واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تورم لجام گسيخته به افزايش بيكاري منجر ميشود
اقتصادملي- سهيلا طائي:
دولت از ميان تورم و بيكاري، تورم را برگزيده است. اين جمله فرازي از سخنان داوودي است كه در مراسم توديع دانش جعفري گفت و روز بعد از آن مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
با اين حال بسياري اظهارات معاون اول رئيسجمهوري در اين مراسم را پاسخي به نقادي تند وزير بركنار شده اقتصاد پنداشتند. اين در حالي است كه حاكميت رابطه معكوس نرخ تورم و بيكاري در اقتصاد ايران در ميان كارشناسان مورد مناقشه است. گذشته از اين اعمال سياست كاهش نرخ بيكاري يا مهار تورم با توجه به تاثير گذاري آن بر وسعت متفاوت از طبقات مردم، بحثي قابل بررسي وكارشناسي است.
در همين حال در پي اظهارات احمد توكلي رئيس مركز پژوهشهاي مجلس درباره ناكارايي بنگاههاي زود بازده و پاسخ تند وزير كار و دفاع معاون اول رئيسجمهوري از سياست توسعه صنايع كوچك بار ديگر كارشناسان درخصوص تاثيرگذاري سياستهاي اشتغال زايي دولت بر رشد تورم به بحث نشستند. از آنجا كه اين بنگاهها با هدف اشتغال زايي ايجاد شده و ارائه تسهيلات بدانها نقدينگي را افزايش داده و به تورم نسبي نيز منجر ميشود، در گفتوگو با چند كار شناس اقتصادي رابطه تورم و بيكاري و ميزان كارايي و سود دهي بنگاههاي زود بازده را بررسي كردهايم كه ميخوانيد:
اولويت با كاهش تورم است
ادعاي دولت مبني بر اينكه كاهش بيكاري در گروي افزايش تورم است با مناسبات كشور ما سازگار نيست. غلامرضا مصباحي مقدم در پاسخ به سؤال خبرنگارهمشهري درباره رابطه معكوس بيكاري با تورم ضمن بيان مطلب فوق خاطر نشان كرد: در اقتصاد منحني وجود دارد كه ميگويد اگر بخواهيد نرخ تورم را كاهش دهيد نرخ بيكاري افزايش پيدا ميكند، اما بايد بدانيم كه اين منحني براي اقتصاد نسبي يا كامل كار ميكند نه اقتصادي كه با ظرفيت خالي روبهروست. منحني فيليپس بين نرخ بيكاري و تورم براي تورم زير 10 درصد معكوس است نه اقتصاد ما كه تورم آن بيش از10 درصد است.
نماينده مردم تهران در مجلس در ادامه گفت: در شرايطي كه تورم بالاتر از 10 درصد و با شتاب بيشتري رو به فزوني مينهد اگر بنا باشد اشتغال زايي صورت گيرد در تورم بالا رشد نمييابد. لذا نميتوانيم براي كاهش نرخ بيكاري تورم را افزايش دهيم. در حقيقت در چنين شرايطي منابع مالي از فعاليتهاي توليدي به سمت دلالي كه سود بيشتري دارد منحرف ميشود و بيكاري را تشديد ميكند. در اين شرايط توليدكنندگان ترجيح ميدهند در زمين و مسكن كه سود فوري دارد سرمايهگذاري كنند تا اينكه هزينههاي توليد را بپردازند.
حجتالاسلام مصباحي مقدم تصريح كرد: ادعاي دولت درخصوص اينكه كاهش بيكاري در گرو افزايش تورم است با مناسبات كشور ما سازگار نيست و من نميتوانم بگويم كارشناسان و مشاوران اقتصادي دولت با چه انگيزهاي به اين نتيجه رسيدهاند.وي در مورد اينكه در شرايط فعلي مهار تورم اولويت دارد يا رفع بيكاري ياد آور شد: با توجه به اينكه شدت تورم در اقتصاد ما مثل شدت تب در بيماري است، قبل از هر گونه درمان ابتدا بايد تورم را كاهش دهيم وگرنه هرگونه اقدامي خنثي ميشود.
وي در پايان با بيان اينكه در مورد روند كار بنگاههاي زود بازده اختلاف نظر وجود دارد، يادآور شد: معتقدم عدمنظارت باعث شده بخش عمدهاي از تسهيلات انحراف پيدا كرده و اشتغالزايي نداشته باشد و آنچنان كه انتظار ميرفت در بخشهايي از كارخانهها منجر به اخراج كارگران شود.
به اعتقاد من الان كه كارخانه هاي ما كار ميكنند و فقط مشكل سرمايه در گردش دارند دولت سرمايه در گردش را تامين كند تا با اين كار به بيكاري خاتمه داده و مسائل كارگري را منتفي كند، چرا كه توليدات كارخانه ها سريعتر به بازار ميآيند و مناسبات عرضه و تقاضا بهبود پيدا ميكند.
