واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: دنياي رنگها ، دنياي شگفتي ها
اهميت علم رنگ آميزي و نحوه بكارگيري آن در زندگي روزمره نشان از اين امر دارد كه انسانها در هر موقعيت و مكاني كه قرار گرفته باشند به نوعي خود را با رنگ و پديدههاي آن مرتبط خواهند يافت از محيطهاي كوچك مانند اتاق خواب خود و فرزندمان،اتاق نشيمن وآشپزخانه گرفته تا محيطهاي بزرگتر و عمومي تر مانند ادارات، سالنهاي اجتماعات و كنفرانس ها، مراكز نمايش ، رستوران ها،بيمارستانها ومكانهايي از اين قبيل همگي به نوعي وابسته به صنعت رنگ آميزي هستند چنانچه در صورتي كه رنگ را از محيطهاي پيراموني خود حذف كنيم دنياي اطراف دلگير ، خستهكننده و خالي و از لطف ميشود.
اين وابستگي جوامع و دنياي امروزي به استفاده از رنگ و حضور وتاثير آن در زندگي فردي و اجتماعي به قدري محسوس و قابل مشاهده است كه حتي در روانشناسي نوين رنگ و رنگها از موقعيت ظاهري (فيزيكي)، تزييني( بكارگيري رنگ در محيطهاي مختلف براي ايجاد رنگ و لعاب دادن بيشتر به پيرامون)و نمادين(عاطفي،فرهنگي،قومي و ملي) خود تا حدي خارج شده و يكي از معيارهاي مهم و اساسي براي سنجش و شناخت شخصيت اشخاص حقيقي و حقوقي به شمار مي آيند، چرا كه هر يك از رنگها تاثير خاص روحي و جسمي در افراد خواهند داشت تا جايي كه رنگ استفاده شده بيانگر وضعيت روحي ، رواني و جسمي آن فرد يا افراد خواهد بود.
اين شاخه از روانشناسي در ميان مردم جوامع مختلف به خصوص جوانان به شدت مورد توجه قرار گرفته و با استقبال زيادي رو به رو شده است تا جايي بررسي رنگهاي مورد علاقه افراد به شناخت شخصيتي از انها منجر ميشود و از اين رو ما را در بهبود و تحكيم ارتباطات اجتماعي كمك ميكند .
البته در عين حال بايد توجه داشت كه برداشت سطحي و عجولانه از شخصيت به دست آمده از روانشناسي رنگ نيز ميتواند ما را از برداشت صحيح منحرف كند زيرا ممكن است افراد در موقعيتهاي مختلف روحي و رواني و يا موقعيتهاي متنوع مكاني و متاثر از محيط اطراف واكنشهاي گوناگوني در مقابل رنكها از خود نشان خواهند داد.
اين در حالي است كه دانش رنگ درماني از اعصار و قرون گذشته در تمدنهاي گوناگون بشري تا عصر حاضر مورد توجه و استفاده پزشكان و روانپزشكان بوده است زيرا هر رنگ داراي خواص درماني خاصي است كه ميتواند افراد را به سوي تعادل جسمي و در نهايت تعادل روحي سوق دهد.
هم اكنون ازرنگها و خواص روانشناسي آن در زمينههاي هنري (دكوراسيون، نقاشي، قاليبافي، گريم، تاتر و سينما)، صنعتي و اقتصاد(بسته بندي، بازاريابي، توليد و فروش محصولات ) فرهنگ و سياست (پوسترها و تيزرهاي تبليغاتي، بروشورها، طراحي و صفحه بندي مجلات و روزنامه ها، طراحي سايتها ) وهمچنين درعرصه علمي استفاده ميشود.
***روانشناسي رنگ و شناخت شخصيت
هر يك از ما انسانها با توجه به خصوصيات ذاتي و خلق و خوي شخصي؟ در زندگي خود گرايش به يك رنگ دارد و اين رنگ بيانگر شخصيت؟ خلق و خوي و حالات و واكنشهاي روحي و رواني است. به همين شكل ، هر فردي در انتخاب و گرايش به رنگ مورد علاقه و ذاتي خود با فرد ديگر لزوما يكسان نيست و دربسياري از موارد تفاوت آشكار وجود دارد .
اين در حالي است كه رنگها در برگيرنده پيامهاي ما در زندگي و در برقراري ارتباط با افراد و با محيط پيرامون هستند و در عين حال روشي براي بيان و بروز احساسات و حالات دروني انسانها به شمار ميروند. همچنين رنگ در اختيار همه است ، ولي رموز عميق تر آن، فثط براي عاشقانش و با بهرهگيري از علم روانشناسي و شناخت دقيق رنگها گشوده ميشود و تنها كساني عاشق رنگ و تاثيرات آن هستند كه زيبايي و حضور دائمي آن را پذيرفته اند.
