محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831096287
راز مانـدگاري استـاد قريب
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: راز مانـدگاري استـاد قريب
مطلب زير را دكتر شاهرخ مجلسي، متخصص كودكان و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي تهران كه از شاگردان مرحوم استاد قريب بوده، براي روزنامه اطلاعات نوشته و فرستاده است. ضمن تشكر از دكتر مجلسي، خواندن خاطرات ايشان را به خوانندگان توصيه ميكنيم.
* * *
وقتي اولين بار سريال «روزگار قريب» را از تلويزيون تماشا ميكردم، ناگهان متوجه عكس خود با استاد فقيد شدم كه به تاريخ اسفند 1346 يعني 40 سال قبل مربوط بود ؛ زماني كه مشغول تحصيل تخصصي طب كودكان در بيمارستان هزارتختخوابي دانشگان تهران بودم. از طرف ديگر، در همايش ساليانه طب كودكان در ارديبهشت امسال، خاطراتي مربوط به آن ايام در من زنده شد؛ به طوري كه مدتها به فكر افتادم تا بالاخره وادار شدم نوشته زير را هر چند مختصر بنويسم تا شايد خواندن آن براي گروهي راهنما و براي عدهاي آموزنده باشد و شخصيت علمي و معنوي استاد قريب براي خوانندگان روشن تر گردد.
آنچه مرا بر آن داشت اين بود كه چطور ميشود چهره اي، حتي سالها پيش از فوت، باز هم مورد توجه و احترام شاگردانش باشد و او را ماندگار نمايد. من كه خود سالها اين تجربه را با دانشجويان پزشكي و انترنها و رزيدنتهاي اطفال، چه در تدريس تئوري و چه بصورت آموزش باليني در دانشگاه شهيد بهشتي آموخته ام، به خوبي ميدانم تا چه حد مشكل است كه استادي بتواند دردل دانش آموختگان خود راه يابد و مورد علاقه و احترام قرار گيرد. به همين دليل است كه تعدادي از شاگردان وفادار به استاد فقيد كه خود از اساتيد دانشگاهها هستند، هر ساله كنگره بزرگ طب كودكان را باهدف بازآموزي، به اسم ايشان برگزار ميكنند كه بسيار هم آموزنده است.
مرحوم دكتر قريب، جزء اولين گروه دانشجويان اعزامي به كشور فرانسه بود كه پس از ايام تحصيل، به ايران برگشت و در نهايت مشغول خدمت در دانشگاه تهران شد. ايشان به عنوان استاد سعي ميكرد هر آنچه را ميداند، با صداقت به شاگردانش منتقل كند. هيچ نوع كوتاهي از اين بابت نداشت و علاوه بر آن، با وجودي كه بر همه موضوعات علمي طب اطفال تسلط داشت، سعي ميكرد شاگردان خود را كه پس از اتمام تحصيلات تكميلي از خارج برگشته بودند و براي ديدار استاد در كلاس درس ايشان حاضر ميشدند، به دانشجويانش معرفي كند و از آنها براي آموزش دانشجويان استفاده نمايد. استاد از ارتقا علمي آنها بي نهايت خوشحال ميشد.
روزي استاد قريب با گروه آموزش و كليه دانشجويان و انترنها از بخش ويزيت ميكردند. مطابق معمول ضمن معرفي بيماران به ايشان، با كودكي كه دچار سوختگي شده بود، برخورد نمود و از وضعيت كودك و نحوه درمان آن جويا شد. آنوقت سئوال كرد رزيدنت و انترن بيمار چه كساني هستند. اتفاقاً رزيدنت بيمار خانم دكتري بود كه همسر ايشان هم از اساتيد بود اما در بخش حضور نداشت و ديرتر رسيده بود. استاد كه از نحوه درمان كودك ناراحت بود و آن را مردود ميدانست، از خانم دكتــر سئـوال كرد و متــوجه شــد ايشان دستـورات پزشــكي را داده اند. شديداً عصباني شد و با وجودي كه به همه شاگردان خود احترام ميگذاشت و علاقه وافر داشت، اما براي اينكه درسي براي ديگران باشد، طوري با ايشان برخورد كرد كه خانم دكترهايهاي به گريه افتاد. پس از دستور داروي صحيح، از فرداي آن روز به يكي از شاگردان خود كه فوق تخصص جراحي كودكان را گرفته و به ايران آمده بود، گفت تا درباره سوختگي و عوارض و درمان آن براي دانشجويان و انترنها و رزيدنتها كنفرانس بدهد. باور كنيد پس از چندين جلسه سخنراني علمي، مشخص شد كه درمان سوختگي فقط پانسمان زخم نيست، بلكه اصل درمان، تزريق سرم و پلاسماي وريدي و تنظيم الكتروليتها است.
