محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830284460
دانش - گربه دست نيافتني
واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دانش - گربه دست نيافتني
دانش - گربه دست نيافتني
فريبرز حيدري: به محض آنكه شنيدم يك گربه پالاس به دام افتاده و در اداره محيط زيست استان سمنان نگهداري ميشود، خودم را به آنجا رساندم. گربهاي كه ميدانستم ديدارش شايد تا چندين سال ديگر ميسر نشود. گربهاي كه معروفترين عكس آن در ايران در سال 1353 توسط اسكندر فيروز، رياست اسبق و بنيانگذار سازمان حفاظت محيط زيست ايران، گرفته شد. با همه شتاب و اشتياقي كه به خرج دادم ظاهرا چند ساعتي دير رسيدم. جاي خالي گربه پالاس آزاد شده هم مايه خوشحالي بود و هم مايه ناراحتي؛ خوشحالي از آزادي جانوري كه يكي از اسرارآميزترين و كميابترين گربههاي جهان است و ناراحتي از ناكامي در گرفتن چند عكس از اين گربه منحصر به فرد. حاصل سفر گفتوگو با حسينعلي ابراهيمي كارنامي، مديركل اداره محيط زيست استان سمنان، بود كه مديريت برخي از بهترين زيستگاههاي گربه پالاس ايران به عهده اوست. وي در اين گفتوگو به نكاتي درباره وضعيت مناطق تحت حفاظت استان اشاره ميكند.
اگر موافق هستيد گفتوگو را با گربه پالاس شروع كنيم. لطفا بگوييد كه اين گربه چگونه به دام افتاد؟
سوم ارديبهشت بود كه فردي آن را به اداره محيط زيست دامغان تحويل داد. گويا اين گربه در روستاي نعيمآباد دامغان مورد حمله سگهاي گله قرار ميگيرد و از ترس درون سوراخي پنهان ميشود كه بعد توسط محليها از مخفيگاهش بيرون كشيده ميشود و در نهايت هم آن را به ما تحويل ميدهند.
آيا اين گربه بالغ بود؟
راستش نتوانستيم سنش را تشخيص بدهيم. زيرا همانطور كه ميدانيد گربه پالاس بسيار كمياب است و از طرفي ما هم تجربه كافي نداشتيم. البته همان موقع دوستان دفتر تنوع زيستي سازمان هم در استان بودند. اولين كاري كه به نظرمان رسيد بايد انجام بدهيم اين بود كه حيوان را براي تهيه نمونههاي ژني منتقل كنيم. خوشبختانه كار نمونهبرداري ژني با تدابير خاصي انجام شد و چون گربه تازه از طبيعت گرفته شده بود پس از نمونهبرداري و عسكبرداري، آن را در همان روستايي كه به دام افتاده بود، رها كرديم. عكسها را هم براي كارشناسان سازمان فرستاديم تا آنها سنش را تشخيص بدهند. اما جنسيتاش ماده بود.
پيش از اين هم محيطبانهاي شما در منطقه گربه پالاس ديده بودند. مثلا در يكي دو سال اخير؟
خير. شايد 8 تا 10 سال ميشود كه گربه پالاسي در منطقه مشاهده نشده است.
وضعيت تغذيهاش در اسارت چگونه بود؟ غذا ميخورد يا اعتصاب كرده بود؟
فقط زندهخوار بود. يعني پرندههاي كوچك زندهاي را كه برايش ميانداختيم، شكار ميكرد و ميخورد اما اگر برايش گوشت ميگذاشتيم نميخورد. اين موضوع برايمان يك تجربه تازه بود كه فهميديم اين گربه حتي در اسارت هم زندهخوار است.
گويا شما برخلاف خيليها اصرار داشتيد كه حيوان را آزاد كنيد. آيا اين تصميم شخص شما بود كه رهاسازي انجام شود؟
من با انجام كارهاي علمي مثلا نمونهبرداريهاي ژني از گونههاي كمياب، چه آنهايي كه به دام ميافتند و چه آنهايي كه به عمد براي كار علمي از طبيعت برداشت ميشود، موافقم. اما اعتقاد دارم كه بعد از نمونهبرداري بايد شرايط را طوري فراهم كنيم كه حيوان بلافاصله رهاسازي شود.
