واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: به مناسبت افتتاح مجلس هشتم نگاهي به وظايف نمايندگان در خانه ملت
سياسي. قوه مقننه. مجلس
مجلس شوراي اسلامي ،نهاد قانونگذاري و نماد مردم سالاري ديني در كشور است.
پس از تشكيل هر دوره از مجلس ،بحث درباره وظايف نمايندگان و پاي بندي به اين وظايف بخشي از دغدغههاي رايدهندگان را تشكيل ميدهد.
در واقع مردم با تفويض اختيارات خود به نمايندگان منتخب خود، آنها را راهي خانه ملت ميكنند تا به دو وظيفه مهم و اساسي كه وضع قوانين و نظارت بر حسن اجراي آنها است جامه عمل بپوشانند. از همين رو طبق قانون اساسي نمايندگان در روز نخست كاري خود سوگندنامهاي را براي پاي بندي به وظايف خود قرائت ميكنند.
متن قسم نامه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بدين شرح است: بسم الله الرحمن الرحيم، من در برابر قرآن مجيد، به خداي قادر متعال سوگند ياد ميكنم و با تكيه بر شرف انساني خويش تعهد مينمايم كه پاسدار حريم اسلام و نگاهبان دستاوردهاي انقلاب اسلامي ملت ايران و مباني جمهوري اسلامي باشم، وديعه اي را كه ملت به ما سپرده به عنوان اميني عادل پاسداري كنم و در انجام وظايف وكالت، امانت و تقوي را رعايت نمايم و همواره به استقلال و اعتلاي كشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پاي بند باشم، از قانون اساسي دفاع كنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال كشور و آزادي مردم و تامين مصالح آنها را مدنظر داشته باشم.
نمايندگان اقليتهاي ديني اين سوگند را با ذكر كتاب آسماني خود ياد خواهند كرد.
فصل ششم قانون اساسي تماما به قوه مقننه اختصاص دارد. طبق قانون نمايندگان براي يك دوره چهار ساله انتخاب ميشوند. قانون هم چنين براي نمايندگان وظايف خاصي را تعيين كرده است.
برخي از اصول قانون اساسي كشور كه به صراحت به وظايف نمايندگان مجلس شوراي اسلامي اشاره ميكند به شرح زير است:
*** اصل هشتاد و چهارم:
هر نماينده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلي و خارجي كشور اظهار نظر نمايد.
*** اصل هشتاد و پنجم:
سمت نمايندگي قائم به شخص است و قابل واگذاري به ديگري نيست. مجلس نمي تواند اختيار قانونگذاري را به شخص يا هياتي واگذار كند...
*** اصل هشتاد و ششم:
نمايندگان مجلس در مقام ايفاي وظايف نمايندگي در اظهار نظر و راي خود كاملا آزادند و نميتوان آنها را به سبب نظراتي كه در مجلس اظهار كرده اند يا آرائي كه در مقام ايفاي وظايف نمايندگي خود دادهاند تعقيب يا توقيف كرد.
*** اصل هشتاد و نهم:
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ميتوانند در مواردي كه لازم ميدانند هيات وزيران يا هر يك از وزرا را استيضاح كنند...
بر پايه آنچه از قانون مستفاد ميشود، مهمترين وظايف نمايندگان حفظ استقلال و اعتلاي كشور و
حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم است. در انجام اين وظايف تمامي نمايندگان اعم از زن و مرد مكلفند تمام مساعي خود را بكاربرند و از اين حيث تفاوتي بين نمايندگان زن و مرد وجود ندارد؟.
قانونگذار هيچ تفكيكي بين وظايف نمايندگان زن و مرد قائل نشده است و برخلاف آنچه برخي ميپندارند وظايف نمايندگان زن در مجلس به طور مطلق مربوط به بررسي و وضع قوانين مربوط به زنان نيست بلكه يك وظيفه كلي است كه فرقي بين زن و مرد نميتوان قائل شد.
لاله افتخاري نماينده دور هفتم و منتخب مردم در دور هشتم نيز در اين زمينه ميگويد: - قطعا حضور خانمهاي بيشتر در مجلس ميتواند در بحث قانون گذاري و اصلاح قوانين و رفع ابهام و تصويب قوانين جديد تاثير گذار باشد زيرا خانمها بهتر از ديگران ميتوانند به نكات ظريفي كه در مورد زنان وجود دارد، پي ببرند و در راستاي حل مشكلات قدم بردارند.>
احمد اميركلايي وكيل دادگستري در اينباره ميگويد -از آنجايي كه كه زن ايراني، زن خانواده است. يعني خواه دختر خانواده باشد، خواه مادر ، همسر يا حتي مادر بزرگ، همه عشق و علاقهاش در خانواده است به همين علت مشكل مردان خانواده، زنان آن خانواده را نيز تحت تاثير قرار ميدهد.> وي در ادامه سخنان خود ميافزايد: -از آن جهت كه زنان به طور كلي غم همه را ميخورند ، بنابراين هر چقدر امورات كلي جامعه رو به راه شود، زنان آن جامعه هم خوشبخت ترند. از طرفي زنان قوانين مخصوص خودشان را هم لازم دارند كه تصويب شوند.>
سهيلا جلودارزاده نماينده سه دوره مجلس شوراي اسلامي نيز در اينباره مي گويد: -وقتي يك سقفي پايين بيايد روي سر زن و مرد ميريزد و وقتي هم كه بالا برود و مستحكم شود، همه از سايهاش استفاده ميكنند. در نتيجه ما يك وظيفه كلي و عمومي داريم و آن هم مشاركت جدي و حضور فعال در قانونگذاري كلان كشور است كه هم به زنان و هم به مردان مربوط ميشود، يك سري وظايف هم هست كه به حقوق مخصوص زنان ارتباط دارد.>
به گفته جلودارزاده -در رابطه با حقوق زنان تلاش براي اصلاح بعضي قوانين بايد صورت گيرد مثلا قانون بايد براي خشونت عليه زنان، و تضييع حقوق زنان فكري كند.>
زهرا اصغري نژاد دبير دبيرستانهاي تهران در اينباره ميگويد: -ببينيد الان نياز به حضور زنان در مجلس بيشتر است زيرا تعداد زنان شاغل در جامعه نسبت به قبل از انقلاب بيشتر شده است. الان تعداد زيادي از زنان كارمند و كارگر هستند. اين زنان نياز به قوانين حمايتي دارند.
در آموزش و پرورش كه بيشترپرسنل آن زن هستند آنها براي كارشان نياز به قوانين حمايتي دارند تا دستشان باز باشد. يا مثلا در حوزه بهداشت و درمان، زنان زايمان و بيماريهاي خاص خود را دارند و بنابراين بيشتر نياز به دارو درمان و تامين سلامت دارند.>
وي در ادامه سخنان خود ميافزايد: -بنابراين در مجلس در كميسيونهاي آموزش و پرورش و بهداشت و درمان، آموزش عالي، اداري و استخدامي، امور اجتماعي بايد زنان حتما حضور داشته باشند. با توجه به اين كه همه امور سياسي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، بينالمللي ، حقوقي، در مجلس مورد بررسي انجام ميگيرد بنابر اين زنها بايد دست كم نصف تعداد اعضاي مجلس را تشكيل دهند.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 325]