واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
در سال 1322 در نخستوزيري دوم علي سهيلي، وزارت دادگستري برعهده حكمت قرار گرفت و در كابينه قوامالسلطنه در سال 1326 وزارت مشاور يافت. در كابينه ساعد در 1327 وزير امورخارجه شد و در دولت زاهدي وزير مشاور بود. در 1337 در كابينه دكتر اقبال مجدداً وزير امورخارجه و قبل از آن به سفارت ايران در هند مأمور شد.
بدين ترتيب علياصغر حكمت گذشته از اين كه پنج سال، در سه كابينه وزير فرهنگ و رئيس دانشگاه تهران بود، دو نوبت وزير كشور، دو مرتبه وزير امورخارجه، يك بار وزير دادگستري، دو بار وزير پيشه و هنر، دو بار وزير بهداري، سه دفعه وزير مشاور و يك بار سفير كبير بوده است.»1
اين شواهد نشان ميدهد كه علياصغر حكمت قبل از آن كه يك ديپلمات باشد، در عرصه علم و فرهنگ نيز فعاليت داشت و يكي از اعضاي موسس و نخستين رئيس دانشگاه تهران بود. حكمت همچنين فردي صاحبقلم بود و گذشته از تأليفاتي كه به زبان فارسي داشت به دليل تسلط به زبانهاي عربي، انگليسي و فرانسه داراي مقالات و كتابهايي به اين زبانها نيز بود. علاقه حكمت به نگارش موجب شد كه در زمان تصدي در وزارت امورخارجه نيز نشريه رسمي اين وزارتخانه را منتشر كند.
حكمت داراي تفكر نگاه به شرق و علاقهمند به تمدن آسيايي بود و سفرهاي متعدد وي به اروپا و تسلط به زبانهاي فرنگي نيز موجب كاهش اين علائق نشد. فريدون زند در اين باره مينويسد:
«... حكمت در عرصه سياست خارجي نيز صاحب انديشه و مسلك خاص بود؛ ويژگياي كه در آن ايام نادر مينمود. او به شرق و آسيا توجه داشت. آينده ايران را در ايجاد و بسط مناسبات با اين گروه از كشورها جستجو ميكرد. انديشهاي كه در نهايت به تشكل گروه كشورهاي غيرمتعهد انجاميد؛ گروهي كه ايران براي ساليان چندي در آن غيبت داشت. شايع بود همين نگرش به شرق موجبات زوال وزارت دوم وي را فراهم آورد، چه در آن زمان سياست دولت، طرد اصل بيطرفي و ايجاد وابستگي به غرب بود. در جمع وزراي خارجه غير حرفهاي، حكمت به تحقيق وزيرخارجه مبرزي بود.»2
اولين سفير ايران در تايلند پس از دريافت پاسخ موافق دولت تايلند و يا به عبارتي «اگرمان» با ارسال نامهاي به وزارت امورخارجه ايران تقاضا كرد تا در ارسال استوارنامه وي تسريع شود تا قبل از آغاز فصل گرما بتواند به تايلند سفر كند. متن نامه وي به شرح زير بود:
وزارت امورخارجه اداره تشريفات
عطف به نامه شماره 5038 مورخ 19/7/2535 باستحضار ميرساند ديروز سفير كبير تايلند با اين جانب ملاقات و موافقت دولت خود را داير به انتصاب اين جانب به سمت نماينده فوقالعاده شاهنشاهي در دربار تايلند ضمن يادداشتي تسليم نمود كه رونوشت آن به پيوست تقديم ميگردد. اكنون خواهشمند است مقرر فرمايند در صدور اعتبارنامه و فرمان همايوني، فوري اقدام لازم به عمل آورند و ترتيبي داده شود كه منتهي تا اواسط بهمن ماه (فوريه) به دهلي واصل شود. زيرا به طوري كه خاطر شريف مستحضر است از اوائل ماه فوريه هواي تايلند رو به گرمي ميرود به طوري كه در ماه مارس در نهايت شدت ميرسد و اعليحضرت پادشاه تايلند در پايتخت خود نخواهد ماند و قهراً اين مراسم به چند ماه بعد محول خواهد شد كه البته پسنديده نيست.
اگرچه حكمت تمايل داشت بلافاصله پس از دريافت استوارنامه عازم تايلند شود اما به دليل ضرورت حضور در روز ملي هند و همچنين شركت در مراسم افتتاح رسمي خانه فرهنگ ايران در دهلي تصميم گرفت در تاريخ 21 بهمن ماه از راه كلكته به بانكوك حركت كند. وي دلايل تأخير در سفر را طي نامهاي به شرح زير به تهران منعكس كرد.
وزارت امور خارجه
در پاكت واصله با كمال افتخار به زيارت نامه استوارنامه خود در دربار بانكوك نائل گرديدم و چون فعلاً جريان جشن جمهوري هندوستان در پيش است و بعد از آن مراسم افتتاح رسمي خانه فرهنگي ايران در دهلي بعمل ميآيد، بنابر اين در نظر گرفتهام در تاريخ 21 بهمن ماه از راه كلكته به بانكوك حركت نمايم و چون احتياج به يكنفر منشي نيز هست آقاي عباس كازروني كه جوان لايقي است و زبانهاي محلي (انگليسي و هندي) را ميداند و خوب مينويسد از بمبئي بعنوان منشي همراه اينجانب خواهد آمد.
به قراري كه رؤساي نمايندگيهاي افغانستان ـ سوئيس و نپال در دهلي كه رياست نمايندگيهاي دول متبوعه خود در تايلند را نيز دارند اظهار ميدارند، معلوم ميشود كه در آن كشور خيلي گراني است و براي هزينه مسافرت اينجانب و منشي و دادن يك مهماني حداقل در حدود پانزده هزار روپيه لازم است. خواهشمند است دستور فرمايند هرچه زودتر اين مبلغ حواله شود تا در انجام ماموريت تأخيري رخ ندهد.
پي نويس ها:
1- زندگينامه و شرح حال وزراي امورخارجه (1198-1357 ش/1236-1398 ق). زير نظر دكتر باقر عاقلي - تهران: دفتر مطالعات سياسي و بينالمللي، 1379. ص 71-369.
2- فريدون زندفرد، ايران و جهاني پرتلاطم، خاطراتي از دوران خدمت در وزارت امورخارجه 59-1326، تهران، شيراز، 1379 ص 11-8
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 235]