واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نتايج آخرين پايش ملي گواتر نشان داد: كاهش شيوع گواتردردانش آموزان كشور به ٥/٦ درصد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - عمومي
مجري طرح پايش گواتر دردانش آموزان، از كاهش شيوع اختلال ناشي از كمبود يد به 5/6 درصد در كشور خبر داد و گفت: اين در حاليست كه در نخستين پايش و ارزيابي در سال 68 شيوع گواتر80 درصد در كشور گزارش شده بود.
دكتر حسين دلشاد، در گفت وگو با خبرنگار«بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اين كه هنوز در برخي ازاستانهاي كشور، شيوع گواتر اندكي بيش از ساير استانهاست، اظهار كرد: از بين 30 استان مورد مطالعه شيوع گواتر در سه استان زنجان، گلستان و همدان بيش از 10 درصد بوده است.
وي، شيوع گواتر را از نشانه هاي باليني كمبود يد برشمرد و افزود: غالبا چندين شاخص براي دريافت يد كافي در جامعه وجود دارد كه از آن جمله ميزان شيوع گواتر در دانش آموزان، ميزان يد دفعي از طريق ادرار و درصد خانوارهاي تحت پوشش نمك يددار است.
مجري طرح پايش گواتر در دانش آموزان، با اين توضيح كه ميانه يد دفعي از طريق ادرار بايستي بيش از يك صد ميكروگرم در ليتر باشد، گفت: ميانه دفع ادرار يد دانش آموزان در مطالعه اخير145 ميكروگرم در ليتر بوده است.
دكتر دلشاد، با بيان اين كه بيش از 95 درصد (حدود 98 درصد) خانوارهاي ايراني تحت پوشش نمك يددار قرار دارند، افزود: ميزان شيوع كمتر از 10 درصد گواتر هم دليل ديگري بر كفايت يدرساني در جامعه است.
وي، ادامه داد: هرچند در برخي از استانها ميزان بروز گواتر (اختلال ناشي از كمبود يد) بيش از 10 درصد است، اما مقايسه پايشهاي پيشين كاهش ميزان شيوع را نشان مي دهد؛ به عنوان مثال در دو پايش پيشين شيوع گواتر60 تا 80 درصد و در مطالعه اخير 16 درصد گزارش شده است.
قائم مقام مركز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، افزود: از اين رو مي بايست در استراتژي بعدي عوامل مداخله اي در جذب يد مورد بررسي قرار گيرد.
وي، با بيان اين كه نياز روزانه فرد به يد 150 ميكروگرم است، يادآور شد: با توجه به محاسبات انجام شده هر خانوار ايراني 400 تا 500 ميكروگرم يد را توسط نمك دريافت مي كند، فرض بر اين است كه مازاد 150 ميكروگرم در روند حمل و نقل، پخت و پز از بين مي رود.
به گفته مجري طرح پايش گواتر در دانش آموزان، نمك يددار بايستي حين طبخ بعد از جوش خوردن به غذا اضافه شود.
دكتر دلشاد، از كمبود يد به عنوان يك مشكل بهداشتي - درماني تعبير كرد و يادآور شد: نخستين بررسيها حاكي از شيوع بالاي گواتر در كشور بود كه با توجه به قرارگيري ايران در كمربند كمبود يد دنيا اين انتظارهم مي رفت.
وي، ادامه داد: نتايج جمع آوري شده از بررسي ملي انجام شده در سال 68 هم مويد شيوع 80 درصدي يد در دانش آموزان كشور بود كه كميته كشوري مبارزه با اختلالات ناشي از كمبود يد هم بهترين راه را تامين يد جامعه از طريق تهيه و توزيع نمك يدداردانست.
مجري طرح پايش كشوري گواتر در دانش آموزان، ادامه داد: نتايج بررسي هاي بعدي در سال 75 در كشور نشان داد كه شيوع گواتر در دانش آموزان به كمتر از 45 درصد رسيده است.
دكتر دلشاد، با بيان اين كه پايش و ارزيابي شيوع گواتر در كشور هر پنج سال يكبار صورت مي گيرد، افزود: سومين پايش ملي شيوع گواتر (اختلالات ناشي از كمبود يد در جامعه) نيز كاهش آن به 8/9 درصد را نشان داده است.
به گفته وي، نتايج آخرين بررسي در اواخر 86 شيوع 5/6 درصدي گواتررا در دانش آموزان نشان داد.
انتهاي پيام
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]