واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: روايتي صد ساعته از روزگار چريك سالخورده
مرور- بنيامين صدر:
كتاب «صد ساعت با فيدل» علاوه بر پرداختن به سير زندگي رهبر پيشين كوبا و انقلاب اين كشور به بيان رويدادهاي سرنوشت ساز مردم كوبا از آغاز انقلاب تا پايان جنگ سرد و تضعيف هم پيمانان راهبردي اتحاد جماهير شوروي سابق ميپردازد.
اين كتاب حاصل گفتوگوي بلند ايگناسيو رامونت با فيدل كاسترو رهبر انقلاب كوباست.
گفتوگويي عيني كه تنها ارزش روايي دارد و در آن از مجادله و چالش خبرچنداني نيست، هرچند كه گفتوگوكننده در مقاطعي ميكوشد تا به روشن شدن زواياي پنهان رويدادهاي كوبا در دوران پر آشوب پس از انقلاب بپردازد.
اگرچه رامونت، سعي ميكند بحث با كاسترو را به زمينههاي مختلفي چون انقلابي گري، سوسياليسم، محاصره اقتصادي كوبا، كمك به انقلابيون آنگولا، مخالفان كاسترو، گورباچف، خروشچف، نيكسون، كندي، چه گوارا، ديكتاتوري، مذهب و سقط جنين دركوبا بكشاند اما همچنان مسائل بسيار مهمي چون فقر و بيخانماني، فشار حكومت انقلابي و فقدان آزاديهاي سياسي در كوبا ناگفته مانده و مورد بياعتنايي قرار ميگيرد.
در اين كتاب كه شامل مقاطع تاريخي انقلاب كوبا، فشارهاي نظامي و سياسي آمريكا، فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، وضعيت كوباي امروز، شرايط سياسي حاكم بر آمريكاي لاتين و ماجراي استعفاي فيدل كاستروست، تاريخ جهان از منظر اين چريك پير روايت ميشود.
اما نگاه توأم با شيفتگي گفتوگوكننده به رهبر انقلاب كوبا موجب شده كه اين كتاب نتواند به بسياري از پرسشهايي كه در مورد روزگار سپري شده اين انقلابي سالخورده و انتقادهايي كه از او و شيوه حكومتي او ميشود پاسخ گويد.روايت كتاب، روايتي يك بعدي و محدود به پاسخ هايي است كه كاسترو ميدهد و در آن گاهي با غرور و قطعيت از ديدگاهها و شيوه حكومتي خود دفاع ميكند و گاهي نيز دچار ترديد و بازنگري ميشود.
كاسترو با خونسردي و اعتماد به نفس حرف ميزند و زيركانه از پس پرسشهاي رامونت بر ميآ يد. او ميگويد: به من ميگويند زياد حرف ميزنم ولي من بايد مطلبام را تفهيم كنم، با واژگاني ساده.كاسترو در گوشهاي از اين كتاب درباره ديكتاتوري ميگويد: ديكتاتور يعني چه؟ ديكتاتوري پرولتاريا با ديكتاتوري فردي فرق دارد. من در مورد خودم ديكتاتور هستم نه در مورد مردم. من برده مردم ام. نميتوان با زور دنياي تازهاي را بنا كرد.بخش مهمي از كتاب صد ساعت با فيدل درباره ارنستو چه گوارا و ارتباط كاسترو با اوست. كاسترو در باره اين شخصيت اسطورهاي و سمبل مبارزه چريكي ميگويد: چه گوارا عليه كاپيتاليسم ميجنگيد نه عليه آمريكا.
«صد ساعت با فيدل» را ارديبهشت ماه، نشر اختران با ترجمه كيومرث پارساي چاپ و منتشر كرده است. اين كتاب را نشر اختران با قيمت 8700تومان و در 536 صفحه به بازار عرضه كرده است. علاقهمندان به فيدل و رخدادهاي سرنوشت ساز آمريكاي لاتين ميتوانند اكنون جديدترين كتابي را كه از فيدل منتشر شده، بخوانند.
اين كتاب كه از زبان اسپانيايي به فارسي برگردانده شده است براي نخستين بار در سال گذشته ميلادي (۲۰۰۷) انتشار يافته و ازاينرو تصوير ۵دهه انقلاب مردم كوبا را به نمايش ميگذارد.
تاريخ درج: 8 خرداد 1387 ساعت 09:06 تاريخ تاييد: 8 خرداد 1387 ساعت 13:43 تاريخ به روز رساني: 8 خرداد 1387 ساعت 13:36
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 385]