البته در مورد گونههاي در خطر انقراض يا گونههاي كمياب وضع فرق ميكند و فكر ميكنم بايستي آنها را در اسارت تكثير كنيم. چون ممكن است يك گونه نادر در اثر يكي از بحرانهاي ناخواسته و طبيعي مثل همين خشكسالي كه امسال با آن مواجهيم، منقرض شود. بنابراين اينطور نيست كه هيچ اعتقادي به اسارت نداشته باشم بهخصوص وقتي حيوان قدرت بازگشت به طبيعت را از دست ميدهد و به عبارتي دستآموز ميشود كه در آن صورت رهاسازيش اصلا جايز نيست، اما آنهايي كه هنوز ميتوانند به طبيعت برگردند را بايد حتما رها كنيم و اين گربه پالاس ميتوانست به دامن طبيعت بازگردد كه ما رهايش كرديم.
لطفا چشماندازي از منطقهتان را برايمان توصيف كنيد و از مناطق مهم زير نظر اداره محيط زيست سمنان بگوييد.
استان سمنان حدود 5/9 ميليون هكتار يا 95 هزار كيلومتر مربع وسعت دارد كه از اين مقدار بيش از 2 ميليون و 200 هزار هكتارش مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست و شكار ممنوع است؛ يعني چيزي در حدود 25درصد وسعت استان كه از اين نظر رتبه اول كشور محسوب ميشود. از سوي ديگر سمنان ميزبان گونههاي گياهي و جانوري نادري همچون يوزپلنگ آسيايي، گورخر آسيايي و هوبره يا زاغبور است. زاغبور بومي ايران است و در استان سمنان هم به وفور يافت ميشوند.
برخي از گونههاي گياهي نيز مانند گون گچي گويا فقط در همين استان ميرويند. در استان سمنان به غير از مناطق تحت حفاظت، ساير مناطق نيز قابليت تكثير و زادآوري حياتوحش را دارند كه شايد در مجموع وسعت چنين مناطقي به 6 ميليون هكتار برسد. در سمنان گاه با يك ساعت طي مسير، ميبينيد كه از جنگلهاي پهن برگ هيركاني يا خزري به مناطق مشجر، مراتع ميانبند، مناطق بياباني و نهايتا كوير ميرسيد. چنين ويژگيهايي كه همه با هم در يك جا جمع شدهاند تقريبا در دنيا بينظير است به همين خاطر برخي اصطلاحا ميگويند كه سمنان يك قاره كوچك است. البته متاسفانه اين استان با محدوديت منابع آبي دست به گريبان است و هرازگاهي گرد و غبارهايي كه بهطور طبيعي برميخيزند دردسرساز ميشود كه مواجهه با آنها نياز به كار كارشناسي دارد.
آخرين باري كه حيات وحش منطقه را سرشماري كرديد، كي بود؟
آخرين سرشماري كامل در استان، تابستان 86 انجام شد. ما سالي دو بار سرشماري ميكنيم؛ يكي تابستان و يكي زمستان. متاسفانه زمستان امسال به خاطر شرايط جوي نتوانستيم تمام مناطق را سرشماري كنيم و چون نتايج كامل نبود، آمار به دست آمده را چندان ترتيب اثر نداديم. اما مناطق را طبقهبندي كردهايم و آنهايي كه گرم و خشك هستند را در بهار سرشماري ميكنيم.
وضعيت گوشتخواران منطقه طبق آخرين سرشماري چگونه است؟
همانطور كه ميدانيد اگر گوشتخواران بزرگ جثه در راس هرم باشند به اين معني است كه هرم كامل است. در استان، اين شكارچيان راس هرم مانند يوزپلنگ ديده ميشوند و اين باعث خوشحالي است. لابد ميدانيد كه سال گذشته يك قلاده يوزپلنگ كه وارد شهر شده بود به كمك همه ارگانها صحيح و سالم به زيستگاهش بازگردانده شد. يوزپلنگ ديگري را هم كه زمستان گذشته فرد ناآگاهي به دام انداخته بود، به سازمان محيط زيست تحويل دادهايم تا تحقيقات لازم براي تكثير و پرورش اين گونه در اسارت روي آن انجام شود. در مجموع فكر ميكنم وضعيت گوشتخواران در استان ما خوب است.
