واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نواهايي براي يادآوري خاطرات انقلاب
كنسرت - اركستر- اركستر سمفونيك تهران به مناسبت رحلت امام خميني، براي بار دوم در سال جديد روي صحنه رفت.
اين كنسرت با همكاري دفتر موسيقي معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، بنياد رودكي و انجمن موسيقي ايران، نهم تا يازدهم خرداد در تالار و حدت برگزار شد تا اركستر سمفونيك تهران به رهبري منوچهر صهبايي اين بار با عنوان روايت موسيقايي «همپاي جلودار» روي صحنه برود و همراه چهار خواننده، خاطره روزهاي انقلاب، دفاع مقدس و از دست رفتن رهبر انقلاب را زنده كند.
قسمت اول برنامه با عنوان هجران آفتاب يك موومان پنج قسمتي با عناوين نور درظلمت، طلوع فجر، دفاع مقدس، هجران آفتاب و فرزندان امام بود كه اتفاقات يك دوره تاريخي حدود 10 ساله بين سالهاي 57 تا 68 را بيان ميكرد.سعيد ذهني آهنگسازي اين بخش
45 دقيقهاي رابهعهده داشت و در آن از نغمههاي ايراني آشنا و يك خط آواز سنتي نيز استفاده كرده بود.
ذهني و صهبايي براي ايرانيتر شدن اين بخش، در اركستراسيون، سازهاي كوبهاي جنوب ايران از جمله دف و دمام و همچنين سازبادي ني را نيز گنجانده بودند. البته سازهاي كوبهاي تنها در قسمت سوم بخش اول كه دفاع مقدس نام داشت، نواخته شدند.(ذهني در كنسرت هلال كاروان كه سال گذشته برگزار شد نيز از تركيب سازهاي جنوبي استفاده كرده بود.)همچنين تكنوازي ني آرش فلاح همراه آواز علي مينوسپهر كه تجربه همكاري با اركستر موسيقي ملي را دارد نيز به سوزناكتر شدن قسمت سوم و چهارم بخش اول كه هجران آفتاب و فرزندان امام نام داشت كمك كرد.
اشعار قسمت سوم و چهارم بخش اول از ميان آثار زنده ياد قيصر امين پور و علي معلم دامغاني انتخاب شده بود. در اين بخش كه با نگارش خط آواز اصيل ايراني در كنار خطوط اركستر موسيقي سمفونيك همراه بود، تركيب قابلقبولي از سازهاي كلاسيك با آواز سنتي ايران و جواب آوازهاي ساز ني، ارائه شد. درحقيقت اين همراهي كه مدتي است در بين اهالي موسيقي رايج شده، روش خوبي براي جذب عامه مردم به شنيدن قطعات اركستري است.
در قسمت اول، همراه اجراي قطعات، تصاويري از سقوط رژيم شاهنشاهي، آمدن امام خميني به ايران، جبهه و دفاع مقدس، رحلت امام خميني و فرزندانش، رياستجمهوري احمدينژاد و... پخش شد كه كيفيت آنها بد بود و چندان با موسيقي هماهنگي نداشت؛ به ويژه آنكه به نظر ميرسيد بخشهايي از اين دوره تاريخي حذف شده و تصاوير بدون پيوستگي خاصي پشت سرهم تكرار ميشدند.
بخش دوم اجراي همپاي جلودار به چند دليل بهتر از بخش اول بود.اجراي چهار قطعه توسط سه خواننده و گروه كر، يكي از ويژگيهاي اين بخش محسوب ميشد. در اين بخش قطعاتي از آهنگسازان دو نسل ازهنرمندان زمان انقلاب و هنرمندان بعد از انقلاب، اجرا شد. ابتدا قطعه پرواز ققنوس به آهنگسازي اميرعلي بكان و با صداي علي تفرشي اجرا شد.
اميرعلي بكان متولد 1350و فارغ التحصيل دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران در رشته موسيقي است.
بكان از محضر اساتيدي چون عليرضا مشايخي، دكتر شاهين فرهت، دكتر حسين رياحي، فريدون ناصري و كامبيز روشن روان بهره مند شده ودر حال حاضر سرپرست دفتر موسيقي سازمان تبليغات اسلامي (حوزه هنري) است. از كارهاي اين آهنگساز و نوازنده ميتوان به سرود جام جهاني با نام «شكوه افتخار» براساس شعري از ساعد باقري و با صداي رشيد وطن دوست اشاره كرد.
علي تفرشي نيز سال گذشته براي اجراي سلوي سمفوني ايثار مجيد انتظامي به همكاري با اركستر سمفونيك دعوت شد.
