتهاي هنري، رويكرد تربيتي و راهكارهاي زندگي با قرآن)، طراحي نظام جديد يا بازنگري در برنامه مسابقات قرآني دانشجويان با توجه به شرايط و مقتضيات جديد با تأكيد بيشتر بر مفاهيم روزآمد قرآن نيز از ديگر موارد رفع مشكل است.
عباسيمقدم تأكيد كرد: در بازنگري طرح مسابقات ميتوان دو بخش مسابقات شفاهي و كتبي را در نظر داشت و چند روش را در اين راه اجرا كرد؛ پيشنهاد اول برگزاري مسابقات كل دانشجويان به صورت يكپارچه در سه مرحله دانشگاهي، منطقهاي و ملي است به اين ترتيب كه در مرحله اول اينكه مسابقات در همه رشتههاي مصوب در هر دانشگاه اعم از غيرپزشكي، پزشكي، آزاد، پيام نور،علمي ـــ كاربردي و غيره انجام شود و برگزيدگان بر اساس سهميه تعيين شده به مرحله منطقهاي صعود كنند و برگزيدگان مناطق پنجگانه به تعداد معمول به مرحله ملي اعزام شوند، كه بر اساس اين روش مرحله ملي و سراسري در هم ادغام شدهاند.
وي افزود: سهميه هر دانشگاه در هر رشته ميتواند بر مبناي جمعيت دانشجويي حداقل يك و حداكثر سه نفر باشد البته در اين صورت براي برگزاري مطلوب مرحله منطقهاي بهتر است تعداد رشتههاي شفاهي حداكثر پنج رشته باشد و در صورتي كه با توجه به تعدد مراكز آموزش عالي برگزاري مرحله منطقهاي به لحاظ تعداد نفرات دشوار شود ميتوان مسابقات بانوان دانشجو و آقايان را به تفكيك و در پي هم در طول يك هفته و يا در دو دانشگاه به صورت همزمان برگزار كرد، كه مطابق اين روش هزينه برگزاري مرحله منطقهاي به طور مشترك از سوي نهادهاي ذيربط پرداخته و اجرا شود و هزينه مرحله سراسري به عهده جهاد دانشگاهي خواهد بود.
مشاور معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري به روش پيشنهادي دوم مبني بر برگزاري مسابقات در سه مرحله استاني(شهرستاني)، منطقهاي و ملي اشاره و بيان كرد: در اين روش مرحله اول مسابقات با معرفي داوطلبان همه دانشگاههاي يك شهرستان بزرگ يا استان كوچك در يكي از دانشگاهها به طور متمركز برگزار و در مرحله منطقهاي سهميه مشخص هر شهر يا استان مشاركت ميكنند و برگزيدگان هر منطقه در مرحله ملي حاضر ميشوند كه از محاسن اين روش برگزاري مرحله اول در هفته قرآن و با شكوه بيشتر و تجميع امكانات شهرستان در يك زمان است كه آثار اجتماعي و فرهنگي مطلوبي خواهد داشت.
وي راهكار سوم را برگزاري مسابقات با مرحلهبندي فعلي با اصلاحات ويژه دانست و گفت: در صورت اتخاذ اين روش انجام پارهاي تغييرات در برنامهريزي و برگزاري مسابقات از جمله بازنگري در سهميهها بر اساس جمعيت دانشجويي مراكز آموزش عالي، نظارت دقيق و همه جانبه از سوي شوراي هماهنگي فعاليتهاي قرآني و نهادينه شدن مقوله نظارت بر مسابقات، بازنگري بر اساس مطالعه عميق و هماهنگسازي رشتهها و منابع مسابقات و تلاش در جهت توسعه بخش مفاهيم در اين مسابقات ضروري به نظر ميرسد.
مشاور معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري در پايان گفت: از آنجا كه قشر دانشجو با مفاهيم و معارف قرآن آشنايي و انس بيشتري را ميطلبد و رسوخ روزافزون معارف قرآن در انديشه، اخلاق و فعاليتهاي علمي دانشجويان مستلزم آشنايي بيشتر با معاني آيات است، توسعه بخش مفاهيم به صورت شفاهي و كتبي نيز لازم به نظر ميرسد و بر اين اساس طرح كلي برگزاري بخش كتبي به صورت المپياد با همكاري سازمان سنجش مطرح شده و رشتههاي پيشنهادي براي بخش كتبي؛ مفاهيم قرآن با معرفي يك كتاب به عنوان منبع، حفظ موضوعي(پيامهاي قرآني) با معرفي يك كتاب، اطلاعات قرآني با معرفي منبع خواهد بود.
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]