از اين رو روانشناسي رنگ به ما ميآموزد اگر براي داشتن زندگي بسيار پرحرارت و شاد، در تلاش هستيد و يا اگر محيطي لطيف و آرام را ميپسنديد، در انتخاب رنگها نهايت تلاش و دقت را به عمل آوريد تا لذت كامل را از زندگي و محيط اطراف خود ببريد.
همين روانشناسان معتقدند كه اگر رنگي باعث آزار شما ميشود ، با دانشي كه از شناخت رنگها به دست ميآوريد خود را هر چه سريعتر از شر آن خلاص كنيم. زيرا رنگها در تاثيرگذاري مثبت و منفي بر روي روح و روان انسان ها بسيار قدرتمندتر از آن چيزي كه ما تصورش را ميكنيم، عمل ميكنند.
*** تقسيم بندي علمي رنگها بر اساس چرخه رنگ
رنگها بر اساس چرخه رنگ ، به سه دسته تقسيم ميشوند:
-۱رنگهاي اصلي (اوليه)
-۲رنگهاي فرعي(ثانويه)
-۳رنگهاي ثالثه
- رنگهاي اصلي از اين جهت با اين عنوان شناخته ميشوند كه معمولا خالص و بدون تركيب با ساير رنگها و به خودي خود در طبيعت وجود دارند. اين رنگها مبناي ساخت و شكلگيري به وجود آمدن ساير رنگها هستند. در اين رنگ ها كوچكترين اثري از رنگ دانههاي ساير رنگها ديده نميشود و ناب هستند.
رنگهاي فرعي كه توضيح آن در پارگراف بعدي خواهد آمد از تركيب رنگهاي اصلي زير با مقدار مشخص، به وجود ميآيد.
آبي ، زرد و قرمز سه رنگي هستند كه رنگهاي اصلي را تشكيل ميدهند.
رنگهاي فرعي نيز از اين جهت با اين عنوان شناخته شدهاند كه از تركيب سه رنگ اصلي آبي ، قرمز و زرد به وجود ميآيند و ناب نيستند.
نارنجي ، سبز و بنفش سه رنگي هستند كه به آنان رنگ فرعي اطلاق ميشود و همانطوري كه گفته شد با تركيب دو به دو سه رنگ آبي، زرد و قرمز به وجود مي آيند.
رنگهاي ثالثه رنگهايي هستند كه از تركيب رنگهاي اوليه و ثانويه تشكيل ميشوند. تركيب زرد-نارنجي (پرتقالي)، نارنجي- قرمز، قرمز - بنفش ( ارغواني)، بنفش- آبي (لاجوردي)، آبي - سبز(فيروزه اي)، سبز - زرد(مغز پسته اي) را رنگهاي ثالثه ناميده اند.
مجموعه رنگهاي كه در هر سه بخش رنگهاي اصلي، فرعي و ثالثه از آنان ياد شد، در چرخهاي با عنوان چرخه رنگ قرار ميگيرند.
*** رنگهاي سرد ، گرم و خنثي
بايد در نظر داشت كه رنگهاي موجود در چرخه رنگي از لحاظ تاثيري كه بر روح ، روان و بر ضمير خودآگاه و ناخودآگاه ما ميگذارند، به سه دسته رنگ هاي گرم، رنگهاي سرد و رنگهاي خنثي قابل تفكيك هستند. اين رنگها در وراي خودشان ، داراي تاثيرات رواني مثبت و يا منفي هستند كه ما را وادار به واكنشهاي رفتاري و احساسي ميكند ، حال ممكن است اين واكنشها به صورت ناهنجاري و يا هنجار صورت پذيرد.
رنگهاي گرم به آن دسته از رنگهايي گفته ميشود كه محرك سيستم عصبي هستند و احساسات ما را قوت بخشيده و تشديد ميكنند. اين رنگها همچنين رنگهايي هستند كه در همان برخورد نخستين ، تعداد ضربان قلب و هيجانات ما و همچنين توان انتقال سلولهاي انرژي زا را در بدن انسانها به شدت افزايش ميدهند. تاثيرات اصلي اين رنگها بر شاخه سنپاتيك سيستم خودكار عصبي است.
