واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
اين موضع در سالهاي بعد نيز توسط سوپاچاي وزير بازرگاني تايلند در سفر به ايران تكرار شد. اين اتفاق باعث شد تا رسانههاي خبري تايلند جنگ تحميلي را بيطرفانه و متعادل منعكس كرده و اخبار پيروزيهاي رزمندگان اسلام را پوشش دهند.»
در اين دوره يكي از موانع توسعه روابط بين دو كشور، تأسيس دفتر سازمان آزاديبخش فطاني در تهران بود. اين سازمان با مشي مسلحانه، جدايي مناطق مسلماننشين جنوب تايلند را دنبال ميكرد و اين امر مورد رضايت دولت تايلند نبود. دفتر سازمان آزاديبخش فطاني در دوران تصدي قطبزاده در وزارت امورخارجه همانند تعدادي از دفاتر مشابه در ايران داير شده و مورد حمايت دفتر نهضتهاي آزاديبخش بود. اما به دنبال تفوق سياست تنشزدايي در دوران تصدي آقاي دكتر ولايتي در وزارت امورخارجه و تعطيلي دفتر فطاني، مناسبات دو كشور روندي صعودي پيدا كرد و منجر به اعزام اولين سفير ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي به تايلند و تبادل هيأتهاي عاليرتبه شد.
يكي ديگر از موانع بهبود روابط نيز ممنوعيت مسافرت اتباع ايراني به تايلند به دليل اقدامات غيراخلاقي در اين كشور بود كه اين موضوع هم در اواخر دوران تصدي آقاي رحيميان مرتفع و منجر به ارتقاي روابط دو كشور در سطح سفير شد.
اولين سفير پس از پيروزي انقلاب اسلامي
از دي ماه سال 1364 مجدداً روابط دو كشور به سطح سفير ارتقا يافت و آقاي رضا حسين ميرزا طاهري معاون سابق آقاي ميرحسين موسوي نخستوزير وقت، به عنوان اولين سفير بعد از پيروزي انقلاب اسلامي منصوب شد. وي تا آبان 1366 در اين مقام انجام وظيفه كرد. از آنجا كه اين دوره مقارن با تداوم جنگ تحميلي عراق عليه ايران بود آقاي ميرزا طاهري اولويت اول برنامههاي خود را دفاع از حقانيت ايران در عرصه دفاعمقدس دانست.
«زماني كه در سال 1364 به پيشنهاد آقاي دكتر ولايتي وزير امورخارجه و موافقت حضرت آيتالله خامنهاي رئيس جمهور وقت، به سمت اولين سفير مقيم در تايلند و اكرديته در سنگاپور و لائوس برگزيده شدم تمام توان خود را به كار بستم تا در آن بحران سخت جنگ تحميلي كه اغلب كشورهاي دنيا دشمنان اعلام نشده جمهوري اسلامي ايران بودند، چهره واقعي و زيباي ايران اسلامي و مظلوميت اين ملت بزرگ و فهيم را به مردم تايلند معرفي كنم. ملتي كه داراي فرهنگي غني و تمدني سرشار از علم و دانش و آزادانديشي است. لذا از هنگام دريافت حكم تا رسيدن اگرمان كشور تايلند، اغلب مقالات، كتابها و دستنوشتهها را مطالعه و يادداشتبرداري نمودم تا در زمان مناسب مورد استفاده قرار گيرد.
بر اين اعتقاد بودم كه لازم است از يك طرف، روابط دو كشور در زمينههاي مختلف فرهنگي، اقتصادي، تجاري، سياسي ... را ارتقا بخشيد و چهره با صلح و صفاي ايرانيان را معرفي كرد تا تبليغات منفي دشمنان زدوده شود و از طرف ديگر بايد ايرانيان و مسلمانان مقيم را مورد توجه قرار داد تا آنها بر حمايت خود افزوده و كماكان طرفداري پروپاقرص خود را نسبت به ايران حفظ نمايند.
با توجه به اطلاعات كسب شده، طبق قرار قبلي با آقاي پاي تون4 سفير تايلند در تهران ملاقات و مذاكراتي در زمينه روابط دو كشور به عمل آوردم، ايشان از اين انتصاب استقبال فراوان به عمل آورد و يادآور شد با توجه به نفوذي كه وي در تايلند دارد امكان موفقيت سفير جمهوري اسلامي ايران در تايلند را فراهم ميكند.»
اولين سفير انقلاب اسلامي پس از دريافت استوارنامه با بدرقه گرم سفير تايلند در تهران و اعضاي سفارت در مورخ 28 دي ماه 1364 فرودگاه مهرآباد را به مقصد بانكوك از طريق دبي ترك ميكند در حالي كه همكاران وي در اداره تشريفات وزارت امورخارجه در مراسم بدرقه حضور نداشتند و اين امر هنوز به عنوان يك خاطره بد در ذهن وي باقي مانده است.
«پس از تهيه جزوه كوچكي در مورد روابط دو كشور و رسيدن اگرمان، مجدداً با سفير تايلند در تهران و اعضاي سفارت و همچنين با مقامات ذي نفوذ جمهوري اسلامي ايران ملاقات و مذاكره كرده و در مورخ 28 دي ماه 1364 فرودگاه مهرآباد را به قصد دبي با بدرقه اعضاي سفارت تايلند در تهران و بعضي دوستان و خانواده ترك كردم. متأسفانه مسئولين ذيربط جمهوري اسلامي ايران به فرودگاه نيامدند كه اين خود خاطرهاي بد بود.
پس از اقامت كوتاهي در دبي به سمت بانكوك رهسپار گشته و در فرودگاه مورد استقبال مسئولين تشريفات وزارت خارجه تايلند قرار گرفتم.
آنها با انداختن يك دسته گل سفيد رنگ به گردن من اداي احترام كرده و سپس رهسپار اقامتگاه شدم. احساس شد تمام شهر و حتي درختان تنومند با گل، آذين شدهاند بعداً معلوم شد، تايلند علاوه بر اينكه سرزمين معابد ميباشد، سرزمين گلها نيز هست.
پي نويس :
4- Paitoon Malanontr
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 522]