واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نگاهي به مقاله «فريتيوف شوان و سنت اسلامي» منتشره در «اطلاعات حكمت و معرفت»
گروه انديشه: مقاله «فريتيوف شوان و سنت اسلامي» نوشته دكتر «سيدحسين نصر» در آخرين شماره ماهنامه اطلاعات «حكمت و معرفت» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، مقاله «فريتيوف شوان و سنت اسلامي » نوشته «سيدحسين نصر» با ترجمه «مرضيه سليماني»، كارشناس ارشد اديان در آخرين شماره ماهنامه اطلاعات «حكمت و معرفت» منتشر شده است.
دكتر «سيدحسين نصر»، نويسنده اين مقاله ارزشمند ـ كه حاوي برگهايي مهم و سرنوشتساز در گزارش تاريخ فلسفه و سنت اسلامي است ـ در مقدمه خود بر اثر حاضر از زبان مترجمان ميگويد: اكنون كه فريتيوف شوان اين ساحت خاكي را ترك گفته و بر همه روشن شده است كه نام اسلامي وي شيخ «عيسي نورالدين احمد شاذلي علوي مريمي» بوده، تبيين ارتباط او با سنت اسلامي امري مهم مينمايد، سنتي كه وي به عنوان مرشد معنوي شاخه اي از مهمترين طريقتهاي تصوف كه پس از قرون اولية تاريخ اسلام تبلور يافت، به خدمت مشغول بود. پرداختن به اين موضوع بهويژه از آن جهت حايز اهميت است كه ممكن است در اين خصوص گونهاي بدفهمي در اذهان برخي از كساني پديد آيد كه از ارجاعات مكرر و اشارات مداوم شوان به «دين جاويدان» و سنت ازلي مطلع اند؛ بنابراين ممكن است از روابط بنيادين او با اسلام آگاهي نداشته باشند، روابطي كه وي در مورد آن آشكارا چيزي ننوشته است. شوان؛ البته شارح و بازگوكنندة بزرگ باطنيگري و جاويدانِ خرد در روزگار خود بود و همواره آشكارا در مورد آن خرد جاويد و جهاني، كه البته خود آن را «دين دل» ميناميد، سخن ميگفت.
دكتر نصر در پاسخ به پرسش از چيستي دين و آيين شوان مينويسد: دين او دين جاويدان يا دين دل بود. دينِ جاويدان يا دينِ دل. اين، در حقيقت همان پاسخي است كه ابن عربي و مولانا جلالالدين رومي و بسياري ديگر از چهرههاي كلاسيك تصوف بدين سؤال دادهاند. بيترديد شوان عميقاً به عرفان و باطنيگري ناب، كه وي سرشت واقعي آن را در بسياري از آثار خويش به نمايش گذاشته، علاقمند بود. او همچنين از تفاوتهاي ظريف فيمابين باطنيگري اسلامي و اسلام باطني و علاقة بيشتر خودش به اولي (باطنيگري اسلامي) سخن ميگفت. اما در عين حال كاملاً بر اين امر واقف بود كه جايي هست كه اين دو با يكديگر تلاقي ميكنند. به علاوه، وي به وضوح نوشته است كه با در نظر گرفتن اينكه باطنيگري از حقيقتي نشأت گرفته كه هم سرچشمة باطنيگري و هم منبع شعائر و عمل به وظايف ظاهري است ـ و نه از ظاهريگري ـ بايد پذيرفت كه عمل كردن به يك طريقة معنويِ معتبر و اصيل، حاكي از پذيرش اين بعد ظاهري و شيوة عمل به آن است كه در حقيقت بنيادهاي تحقق طريقت باطني را پيميريزد...
مولف مقاله درباره گوشههايي از حيات شوان و احوالات وي ميآورد: حقيقت اين است كه او در روزهاي پاياني عمرش عميقا به سنت اسلامي پايبند بود، شعائر اسلامي را به جاي ميآورد و قرآن ميخواند. توسل به نامهاي خدا و ذكر او، آنگونه كه در قرآن آمده، هيچگاه تا آخرين لحظة حيات و تا پاي مرگ، از لبان او دور نشد. شوان پس از آغاز مطالعات عربي، خود جذب اسلام شد و اين علاقه، به تشرف رسمي او به اين دين در سال 1932 در پاريس منجر گشت، جايي كه او در آن هنگام در آنجا مشغول به كار بود. او خود داستان اسلام آوردنش را اينگونه بازميگويد كه روزي درحالي كه فكر ميكرده چه كند، به درگاه خدا دعا كرده و عهد ميكند كه اگر در يكروز مشخص، پيش از ظهر، نشانهاي از جانب خدا بدو برسد، وي به همان ديني درميآيد كه اين نشانه بدان تعلق دارد. در آن روز وي آپارتمانش را ترك كرده و قدمزنان به سمت خيابان اصلي ميرود، ناگهان گروهي كامل از سربازان آفريقاي شمالي، سوار بر اسب و با پوششِ كامل اسلامي در خيابان ظاهر شدند و رژه رفتند. معناي اين نشانه باورنكردني در وسط شهر پاريس، آشكار بود و شوان تصميم گرفت به عهدي كه با خدا بسته، عمل نمايد و بيدرنگ اسلام آورد.
خالق اثر حاضر در ادامه مطلب و بيان كيفيت اسلام آوردن شوان مينويسد: پس از اين ماجرا، وي اغلب اوقات به مسجد پاريس ميرفت اما خودش ميگويد كه سورة فاتحه را در سوئيس و از سيدحسن امامي، كه بعدها امامجمعة تهران شد؛ فرا گرفته است... سفر او به الجزاير در سال 1932 اتفاق افتاد. وي چندين ماه در آنجا ماند و مهمتر از همه شيخ احمد العلاوي ـ كه شوان جوان را به تصوف مشرف كرد ـ را در همانجا ملاقات كرد.
دكتر «حسين نصر» در ادامه مكتوب خويش معتقد است كه شوان در آشكارسازي حقايق دروني ديگر اديان و وحدت ذاتيشان كه يكي از موضوعات اساسي خود قرآن است، در هويدا كردن اهميت حقيقي باطنيگري و جاويدان خرد نه تنها در ارتباط با تئوري؛ بلكه در عمل معنوي، در سخن گفتن با عميقترين سرشت روح و عناصر يك زندگي روحاني اصيل، در به دست دادن يك نقادي ژرف درخصوص جهان مدرن، در دوباره بنيان نهادن روش صحيح تأمل و تفكر جدي، و در پذيرش شاگردان غيرمسلمان، نقشي فراتر از جهان خاص اسلامي داشت. اما ـ ترديدي نيست كه او يك شيخ صوفي بود، با بصيرت متافيزيكي استثنايي و گستردگي معرفت اصولي ـ او يكي از دستاوردهاي سنت باطني اسلامي بود...
ماهنامه فلسفي، حكمي و پژوهشي «اطلاعات حكمت و معرفت» به صاحب امتيازي مؤسسه «اطلاعات» و مديرمسئولي و سردبيري «انشاءالله رحمتي» هر ماه منتشر ميشود و به بهاي 5000 ريال در اختيار علاقهمندان قرار ميگيرد.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 630]