رنگهاي گرم بر فعاليت روزمره زندگي ما ميافزايد و به زندگي ضرب آهنگ تند و شاد ميبخشند. اين رنگها فشار خون را بالا ميبرند، تنفس و ضربان قلب را تسريع بخشيده و گرمي و حرارت را به بيننده القاء ميكنند.
به رنگهاي اصلي يا تركيباتي از قبيل قرمز، نارنجي، زرد، سبز، قرمز- نارنجي، زرد - نارنجي(پرتقالي)، بنفش متمايل به قرمز(قرمز - بنفش) رنگ هاي گرم گفته ميشود.
اين رنگهابراي تبليغات گرافيكي ، تيزرهاي تبليغاتي و بازاريابي بسيار موثر و مناسب هستند.
رنگهاي سرد، رنگهايي هستند كه داراي تاثيرات آرام بخش بوده و حس لطافت ، آرامش و كم تحركي را به ما القاء ميكند. اين رنگها به طور مستقيم بر شاخه ي پاراسمپاتيك سيستم عصبي خودكار اثر ميگذارند و موجب پايين آمدن فشار خون و كاهش سرعت تنفس و ضربان قلب ميشوند.
به رنگهايي با تركيباتي از قبيل آبي - سبز(فيروزه اي)، سبز مايل به آبي، آبي - بنفش، بنفش متمايل به آبي( آبي - بنفش) و آبي را رنگهاي سرد مي گويند.
رنگهاي سرد، ساده و بيتكلف هستند و انتخابي مناسب براي پس زمينههاي نقاشي، گرافيكي و محيطهاي كار و زندگي كه درآن نياز به آرامش است، مي باشند. اين رنگها براي تصاوير قوي گرافيكي ، پوسترها، تيزرهاي تبليغاتي و مواردي مشابه كه نياز به جذب مخاطب و مشتري در همان برخورد نخستين دارد، مناسب نيست.
رنگهاي بژ و خاكستري نيز ار جمله رنگهاي خنثي هستند كه توصيه ميشود در كارتهاي ويزيت و سربرگها به دليل خوانا بودن خطوط بر روي اين رنگها استفاده شود .
لازم به ذكر است كه علم رنگ درماني از اعصار و قرون گذشته تا كنون به دليل خصوصيت آرام بخشي و نشاط آوري رنگها مورد توجه بوده است و از رنگ ها در درمان بيماريهاي روحي و رواني و كاهش اضطرابها بهرهگيري ميشود.
رنگهاي خنثي اعم از سياه ، سفيد، خاكستري بژ و قهوهاي رنگهايي هستند كه در طيف رنگي و چرخه رنگ جايگاهي ندارند و از تركيب رنگهاي ديگر به وجود ميآيند و اصولا سياه و سفيد رنگ محسوب نميشوند و خاكستري كه از تركيب سياه و سفيد به وجود ميآيد جز دسته رنگهاي خنثي است. به اين دسته رنگها بيرنگها نيز ميگويند.
انتخاب رنگهاي خنثي و ترجيح دادن مكرر آن به رنگهاي ديگر از نظر روانشناسي نشانهاي از يك نقطه نظر منفي نسبت به زندگي است. كساني كه گرايش به اين رنگها دارند معمولا انسانهاي اندوهگين، افسرده و نااميد هستند، اما اين رنگها از خصوصيات مثبت هم در مواقعي برخوردار هستند ازجمله اينكه بهترين انتخاب براي فضاهاي آموزشي كه در آن ، نياز به تمركز بيشتر براي دانش آموزان و آموزگاران وجود دارد، ميباشند.
همچنين در تبليغات و بازاريابي ، در نقاشيها و كارهاي گرافيكي ، تيزرها و پوسترهاي تبليغاتي بهترين انتخاب براي پس زمينه كار هستند .
با اين توضيحات مشخص ميشود كه تاثيرات رنگها در خلق و خوي انسانها و شناخت شخصيت آنان بسيار موثر است . از اين رو انسانهايي كه رنگ قرمز را ميپسندند كساني هستند كه اهل عمل بوده ، داراي علم و قدرتي هستند كه به راحتي ميتوانند حرف دل خود را بزنند، داراي نيروي اراده قوي و افرادي برون گرا، داراي تهاجم، بسيار منفعل، داراي حس رقابت ، آرزومندي هستند و از هيجان بسيار بالايي برخوردارند.
همچنين از ديد روانشناسان، علاقه مندان به رنگ قرمز، افراد بيپروا بوده و در مواقعي كارهاي غيرقابل پيش بيني هم انجام ميدهند.
كساني كه رنگ آبي، براي آنان در زندگي مطلوب است، داراي احساساتي عميق،
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 328]