واضح آرشیو وب فارسی:مهر: متكي در گفتگوي مشروح با مهر :شريك شادي و غم لبنان هستيم / تلاش تهران براي تقويت همگرايي لبناني ها
وزير امور خارجه كشورمان چشم انداز روابط ايران و لبنان را مثبت و روشن خواند و تقويت وفاق ملي و همگرايي ميان لبناني ها را مهمترين هدف تهران عنوان كرد.
دكتر "منوچهر متكي" كه طي روزهاي يكشنبه و دوشنبه(پنجم و ششم خرداد) بنا به دعوت رسمي نبيه بري رئيس مجلس لبنان براي شركت در مراسم انتخاب دوازدهمين رئيس جمهوري اين كشور به بيروت سفر كرد؛ در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار اعزامي خبرگزاري مهر به لبنان شركت كرد.
متكي به عنوان فرستاده ارشد جمهوري اسلامي ايران به لبنان كه در اين مراسم شركت كرده بود؛در طول دو روز اقامت خود در بيروت، مذاكرات ماراتني و بسيار فشرده اي با اكثر گروههاي سياسي موافق و مخالف لبنان انجام داد؛ نكته مهم در اين مذاكرات، اين بود كه مقامهاي سياسي مختلف لبنان از نقش سازنده و مثبت تهران در دستيابي لبناني ها به توافق دوحه كه انتخاب ميشل سليمان مهمترين ثمره آن بود، قدرداني كرد كه در راس اين مقامها، فواد سنيوره و سعدالحريري از سران برجسته جريان 14 مارس و نبيه بري نخست وزير و ميشل سليمان رئيس جمهوري منتخب لبنان و نيز ميشل عون رئيس جريان مسيحي ملي آزاد اين كشور بود كه نقش تهران را در دستيابي لبناني ها به توافق مثبت و سازنده ارزيابي كردند.
وزير امور خارجه كشورمان با برخي مقامهاي عربي از جمله رئيس مجلس و وزير امور خارجه مصر، سعود الفيصل همتاي سعودي و مقامهاي شاخص لبناني و در راس آنها ميشل سليمان رئيس جمهوري منتخب، نبيه بري رئيس مجلس، فواد سنيوره نخست وزير، ميشل عون رئيس جريان ملي آزاد، سعدالحريري رئيس فراكسيون المستقبل و اعضاي فراكسيون وفاداري به مقاومت ديدار و گفتگو كرد؛ وي، توافق اخير لبناني ها و انتخاب ميشل سليمان را يك دستاورد سياسي بزرگ براي لبناني ها پس از پيروزي نظامي لبنان و مقاومت بر رژيم صهيونيستي در جريان جنگ 33 روزه جولاي 2006 عنوان و بر حمايت كامل كشورمان از اين توافق تاكيد كرد.
متكي درباره نتايج سفر خود به لبنان و مذاكرات فشرده با مقامهاي مختلف اين كشور به مهر گفت : اولا موضوع اين سفر، موضوع مهمي بود، بحراني پس از قريب دو سال به سامان رسيد و در يك تدبير جامع الاطراف، هوشمندانه،رهبران لبناني به توافق رسيدند؛ .
وي خاطر نشان كرد : جمهوري اسلامي ايران از ابتداي اين بحران تلاش داشت به نزديكي و همگرايي جريانهاي مختلف لبناني، كمك كند و قويا از ديگران خواست از دخالت در امور داخلي لبنان خودداري كنند و آنها را از تحميل نظراتشان بر لبنان و يا تصميم سازي به نيابت از ملت لبنان برحذر مي داشت.
وزير امور خارجه كشورمان افزود : من دو سال قبل در موقعي كه جنگ رژيم صهيونيستي عليه لبنان معروف به جنگ سي و سه روزه آغاز شد؛ در بحبوحه آن جنگ به لبنان سفر كردم با همه طرفها ديدار داشتم در اين سفر هم كه براي پيروزي سياسي لبنان؛ اگر جنگ سي و سه روزه را پيروزي نظامي لبنان قلمداد كنيم؛توافق اخير يك پيروزي سياسي بود در مقابل همه كساني كه بي ثباتي و ناامني را در لبنان به عنوان يك استراتژي تعريف كرده بودند و در اين پيروزي كه اتفاقا روز يكشنبه(پنجم خرداد) كه سالگرد خروج رژيم صهيونيستي از جنوب لبنان در سال 2000 بود؛ اين مراسم مفهوم و معناي ديگري داشت كه ما در آن شركت كرديم؛ كشورهاي مختلفي هم در اين مراسم شركت كردند.
