واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: توافق دوحه
خاورميانه- چند روزي است كه لبنانيها دوباره رنگ آرامش را بهخود ميبينند. توافقنامه دوحه ميتواند آغازي بر پايان همه درگيريهاي2 ساله گروههاي سياسي لبنان باشد.
در روز انتخاب ميشل سليمان به رياستجمهوري بيش از 20 شخصيت ارشد از كشورهاي مختلف جهان آمدند. توافقنامه دوحه را برخي كارشناسان پاياني دانستند برهمه بحرانها و برخي هم آن را صرفا آتش بسي ميان گروههاي لبناني پنداشتند.
پيش از اين هم گروههاي لبناني پشت يك ميز سخن از تفاهم گفته بودند و پس از چندي با بالاگرفتن تنشها همه آن تفاهمها را فراموش كردند. كسي چه ميداند شايد توافقنامه دوحه، پايان بحران باشد و شايد هم بحرانهاي جديدي را كليد زند. آخرين اخبار و تحولات اخير را در گفتوگويي با مروان فارس در ميان گذاشتهايم.
* آيا به راستي توافق دوحه را بايد پاياني بر بحران سياسي بيروت تلقي كنيم؟
گفتوگوهاي دوحه موفق بود و در تمامي مسائل مربوط به قانون انتخابات و تشكيل دولت وحدت ملي توافق حاصل شد و طيف14 مارس به يك سوم دولت وحدت ملي لبنان دست پيدا كردند.در مذاكرات دوحه طيف اكثريت از تحقق نتايجي كه ميخواست، بازماند و مخالفان با ابراز خوشنودي از موفقيت خود در عرصه سياسي، تحصن خود را به پايان رساندند.
* نشست دوحه آتشبس موقتي 2 طيف درگير بحران سياسي بيروت است يا توافقي دائمي؟
توافقي درازمدت است. توافق اساسي نيازمند كنار گذاشتن اختلافات داخلي و از بين بردن نظام طائفهگري است. توافق دوحه در واقع شكست ديگري پس از پيروزي جولاي 2006 براي طرفداران جريان حاكم است.
* آيا توافق دوحه مورد قبول مخالفان و طرفداران واقع شده است؟
البته كه مورد قبول هر 2 طرف است. ولي به هرحال طيف حاكم مجبور به عقبنشيني شد و اين به مثابه عقبنشيني از سياست آمريكا است.
* چند سالي است كه شاهد نوعي ركود در عرصه اقتصادي لبنان هستيم. فكر ميكنيد تأثير اين توافق بر اوضاع اقتصادي و معيشت مردم چگونه خواهد بود؟
لبنان از اين پس وارد مرحله جديدي از شكوفايي اقتصادي ميشود و از ثروت نفتي كه كشورهاي عربي از آن برخوردار شدهاند بهرهمند ميشود و از موسم گردشگري خوبي برخوردار خواهد شد.
اگر مقاومت نبود اين توافق حاصل نميشد. همچنين چنانچه توافق دوحه صورت نميگرفت، اوضاع اقتصادي بسيار اسفناك ميشد. زيرا هماكنون لبنان 2 سال است كه با خطرات تهديدآميز مواجه است كه مهمترين آنها جنگ 33 روزه با اسرائيل در سال 2006 بود. لبنان در آن برهه گرفتار جنگ با اسرائيل شد و تمام اقتصادش را در راه دفاع از سرزمين خود به كار گرفت و از افزايش قيمت نفت در كشورهاي عربي هم هيچ بهرهاي نبرد. ولي اكنون پس از اين توافق احتمال ميدهم كه سرمايهگذاري و گردشگري در لبنان پربار باشد.
* داستان سلاح حزبالله كه مورد اعتراض 14 مارسيها در اجلاس دوحه بود به كجا انجاميد؟
جناح حاكم سعي داشت كه اين موضوع را مطرح كند اما در واقع سلاح مقاومت، يك موضوع داخلي است لذا در دوحه مطرح نشد و من معتقدم كه مقاومت با حصول اين توافق پيروز شده است.
منبع: همشهري امارات
تاريخ درج: 6 خرداد 1387 ساعت 09:35 تاريخ تاييد: 6 خرداد 1387 ساعت 13:25 تاريخ به روز رساني: 6 خرداد 1387 ساعت 10:37
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]