واضح آرشیو وب فارسی:موج: يادداشتبيم ها و اميدهاي طرح جامع تهران پاياني ندارد
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد اجتماعي .
سيد محمد حسين هاشمي
تهران بي برنامه بعد از 40 سال برنامه دار شد. اين جمله اي بود كه در 24 ساعت گذشته مسئولان شهري بارها و بارها آن را گفتند تا نشان دهند كه پس از سالها نظارت و مديريت سليقه اي، ديگر فعاليت هاي عمراني، اجتماعي و شهري در لواي برنامه اي مشخص و هدفمند قرار خواهند گرفت و در چارچوب آن حركت مي كنند. طرح جامع تهران كه نزديك به پنج سال انواع ميزهاي كارشناسان را ديد و حتي با نظر دو شهردار با دو سليقه متفاوت هم روبرو شد اينك توسط شوراي شهر و در چارچوب سومين نشست راهبردي نهاد مديريت و برنامه ريزي طرح هاي توسعه شهري تهران به دستگاه هاي حوزه مديريت شهري ابلاغ شد. صرف ابلاغ طرح جامع تهران به خودي خود مي تواند هدفمند و برنامه دار شدن تمام فعاليت هاي شهر سازي تهران را نويد دهد اما اين سوال همچنان باقي است كه طرح جامعي كه با حجم عظيم نقد كارشناسان مواجه شده بود آيا مي تواند كارايي لازم را براي كشورشهر تهران داشته باشد؟
در حين تدوين طرح جامع تهران، بسياري از كارشناسان شهري بر اين باور بودند كه اين طرح آنطور كه بايد و شايد توانايي راهبري فعاليت هاي تهران را ندارد و بيشترين نقد خود را دست داشتن شهرداري و وزارت مسكن به عنوان ارگان هاي دولتي در اين طرح مي دانستند و معتقد بودند كه طرح جامع تهران بايد به دست كارشناسان خبره شهرسازي تدوين مي شد و به مرحله ابلاغ و اجراء در مي آمد. همين اختلافات سبب شد تا يكي از مهمترين افرادي كه دستي بر آتش طرح جامع تهران داشت لقاء تدوين اين طرح را به عطايش ببخشد و از تمام فعاليت هايي كه تا آنروز انجام داده بود صرف نظر كند. در همان زمان بسياري از كارشناسان شهرسازي از شوراي شهر، شهرداري و وزارت مسكن به عنوان متوليان تدوين طرح جامع تهران خواستند تا با ارائه طرح جامع ، تغييرات كارشناسي خود را در اين طرح وارد كنند اما سياست شوراي شهر تهران و ديگر سازمان هاي مرتبط با طرح جامع تهران اين بود كه با اطلاع رساني قطره چكاني، اجازه دخالت به اين افراد را ندهند و خودشان آنطور كه صلاح مي دانستند فعاليت خود را انجام دهند. گويي صلاح شهر خويش را تنها خسروان شورايي و وزارت مسكني مي دانستند و بس. در طول اين چند سال هر اتفاقي كه در پايتخت رخ مي داد مسئولان در پاسخ اظهار اميدواري مي كردند كه با اجرايي شدن طرح جامع تمام اين موانع مرتفع شود و حال زماني است كه مسئولان بايد ديگر در مقابل در مقابل تمام سوال هايي كه در حوزه شهري با استناد به طرح جامع جوابي قانع كننده را ارائه و هواله دادن سوال و نقدها به آينده را از ذهنشان بيرون كنند.
با اين وجود به نظر مي رسد سند فرادستي تهران كه ديروز ابلاغ شد شايد توانايي حل مشكلات پايتخت را از جهات مختلف داشته باشد، اما اين سوال ها همچنان وجود دارد كه آيا اين طرح مي تواند نگرش غلطي كه در 40 سال گذشته به تهران حكم فرما بود را جبران كند؟ آيا بلبشويي كه تهران به خصوص پس از دوران ده ساله شهرداري كرباسچي در موارد مختلفي مانند برج سازي، تراكم، دو قسمتي شدن تهران و اين قبيل مسائل به چشم ديد با ابلاغ طرح جامع تهران مي تواند مرتفع شود و در راستاي رسيدن به هدف والاي ام القراي جهان اسلام شدن قدم بردارد؟ آيا طرح جامع تهران مي تواند پاسخگوي نيازهاي فراواني كه امروز در پايتخت 12 ميليوني ايران وجود دارد باشد؟ نيازهايي كه تمام مديران شهري تنها توانستند تا بخشي از آنها را در طول دوران تصدي خود برآورده سازند.
اين ها سوالاتي است كه به محض ابلاغ طرح جامع ذهن ها را به خود مشغول ساخت و بايد به انتظار نشست تا جواب آنها در آينده اي نه چندان دور در تهران مشخص شود.
از سويي ديگر مهر سياسي بودن، يك بار ديگر مانند ديگر فعاليت هاي شهري كه در چند ساله گذشته انجام گرفته بود به پيشاني طرح جامع تهران خورد. مهري كه به گفته عليرضا عندليب كه به تازگي با تصميم وزير مسكن، شهردار تهران و رييس شوراي شهر تهران به سمت رييس نهاد مديريت و برنامه ريزي طرح هاي توسعه شهري تهران منصوب شده است مي تواند آينده ناگواري را براي برنامه هاي تهران بوجود آورد. سياسي پنداشتن طرح جامع كه در گاهي از مواقع به اختلاف در ميان اعضاي تدوين كننده آن نيز منتهي شد موضوعي است كه به هر شكل ممكن بايد رخت خود را در آينده اي نه چندان دور از فعاليت هاي شهري تهران ببندد چرا كه ديگر مشخص شده كه سياسي شدن طرح هاي يك شهر بزرگترين خطري است كه مي تواند بالندگي آن شهر را به مخاطره بياندازد.
اما نبايد فراموش كرد كه طرح جامع آزموني است كه هم مي تواند نام شوراي سوم تهران و چهاردهمين شهردار پس از انقلاب آن را در تاريخ ثبت كند و هم مي تواند به عنوان لكه اي تاريك براي آنها تبديل شود. چرا كه با فرض كارآمد بودن طرح جامع تهران، اين طرح بايد به بهترين نحو و توسط تمامي مديران شهري از شهردار گرفته تا مسئولان مناطق شهري اجرايي شود. اما از طرف ديگر اگر اين طرح به معضلات بزرگ تهران همانند حاشيه نشيني، تراكم، فضاي سبز، بافت فرسوده و اين قبيل مسائل بي توجه بوده و يا راهكارهاي اجرايي موثري را قبال اين مسائل ارائه نكرده باشد بي شك تهران در گردابي از مشكلات فرو خواهد رفت كه به بهانه طرح جامع سرپوشي بر آنها گذارده خواهد شد. به نظر مي رسد كه مديران ارشد شهري تهران بايد به منظور دستيابي به شهري ايمن، آرام و با استانداردهاي روز جهاني طرح جامع تهران كه به هر شكل ممكن، توسط كارشناسان و صاحبنظران شهرسازي كشور آماده شد را سرلوحه فعاليت هاي خود قرار دهند و فارغ از هرگونه اعمال نظر سليقه اي انچه به صلاح پايتخت كشور كهن ايران است را اجرايي كنند.
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 333]