امسال وضعيت تخلف و شكارچيان غيرقانوني در مناطق تحت نظارت شما نسبت به سالهاي گذشته چگونه بوده است؟ درباره فرهنگسازي و آگاهي دادن به مردم هم كمي توضيح بدهيد؟
ما يك دستگاه نظارتي و حكومتي هستيم. از آن طرف هم كساني هستند كه خلاف قانون عمل ميكنند. سال گذشته تخلفاتي چه با اسلحههاي مجاز و چه غيرمجاز صورت گرفته است و ما هم دوستان بسياري را بسيج كرديم و با كمك استانداري امكانات خوبي را در اختيار محيطبانيها و محيطبانانمان قرار داديم. حتي از تشكلهاي مردمي، نيروي انتظامي و نظامي و حتي دستگاههاي امنيتي هم كمك گرفتيم. در نيمه نخست سال آمار تخلفات بسيار زياد بوده اما با فشارهايي كه به متخلفان وارد كرديم در نهايت توانستيم كنترل اوضاع را در دست بگيريم و اميدواريم تخلفاتي از اين دست كه حتي به صورت تخريب اراضي هم بوده، ديگر رخ ندهد.
در چند سال اخير شاهد تخلفاتي از سوي محيطبانان هم بودهايم. آيا در مناطق تحت نظارت شما هم اين اتفاق افتاده است. علت را چگونه ريشهيابي ميكنيد؟
به نظر من اين موضوع نياز به يك مطالعه اجتماعي جامع دارد. اين قبيل ناهنجاريهاي در هر قشر و در هر اجتماعي ممكن است رخ بدهد. براي محيطبانهاي ما هم ممكن است اتفاق بيفتد، البته بسيار به ندرت. اكثر آنها پس از دستگيري علت اين كارشان را نيازمندي عنوان ميكنند. در بحث تجاوز به اموال هميشه يا نياز هست يا آز. شايد اگر به وضعيت معيشت محيطبانها بيشتر توجه كنيم اين قبيل تخلفات به حداقل برسند. اما در مجموع در منطقه ما اينجور تخلف بسيار كم است و شايد سالي يك مورد بيشتر نباشد.
آيا با اين معضل با جديت برخورد ميشود؟
برابر مقررات حداكثر مجازات بايد در نظر گرفته شود.
آيا در تشويق هم جدي هستيد؟
معمولا هر سال پس از عيد سعي ميكنم به دور افتادهترين مناطق بروم و با همكارانم ديداري داشته باشم. همانطور كه گفتم در مورد تخلفاتي كه در مورد شكار غيرقانوني انجام شود هيچگونه اغماضي نداريم اما اگر مسائلي باشند كه به وظايف اصلي سازمان آسيب نرساند، سعي ميكنيم به ديده اغماض بنگريم اما اگر ماموري كار خوب و نوآورانه انجام دهد آنها را چند برابر ارج مينهيم.
سال گذشته شاهد حادثه ناگواري بوديد كه طي آن محيطبانتان آقاي جعفري، شهيد شدند، كار اين پرونده به كجا رسيده است؟ چون موارد مشابه ديگري در ساير استانها هم بود كه پروندهشان آنطور كه بايد و شايد پيگيري نشده است؟
اين پرونده در مراجع قضايي مفتوح است. متاسفانه هنوز عامل اصلي شناخته نشده. از دست دادن شهيد جعفري بسيار جانگداز بود. ايشان يكي از محيطبانهاي استثنايي و با تعصب ما بود. مرحوم سعيديان هم كه يكي ديگر از محيطبانان فداكار ما بود كه سال گذشته در پاسگاه فوت كردند كه براي ما خيلي دردناك بود.
اما در مورد درگيري متخلفان با ماموران ما اولين اقدام اين است كه شعبه ويژه رسيدگي به جرائم زيستمحيطي تشكيل شود. يعني يك شعبه تخصصي بايد در دادگستريها ايجاد و بازگشايي شود تا ما بتوانيم شكايتهايمان را در آنجا مطرح كنيم و يك قاضي تخصصي به اين دعاوي رسيدگي كند. چون چيزي كه ما ميخواهيم صنفي نيست متعلق به همه مردم است. ما در قبال اين نسل و نسلهاي آينده مسووليم. محيطزيست را هم به تنهايي نميتواند يك دستگاه متولي به نام اداره كل محيط زيست يا اداره محيط زيست شهرستان يا محيطبان حفظ كند. تمام مردم بايد بيايند و زنجيره بزرگي به نام تشكلها و سازمانهاي مردمي تشكيل بدهند كه سازمان محيط زيست يكي از حلقههاي اين زنجير باشد.