وي در هنرستان موسيقي درس خوانده و دانشجوي رشته موسيقي در دانشگاه نيز بوده است. تفرشي علاوه بر فعاليتي كه در زمينه موسيقي پاپ دارد، با موسيقي كلاسيك نيز آشناست. وي بهعنوان يك خواننده تنور با گروههاي مختلف همكاري داشته و بخش آوايي موسيقي فيلم بوي پيراهن يوسف را نيز اجرا كرده است. تفرشي سال گذشته نيز همراه با اركستر سمفونيك تهران به رهبري نادر مشايخي، سمفوني انتظار را براي سالروز ارتحال حضرت امام خميني (ره) اجرا كرد. پرواز ققنوس اولين باردر سال 1372 براي اركستر سمفونيك و گروه كر و خواننده تنور نوشته شد.
در ادامه قطعه خمينياي امام با آهنگ حميد شاهنگيان و شعر حميد سبزواري، با آواز گروه كر به اجرا درآمد. البته بخشهايي از اين قطعه در قسمت اول نيز اجراشده بود.تنظيم اركستري اين قطعه در بخش دوم بهعهده اميرعلي بكان بود.اين قطعه اولين بار در سال 1357 ساخته شد و همراه نوارهاي سخنرانيهاي امام خميني در اختيار مردم قرار گرفت.
سومين قطعه اين بخش پيروزي نام داشت كه آهنگساز آن علي رحيميان بوده و شعر آن را مجتبي كاشاني سروده است. رحيميان با ساز تخصصي ويلن از فارغ التحصيلان كنسرواتوار تهران و آهنگسازان انقلابي است كه از مظهر استاداني چون مرحوم حشمت سنجري، هراچ مانوكيان، روحين فر، هوشنگ استوار، مرتضي حنانه، حسين ناصحي، ناصري و مرحوم يوسف يوسفزاده بهره برده است.
البته رحيميان اولين كار رسمي خود در حوزه آهنگسازي را در سال ۵۹ اجرا كرده است.قطعه پيروزي با صداي اسفنديار قره باغي اجرا شد.قره باغي كه از معدود خوانندگان آواز كلاسيك است با صداي باس نافذ، گيرا و جذاب خود توجه بسياري از مخاطبان را بهخود جلب كرد. وي سال 1322 در تبريز به دنيا آمده و در سال 1343 از هنرستان موسيقي فارغ التحصيل شده است. قره باغي داراي مدرك درجه يك هنري در رشته آواز كلاسيك معادل دكتراي موسيقي است و خواننده باس اپراي تهران، خواننده سرودهاي ملي و انقلابي، رهبر گروه كر تالار رودكي( مركز موسيقي) در سال 1361 و رهبر گروه كر صدا و سيما در سال 1377بوده است. او علاوه بر آشنايي با پيانو، ويلن و ترومپت، سابقه تدريس پيانو و سلفژبهمدت 40 سال را در كارنامه خود دارد. قطعه پيروزي اولين بار در سال 1359 در سالروز ورود امام خميني به ايران ساخته شد.
آخرين قطعه كنسرت همپاي جلودار دريغا نام داشت كه با آهنگسازي محمدعلي شكوهي و با شعري از حميد سبزواري توسط محمد گلريز خوانده شد. اين قطعه دوروز پس از رحلت امام در سال 1368 سروده، ساخته و اجرا شد اما تا امسال كسي آن را به شكل اركستري تنظيم نكرده بود.محمد گلريز از اولين خوانندگان بعد از انقلاب است كه سرودها و آهنگ هاي انقلابي بسياري خوانده و نامش براي مردم آشناست. گلريز بعد از سالها هنوز محبوبيتهايي داردكه باعث شده بود عدهاي پيش از شروع كنسرت همپاي جلودار از او امضا بگيرند.
او در سال 1325 به دنيا آمد و ابتدا رديفهاي آواز ايراني را نزد پدر و سپس نزد استاد مرحوم اديب خوانساري فرا گرفت. سپس وارد راديو شد و در حضور محمدرضا شجريان تحصيل آواز را ادامه داد. در سال 1355 فعاليت جدي خود را با گروه شيدا به سرپرستي محمدرضا لطفي، گروه عارف و اركستر مفتاح در واحد موسيقي دنبال كرد وهمزمان با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، نزديك به 20 ترانه از عارف، شيدا و آهنگهاي عرفاني اجرا كرد.
روايت موسيقايي همپاي جلودار پس از سه شب اجرا در تالار وحدت به كار خود پايان داد.
تاريخ درج: 12 خرداد 1387 ساعت 08:32 تاريخ تاييد: 12 خرداد 1387 ساعت 09:49 تاريخ به روز رساني: 12 خرداد 1387 ساعت 09:45
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 354]