متكي اظهار داشت : ما آمديم تا نشان دهيم كه در غم و شادي مردم لبنان، شريك هستيم و روز يكشنبه روز شادي مردم لبنان بود؛ در عين حال از فرصت دو روزه حضور در لبنان استفاده شد با همه جريانهاي تقريبا اصلي لبنان فرصت ديدار فراهم شد با آقاي رئيس جمهوري لبنان ملاقات خوبي پيرامون راههاي تحكيم مناسبات ميان دو كشور انجام داديم؛ از طرف رئيس جمهوري كشورمان از آقاي سليمان براي سفر به تهران دعوت كردم و ايشان هم متقابلا از آقاي دكتر احمدي نژاد براي سفر به لبنان دعوت كردند؛ همچنين با آقايان نبيه بري( رئيس مجلس)، فواد سنيوره (نخست وزير و از سران 14 مارس)، ميشل عون(رئيس جريان ملي آزاد)، عمر كرامي(نخست وزير اسبق) و همينطور آقاي سعدالحريري(رئيس فراكسيون المستقبل و از سران 14 مارس) ديدار كردم.
دكتر متكي درباره اين سئوال مهر كه آينده روابط ايران و لبنان با انتخاب رئيس جمهوري جديد اين كشور را چگونه ارزيابي مي كنيد؟ اظهار داشت : فكر مي كنيم با اين توافق، ثبات و آرامش به لبنان به طور جدي تري بازخواهد گشت؛ براي نزديك كردن هرچه بيشتر جريانهاي سياسي لبنان از يك سو و اجراي توافقات از سوي ديگر بايد تلاش كرد؛ جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد كه بيش از گذشته، همكاري هاي دوجانبه خود را با لبنان در تمام زمينه ها به ويژه اقتصادي و سياسي ارتقا ببخشد؛ از برخي مقامهاي لبناني براي سفر به لبنان دعوت شد.
وي افزود : فكر مي كنم، اين شرايط وضعيتي را فراهم كرده است كه لبنان مي تواند در حوزه سرمايه گذاري هاي خارجي ؛ در حوزه همكاري هاي اقتصادي براي كشورهاي عربي، كشورهاي اسلامي و كشورهاي مختلف، ظرفيت خوبي را ايجاد كند؛ جمهوري اسلامي ايران علاقه مند است از اين ظرفيتهاي جديد استفاده كند؛ ما چشم انداز خوبي در توسعه مناسبات ميان ايران و لبنان مي بينيم.
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران درباره اين سئوال مهر كه آيا در مذاكرات طولاني خود با مقامهاي عربي و لبناني، آيا به مسئله سلاح مقاومت پرداخته شد و آيا از موضع جمهوري اسلامي ايران بحثي به ميان آمد؟ گفت : مقاومت در لبنان، امر پذيرفته شده اي است ؛ بديهي است اين مقاومت به ويژه در كنار مرزها با رژيم صهيونيستي و اهداف اين رژيم، تدبير هوشمندانه اي است كه ملت لبنان اتخاذ كرده است و مقاومت ابزار لازم خودش را مي خواهد در توافق دوحه هم هيچ اشاره اي به سلاح مقاومت نشده است؛ بنابراين مسائل مختلف لبنان مانند توافق دوحه بايد بر اساس اجماع ميان گروههاي لبناني مورد بررسي قرار گيرد.
متكي كه به سبب فشردگي ديدارهايش با مقامهاي مختلف لبناني، فرصت چندان زيادي براي مصاحبه نداشت در پاسخ به اين سئوال مهر كه آيا آقاي وليد جنبلاط رئيس جريان سوسياليست ترقيخواه به خاطر اظهارات اخيرش بر ضد جمهوري اسلامي ايران كه خواستار اخراج سفير كشورمان از لبنان شده بود،از شما عذرخواهي كرده است؟ تنها به اين جمله بسنده كرد : بهتر است به حواشي سفر زياد نپردازيم.
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 339]