واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: محمدرضا تاجيك: *نتوانستيم پس و پيش و آينده و گذشته علم سياست را ببينيم *انسان ايراني ميتواند توليدگر انديشه و تحليلگر گفتمانهاي نوين انديشه سياسي باشد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
دانشيار علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي با انتقاد از نوع نگاه به انديشه سياسي گفت: ما همواره سياست را در قامت ماكرو ديديم و هيچگاه به ميكرو نپرداختيم.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر محمدرضا تاجيك در همايش آموزش علوم سياسي، چشمانداز و راهكارها كه از سوي انجمن علوم سياسي ايران در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران برگزار شد، دربارهي ناانديشيدههاي انديشهي سياسي عنوان كرد: تلاش دارم به سبك تاريخي در مورد تاريخ سكوت در اين عرصه سخن بگويم. مطالبي كه در حاشيه قرار گرفتهاند و تا كنون دربارهي آنها سخن گفته نشده است.
وي با بيان اينكه ما بدون اينكه بينديشيم با انديشهي سياسي مدرن آشنا شدهايم افزود: انديشهي سياسي مدرن براي ما مقولهاي قبلا انديشيده شده بود. انديشهي سياسي ماحصل فرهنگ سياسي و ضرورتي در اين عرصه نبود بلكه با آشنايي انسان ايراني با مدرنيته و جامعهي روشنفكر ايراني با گفتمان مدرنيته، بسياري از مفاهيم مدرنيته وام گرفته شد از جمله انديشهي سياسي.
تاجيك در ادامه گفت: از همان آغاز، اسير بت پندار انديشهي سياسي مدرن شديم و نخواستيم و نتوانستيم چشمان خود را بشوييم و نگاه در زماني و همزماني به اين رشته داشته باشيم و حتي نخواستيم در عرض آنچه از مدرنيته گرفته بوديم، انديشهورزان شالودهشكني را كه توانسته بودند فضاي مدرنيته را با چالش مواجه كنند را مورد ملاحظه قرار دهيم.
دانشيار علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي با بيان اينكه تلاش كرديم جنگ مدرنيته را روي هر نيرنگي بپاشيم، افزود: در نتيجهي آن چه اتفاقي افتاد؟ ما امر سياسي را بدل به روساخت كرديم كه تابع قوانين ضروري جامعه به شمار ميرفت و تلاش كرديم احكام مطلق و بيچون و چرايي را در عرصهي سياست مطرح كنيم.
تاجيك افزود: سياست را با طبيعت اينهمان كرديم و موضوع آن را حقايق تجربي قرار داديم. بدون اينكه توجه كنيم روشهاي پوزيتيويستي و اثباتگرايانه نميتواند امور سياسي را به صدا در آورد و نهان آنها را آشكار كند.
تاجيك در ادامه گفت: همچنين تلاش كرديم در حوزهي سياست، دريچهها را جز به روي دولت نگشاييم و تصور كنيم كه تنها نخبگان رسمي هستند كه ميتوانند سياستورزي كنند. ما سياست را همواره در قامت ماكرو ديديم و هيچگاه به ميكرو نپرداختيم؛ در حالي كه ميتواند در يك سكوت، خم ابرو، دست نقشبسته بر روي ديوار و قافيهي يك شعر، سياستي نهفته باشد.
وي در ادامه گفت: ما سياست را با تشخص خاص مورد مطالعه قرار داديم و سياست را همواره در جامعهي علمي ديديم. علم جاي دين نشست اما گزارههايي كه ارايه كرد همان گزارههاي محكم بود بنابراين همان فضاي متافيزيكي باز در فضاي علمي، آن هم علم سياست بازسازي ميشود.
دانشيار علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي در ادامه اظهار داشت: ما سياست را همواره به زيور عقلانيت آراستيم، آن هم عقلانيتي كه خرد خودمختار نقادي است كه ميتواند در منزلت استعلايي بنشيند و هر چيزي در مقابل آن ميتواند ذوب شود و به چهرهي زيرين هر پديدهاي پي ببرد و بر تن همهي گزارههاي سياسي جامهي عقلاني كرديم.
تاجيك با بيان اينكه سعي نكرديم سياست را به حوزههاي ديگر تسري دهيم و امر سياسي را در كنار امور ديگر بنشنايم، افزود: سياست در ساخت، عملي مردانه مورد مطالعه قرار گرفت و هيچگاه پژواك صداي زنانه در اين وادي مشاهده نميشود.
دانشيار علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي ادامه داد: ما سياست را همواره علم قدرت دانستيم و قدرت را به عنوان مقولهاي قابل سنجش و متمركز ملاحظه كرديم و تلاش نكرديم از زاويهاي ديگر به قدرت نگاه كنيم و چهرهي متكثر آن را ببينيم. همچنين ما امر سياسي را همواره در چنبرهي امر اجتماعي محصور و محدود كرديم و هيچگاه به اين امر نپرداختيم كه خود امر اجتماعي، وامدار امر سياسي است. امر سياسي ميتواند هويت مستقلي داشته باشد.
وي ادامه داد: ما سياست را ملفوف در بنيانهاي هستيشناسي مدرن فرض كرديم و همواره از زاويهي گوهري و جوهري به قضايا نگاه كرديم.
تاجيك با بيان اينكه نتوانستيم پس و پيش و آينده و گذشتهي علم سياست را ببينيم، ادامه داد: ما آن چيزي را كه به ارمغان به ما ميرسد تكرار ميكنيم و آنجايي كه بايد به جاي خود سخن بگوييم، كوير و ناكجاآباد انديشه است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: انسان ايراني ميتواند توليدگر انديشه و تحليلگر گفتمانهاي نوين انديشهي سياسي باشد و تلاش كند به شكلي به مباحث كلاسي بينديشد كه در اين فضا، انديشمند سياسي تربيت شود.
انتهاي پيام
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 269]