مثلا ما هر سال در روز زمين پاك (دوم ارديبهشت) يكي از مكانهاي آلوده به زباله را پاك ميكرديم. امسال هم تدابير خاصي انديشيده بودم. اتفاقا به يكي از پاركهاي معروف شهر براي پاكسازي رفتيم كه خوشبختانه حتي يك زباله هم پيدا نكرديم. من فكر ميكنم كه فرهنگسازي بيشترين كمك را به ما ميكند. البته با شعار دادن كاري درست نميشود. فرهنگسازي سازوكار مخصوص خودش را دارد. بايد امكانات لازم فراهم شود و افراد توانمند وارد اين كار شوند.در واقع نياز به يك نهضت است: نهضت فرهنگسازي زيستمحيطي.
حالا كه صحبت از فرهنگسازي شده، بفرماييد كه اداره شما در زمينه توليد كتاب، جزوههاي آموزشي براي عموم، معرفي سيماي منطقه و كارهايي از اين دست چه كرده است؟
ما سال گذشته كارشناسانمان را تشويق كرديم كه تا آنجا كه ميتوانند مشاهداتشان را روي كاغذ بياورند. اين مجلد هم كه اخيرا به دستم رسيده و دارم ويرايش ميكنم، كتابچهاي است به نام معرفي مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت از محيط زيست و شكار ممنوع استان سمنان كه يك كارشناس تهيه كرده و به همراهش تصاوير حياتوحش، گياهان و مناظر و خصوصيات كلي مناطق را آورده است.
مجلد ديگري هم به نام جاذبههاي طبيعتگردي استان در بخش ديگري تهيه شده است. بروشورها و پكيجها و سيديهاي مختلفي هم تهيه و در اختيار عموم قرار گرفته است. علاوه بر اينها نمايشگاههاي زيستمحيطي هم هست كه يكي از آنها نمايشگاه تنوع زيستي بود كه سال گذشته در ايام نوروز در استان برگزار كرديم و اميدواريم امسال هم اين جشنواره را در خردادماه همزمان با هفته تنوع زيستي يا هفته محيط زيست برگزار كنيم.
اگر اجازه ميدهيد يك سوال شخصي بپرسم. نظرتان درباره شكار چيست؟
به نظر من حرام است.
پس به شخصه هيچ حيواني را هدف نگرفتهايد؟
خير من حتي از بريدن سر يك مرغ هم اكراه دارم. بعضي وقتها سازمان با در نظر گرفتن جوانب، پروانههاي شكار صادر ميكند اما اين سواي كاري است كه متخلف انجام ميدهد و مثلا ميش بارداري كه تا ده روز ديگر زايمان ميكند را به خاك و خون ميكشد. در مورد شكار مجاز كه آن هم شرايط مكاني، زماني، جنسيت، ظرفيتسنجي و بحثهاي علمي مخصوص به خودش را دارد چيزي نميتوانم بگويم اما در مورد شكار غيرمجاز نظر من اين است كه كاملا حرام است و نبايد انجام شود.
پس اهل شكار مجاز هم نيستيد؟
نميتوانيم باشيم. براي ما و كل محيطبانان قبيحترين عمل اين است كه از هدف قرار دادن عضوي از حياتوحش لذت ببريم. به همين خاطر است كه ميگويم اگر يكي از همكاران خدايي نكرده تخلف كند، بايستي به شديدترين وجهممكن و تا آن حدي كه قانونگذار گفته، مجازات شود و هيچ چشمپوشي قابل قبول نيست.
از اينكه وقتتان را در اختيار ما قرار داديد متشكرم و برايتان آرزوي موفقيت دارم.
ما هم بسيار سپاسگذاريم و اميدواريم كه شما هم در آموزش و تنوير افكار عمومي همچون گذشته ما را ياري كنيد تا بتوانيم اين امانت را به دست نسلهاي آينده برسانيم. اين حداقل كاري است كه ميتوانيم انجام دهيم.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 673]
صفحات پیشنهادی
دانش - گربه دست نيافتني
دانش - گربه دست نيافتني دانش - گربه دست نيافتني فريبرز حيدري: به محض آنكه شنيدم يك گربه پالاس به دام افتاده و در اداره محيط زيست استان سمنان نگهداري ميشود، ...
دانش - گربه دست نيافتني دانش - گربه دست نيافتني فريبرز حيدري: به محض آنكه شنيدم يك گربه پالاس به دام افتاده و در اداره محيط زيست استان سمنان نگهداري ميشود، ...