البته استاد خود خوب ميدانست ولي هدفش از اين كنفرانسها اين بود كه موضوع براي همه كاملاً جا بيفتد. ثمرات اين كارهاي استاد، بعداً مشخص ميشد.
استاد به علم روز كاملا تسلط داشت، به آموزش عشق ميورزيد، از ترقي و معرفي شاگردانش لذت ميبرد و در آموزش واقعاً صادق بود. همه روزها زودتر از همه در بيمارستان حاضر ميشد و در كلاس درس حضور مييافت. روزي درباره بيماري «كالا آزار» كه بيمارش در بخش بستري بود، تدريس ميكرد (بيماري كالا آزار، يك بيماري عفوني انگلي است). استاد علايم و راههاي تشخيص و درمان را بيان كرد و درباره اهميت تشخيص زود هنگام بيماري هشدار ميداد. اتفاقاً دو روز بعد اينجانب در درمانگاه كودكان بيمارستان هزار تختخوابي (امام خميني فعلي) مشغول ويزيت بيماران بودم و كودكي كمتر از يك ساله را معاينه ميكردم، ديدم تمام علايم بيماري كالا آزار را دارد ولي چون سن كودك كم بود، ميترسيدم او را نزد استاد ببرم و تشخيص خود را بگويم. بالاخره تصميم گرفتم و او را نزد استاد بردم. ايشان پس از معاينه كودك به من دستور دادند بيمار را به آزمايشگاه بيمارستان ببرم وبه استاد مربوطه بگويم كه از كودك لام تشخيصي تهيه كنند؛ همانجا بمانم و تشخيص نهايي را به ايشان گزارش دهم . وقتي لام را به من نشان دادند و متوجه شدم تشخيص من درست بوده، خيلي خوشحال شدم و جواب را به ايشان دادم . خنده خاصي كرد و روز بعد اينجانب را در كلاس درس معرفي كرد و مورد تشويق قرار داد.
اين قسم مثالها زياد است. هر كدام از شاگردان ايشان خاطراتي بدين گونه دارند كه اگر همه آنها گفته شود، كتاب قطوري خواهد شد. استاد به كساني كه در وظايف خود كوتاهي ميكردند، با حس انتقام جويي و صدمه زدن نگاه نميكرد. روش تربيتي و معنوي داشت و با نصيحتهاي خود، انسان را شرمنده ميكرد. دادن آگاهيهاي لازم و نصايح به شاگردان، همه براي رسيدگي بهتر به كودكان بيمار بود ولاغير! اينها است دلايل ماندگار بودن استاد فقيد دكتر محمد قريب.
درباره نحوه درمان اسهال و استفراغ كودكان تلاش ميكرد و به شوخي ميگفت اگر كسي اسهال كودكي را درمان كند، نانش در روغن است و بداند كه متخصص خوبي شده است! بدين ترتيب اهميت درمان اسهال بچه ها را يادآوري ميكرد. آن روزها تزريق وريدي سرمها به كودكان چندان معمول نبود. بعضي از پزشكان فقط به تزريق مقدار كمي سرم زير جلد قناعت ميكردند. به جرأت ميتوانم بگويم كه استاد قريب از اولين كساني بود كه تزريق وريدي سرم در بچه ها را به مقدار كافي و بدون ترس، با محاسبه مقدار آب از دست رفته و الكتروليتها به ما آموخت و معمول كرد.
