واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: بيتوجهي روزافزون دولتهاي خاورميانهاي به آمريكا
«احمد ابوالغيط»، وزير امور خارجه مصر اعلام كرد: بوش در سخنانش درباره برنامه اتمي ايران، باز هم اشارهاي به فعاليتهاي اتمي اسرائيل نكرد كه گفته ميشود داراي دويست كلاهك هستهاي است. البرادعي، رئيس مصري آژانس بينالمللي انرژي اتمي، در همان كنفرانس در شرمالشيخ اعلام كرد: واشنگتن سياستهاي دوگانهاي را در مورد سلاحهاي اتمي در پيش گرفته است.
دولتهاي خاورميانه از ايران تا اسرائيل و كشورهاي ديگر به طور روزافزوني به خواستههاي دولت آمريكا كه تنها هشت ماه ديگر دوام دارد، بيتوجه شده و راه خود را در ديپلماسي منطقهاي در پيش گرفتهاند.
به گزارش سرويس بينالملل «تابناك» به نقل از «رويترز»، آخرين سخنراني جورج بوش درباره سياست خاورميانهاي اين كشور كه هفته گذشته در شرمالشيخ مصر انجام شد، نشان داد كه چگونه شكاف ميان واشنگتن و ديگر كشورها زياد شده و چه رويدادهايي در منطقه در حال رخ دادن است.
اين بخش از وجهه رو به سقوط واشنگتن است كه با طرح نگه داشتن صد هزار سرباز ديگر در عراق در پنج سال آينده شدت بيشتري گرفت؛ براي مثال، فرانسه كه روابطي با نهضت اسلامي حماس داشته است و مذاكرات غيرمستقيم اسرائيل با سوريه كه واشنگتن قصد انزواي آن را دارد.
بوش در شرمالشيخ اعلام كرد: همه كشورهاي منطقه، بايد عليه حماس دست به دست هم دهند، اما دولت مصر، ميزبان و از متحدان قديمي آمريكا، در همان زمان با رضايت آمريكا در تلاش براي حل اختلافات غزه و اسرائيل بود.
كارشناسان اسرائيلي كه ميانجيگري مصر منجر به مذاكرات غيرمستقيم بين دولت اسرائيل و حماس به عنوان گروهي شد كه آمريكا ارتباط با آنها را رد ميكند.
بوش همچنين در سخنراني شرمالشيخ، حزبالله لبنان را نيز مورد حمله قرار داد و آن را گروهي تروريستي خواند كه از سوي ايران حمايت مالي ميشود و دشمن آزادي لبنان است.
نقش مركزي حزبالله
سي روز بعد، در قطر، حزبالله و ديگر گروههاي لبناني براي پايان دادن به بحران سياسي اين كشور كه ماهها لبنان را فلج كرده بود، به توافق رسيدند. حزبالله همان نيرويي كه اسرائيل را از جنوب لبنان راند، زماني كه متحدان واشنگتن در دولت لبنان، سعي در به چالش كشيدن قدرت اين گروه داشتند، در بيروت رقبايش را شكست داد.
بنا بر اين گزارش، بوش مواضع تهاجمي خود عليه ايران و سوريه را حفظ كرده و گفت: «هر كشور داراي صلح در منطقه، متمايل به جلوگيري از حمايت اين كشورها از تروريسم است».
در روز توافق لبنانيها، اسرائيل و سوريه افشا كردند كه مذاكراتي غيرمستقيم با ميانجيگري تركيه داشتهاند كه نزديكترين گفتوگوهاي آنان از زمان قطع آن توسط آمريكا در سال 2000 بود.
دولت بوش پس از ترور رفيق حريري، روابط بلندپايه ديپلماتيك خود با سوريه را قطع كرد و اين كشور را به دست داشتن در ترور رئيسجمهور لبنان متهم كرد. مخاطبان بوش، كشورهاي حاشيه خليج فارس بودند كه دولتهاي آنها روابط فعالانهاي با ايران داشته و به گونهاي مانع موفقيت تلاشهاي آمريكا براي انزواي تهران هستند.
سالها تأكيد ديپلماسي آمريكا بر تحريم و بحث احتمال حمله نظامي ايران را متقاعد نكرد تا غنيسازي اورانيوم را متوقف كند.
«احمد ابوالغيط»، وزير امور خارجه مصر نيز اعلام كرد: بوش در سخنانش درباره برنامه اتمي ايران، باز هم اشارهاي به فعاليتهاي اتمي اسرائيل نكرد كه گفته ميشود داراي دويست كلاهك هستهاي است.
«محمد البرادعي»، رئيس مصري آژانس بينالمللي انرژي اتمي، در همان كنفرانس در شرمالشيخ اعلام كرد: واشنگتن سياستهاي دوگانهاي را در مورد سلاحهاي اتمي در پيش گرفته است.
بوش عنوان كرد: سازمانهاي تروريستي و حاميان دولتي آنها، مهمترين مخالفان دمكراسي در جهان عرب هستند، اما گروههاي فعال اجتماعي و حقوق بشر ميگويند: مهمترين موانع دمكراسي، كشورهايي هستند كه روابط دوستانهاي با آمريكا دارند و گروههاي صلحگراي اسلامي را كه از راه انتخابات قصد رسيدن به قدرت را دارند، زير فشار قرار ميدهند.
براي مثال، در مصر، مقامات از پيروزي گروه غيرخشن «اخوانالمسلمين» در انتخابات محلي و مجلس در دو سال گذشته جلوگيري كرده و انتقادهاي آمريكا را ناديده گرفتند.
بنا بر اين گزارش، بوش بدون نام بردن به خاطر داشتن زندانهاي سياسي، به انتقاد از متحدانش در جهان عرب پرداخت، اما پنج سال پس از آغاز طرح بزرگ بوش براي ايجاد تغييرات سياسي در خاورميانه، رهبران عرب به اين نتيجه رسيدهاند كه بيتوجهي به آمريكا در مورد مسائل حقوق بشري، تاوان زيادي ندارد.
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]