دانش - گربه پالاس
دانش - گربه پالاس دانش - گربه پالاس كاوه فيضاللهي : نام علمي: Otocolobus manulنام ... آثار نوارهاي عرضي ممكن است روي پشت و دست و پا ديده شود و دم علاوه بر چهار حلقه كه آن را دربر گرفته است، در انتها نيز تيره است. .... دانش - گربه دست نيافتني ...
دانش - گربه پالاس دانش - گربه پالاس كاوه فيضاللهي : نام علمي: Otocolobus manulنام ... آثار نوارهاي عرضي ممكن است روي پشت و دست و پا ديده شود و دم علاوه بر چهار حلقه كه آن را دربر گرفته است، در انتها نيز تيره است. .... دانش - گربه دست نيافتني ...
ورزش - جاي مربي جادوگر ميخواهند
محمد بنهمام گفت: «باور دانش ديگران و همكاري با خارجيها ميتواند ما را كمك كند تا سطح فوتبال و ... اما بايد دست از اين كوتهبيني برداريم. ... دانش - گربه دست نيافتني ...
محمد بنهمام گفت: «باور دانش ديگران و همكاري با خارجيها ميتواند ما را كمك كند تا سطح فوتبال و ... اما بايد دست از اين كوتهبيني برداريم. ... دانش - گربه دست نيافتني ...
دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان
دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان. دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان ... مطالب بعدی. دانش - گربه پالاس ... دانش - گربه دست نيافتني middot; اقتصاد - توقف اجراي يك ...
دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان. دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان ... مطالب بعدی. دانش - گربه پالاس ... دانش - گربه دست نيافتني middot; اقتصاد - توقف اجراي يك ...
دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست
دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست «يكى از افتخارات ... دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست .... دانش - گربه دست نيافتني ...
دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست «يكى از افتخارات ... دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست .... دانش - گربه دست نيافتني ...
ورزش - صدرنشيني هميلتون
رايكونن نيز كه با ناكامي در اين مسابقه، صدرنشينياش را از دست داده ضمن پذيرفتن مسووليت عملش گفت: «براي سوتيل متاسفم. وقتي از ... دانش - گربه دست نيافتني ...
رايكونن نيز كه با ناكامي در اين مسابقه، صدرنشينياش را از دست داده ضمن پذيرفتن مسووليت عملش گفت: «براي سوتيل متاسفم. وقتي از ... دانش - گربه دست نيافتني ...
اقتصاد - عرضه گازوئيل از اول تيرماه فقط با كارت هوشمند سوخت
همچنين ضروري است پس از ثبتنام با در دست داشتن يك نسخه چاپي اخذشده از سيستم يا شماره رهگيري به همراه يكي از مدارك شناسايي مالك ... دانش - گربه دست نيافتني.
همچنين ضروري است پس از ثبتنام با در دست داشتن يك نسخه چاپي اخذشده از سيستم يا شماره رهگيري به همراه يكي از مدارك شناسايي مالك ... دانش - گربه دست نيافتني.
اقتصاد - چالش امنيت غذايي و نگاهي به فرصتهاي «جديد»
دانش - گربه دست نيافتني middot; دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست middot; دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان middot; دانش - گربه پالاس. . مطالب پیشین. اقتصاد - توليدكنندگان ...
دانش - گربه دست نيافتني middot; دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست middot; دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان middot; دانش - گربه پالاس. . مطالب پیشین. اقتصاد - توليدكنندگان ...
اقتصاد - هدررفت روزانه 155ميليون فوت مكعب گاز در ميدان ...
دانش - گربه دست نيافتني... دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست... دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان... دانش - گربه پالاس... ورزش - مقتدر اما حرفگوشكن.
دانش - گربه دست نيافتني... دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست... دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان... دانش - گربه پالاس... ورزش - مقتدر اما حرفگوشكن.
اقتصاد - كاهش صادرات نفت ايران در ماه گذشته
دانش - گربه دست نيافتني middot; دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست middot; دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان middot; دانش - گربه پالاس middot; ورزش - مقتدر اما حرفگوشكن ...
دانش - گربه دست نيافتني middot; دانش - «سد» افتخار همه دولتمردان ماست middot; دانش - سيماي محيطزيست استان سمنان middot; دانش - گربه پالاس middot; ورزش - مقتدر اما حرفگوشكن ...
-
گوناگون
پربازدیدترینها