ضعف دولت در نظارت بر صنايع كوچك
عضو هيات علمي دانشگاه تهران نيز معتقد است: تا وقتي نظارت دقيقي بر طرحهاي زود بازده وجود نداشته باشد، طرحها به توليد نميرسند و بيشتر سرمايههاي پمپاژ شده از گردونه توليد خارج ميشوند.
عباسعلي نورا در گفتوگو با خبرنگار همشهري گفت: اگر نقدينگي منجر به توليد مولد شود و چرخ كارخانهها را به حركت در آورد و مولد ثروت شود، شاهد كاهش تورم خواهيم بود. اما در شرايطي كه نقدينگي وارد جامعه ميشود پول به سرمايه و توليد تبديل نميشود و باعث افزايش تورم ميشود.
وي درادامه ياد آور شد: قطعا بين بيكاري و تورم رابطه معكوس وجود دارد، چرا كه كاهش توليد باعث ميشود تورم افزايش و اشتغال كاهش يابد. با اينكه اين منحني درست است اما نمود آن در برخي كشورها بر عكس است. اين منحني در كشورهاي جهان سوم مصداق دارد چراكه وقتي تورم زياد شود، اشتغال كم ميشود. اما در كشورهاي صنعتي بيكاري اثري بر توليد و در نتيجه تورم نميگذارد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه اولويت دولت بايد كاهش تورم باشد تاكيد كرد: در تمام دنيا كاهش تورم جزو اولين اولويتهاي دولت هاست، چراكه تورم تمام اقتصاد كشور را تحت الشعاع قرار داده و آنرا فلج ميكند.
دولت نرخ واقعي تورم را اعلام كند
عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس بر اين باور است: نرخ واقعي تورم بيش از 20 درصد است و دولت براي جلوگيري از تبعات رواني اين موضوع، از اعلام آن خودداري ميكند.
اين نماينده مجلس كه در دوران نمايندگي خود در مجلس هفتم كمتر اهل مصاحبه بود در آخرين روزهاي كاري اين مجلس در گفتوگو با خبرنگار همشهري خاطر نشان كرد: بين رونق اقتصادي و اشتغال زايي رابطهاي مستقيم وجود دارد به اين معنا كه رونق اقتصادي موجب كاهش نرخ بيكاري ميشود و اين بحث كه تورم باعث كاهش بيكاري ميشود اشتباه است و اميدوارم آقايان داوودي و صمصامي اين اظهارات خود را اصلاح كنند.
اسماعيل جبارزاده ادامه داد: گاهي مواقع دولتها براي رونق اقتصادي مقدار كمي نقدينگي به جامعه تزريق ميكنند كه در كشورهاي صنعتي 4 تا5 درصد است و در بعضي كشورها مثل جمهوري اسلامي ايران نقدينگي به ميزان 10 تا 12 درصد براي ايجاد رونق اقتصادي لازم است.
وي گفت: در چنين شرايطي بنگاههاي اقتصادي رونق گرفته و در نتيجه ميتوان به كاهش بيكاري اميد بست. اما اگر بدون توجه به اين واقعيت ميزان نقدينگي تحت كنترل نباشد، تورم بالا رفته و در عمل با افزايش قيمت مواداوليه، حقوق كارگران و ديگر هزينههاي كارخانجات و بنگاههاي اقتصادي مواجه خواهيم شد و از آنجا كه سيستم اكثر مراكز صنعتي ما مكانيزه نيست و نفر به نفر است با افزايش هزينه، بنگاهها مجبور به تعديل نيرو خواهند شد و در نتيجه افزايش تورم موجب افزايش بيكاري ميشود.
اين عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس با تاكيد بر اينكه قطعا بايد كنترل تورم اولويت دولتمردان باشد، درباره بنگاههاي زودبازده يادآور شد: برخي بررسيها نيز نشان ميدهد كه تسهيلات اعطايي به بنگاههاي زود بازده هدايت شده و كنترل شده نبودند و شايد يكي از علل اصلي افزايش قيمت مسكن بنگاههاي زودبازده بودند.
وي اضافه كرد: در حالي كه بخش توليدي در بهترين حالت بين 10 تا 15 درصد سود ميدهد بخش مسكن تا 100 درصد نيز سود داشته است بنابراين طبيعي است كه وام گيرندگان بخشي از وام دريافتي به نام بنگاههاي زود بازده را در بخش مسكن سرمايهگذاري كنند.
جبارزاده ادامه داد: اعطاي تسهيلات به اين بخش از ابتدا اشتباه بود و بهتر بود ما اعتبارات بانكي را به كارخانههاي فعال اختصاص ميداديم تا كارايي آنها افزايش يابد.
تاريخ درج: 6 خرداد 1387 ساعت 14:08 تاريخ تاييد: 6 خرداد 1387 ساعت 19:05 تاريخ به روز رساني: 6 خرداد 1387 ساعت 18:59
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 340]