روزي در يكي از درمانگاههاي جنوب شهر، كودكي را ويزيت كرده بودم كه دچار اسهال و كم آبي شديد شده و حال كودك بسيار بد بود. فوراً نكاتي را كه از تدريس استاد آموخته بودم، بكار بردم و سرم را به مقدار كافي به داخل رگ كودك تزريق كردم. باور كنيد پس از 2 ساعت، كودك چشمانش را باز كرد و شروع به گريه نمود. والـدين بيمار از عكس العمل كودك شان بسيارخوشحال شده بودند. براي من هم كه تازه رزيدنت سال اول بودم، بسيار خوشآيند بود. كودك هم با بهبودي مرخص شد. فردا موضوع را به ايشان گفتم (مرحوم دكتر قريب علاقه داشت كه در جريان كارهاي شاگردانش باشد). او با تقدير و رضايت مندي از اينجانب گفت: من كار خاصي نميكنم، فقط وظيفه خود را نسبت به شما انجام ميدهم و از شما هم ميخواهم پس از فوت من، فاتح هاي بر مزارم بخوانيد. خوشبختانه خواسته ايشان تا چندين سال بعد از فوت ايشان، توسط شاگردانش همه ساله بر مزار ايشان در قم انجام ميشد. خود اينجانب هر وقت مسافرتي به قم پيش بيايد، حتماً سر مزار ايشان در شيخــان قم ميروم و فاتح هاي ميخوانم . استاد با شاگردانش رابطه معنوي خاصي داشت، حتي از زندگي خصوصي همه اطلاع داشت و در مواقع ضروري راهنماييها و كمكهاي لازم را ميكرد.
استاد فقيد دكتر قريب، پزشكي حاذق، عارف و حكيم بود. در ادبيات و شعر بسيار وارد و توانا بود. به كتاب گلستان سعدي علاقه وافر داشت. انساني شوخ طبع بود. گاهي با طنز حرفهايش را ميگفت و از اين بابت، مقوله بسيار است. اگر تشخيص ميداد كسي لياقت پستي را ندارد، شعر زير را براي همه ميخواند:
ندهد هوشمند روش راي
به فرومايه كارهاي خطير
بوريا باف اگر چه بافنده است
نبرندش به كارگاه حرير
مرحوم دكتر قريب هميشه مدافع ضعفا و بيماران بود. دربرابر اقويا جبهه ميگرفت. از تجويز داروهاي غير لازم و مخصوصاً تجويز آنتي بيوتيك براي كودكان، ناراحت و عصباني ميشد و براي عبرت سايرين با خط درشت و تصوير كاريكاتور مانند، روي تخته سياه مينوشت: زگهواره تاگور آنتي بيوتيك بنوش!
از ايشان منقول است كه روزي او را براي ويزيت كودك يكي از درباريان احضار ميكنند. استاد پس از معاينه كودك، درخواست آزمايش براي بيماري سل ميكند. اطرافيان با تعجب بهم نگاه ميكنند: آزمايش سل؟ آنهم براي فرزند چنين شخصي؟! پس با ناراحتي، ايشان را به بيرون راهنمايي ميكنند. استاد موقع خروج ميگويد: ويزيت را پرداخت كنيد! كه آنهم بيشتر مايه تعجب ميشود! زيرا بودند پزشكاني كه حاضر به خدمت مجاني و شبانه روزي براي آنها بودند! ولي استاد فقيد نه بخاطر پول درخواست ويزيت كرد، بلكه خواست به آنها بفهماند كه انتظارات از مردم بايد معقول باشد. در نهايت با مراجعه به پزشكان مختلف آن زمان، كودك بهبود نيافته و روز به روز حالش بدتر ميشد. پس مجدداً ايشان را ميخواهند كه پس از معاينه مجدد كودك، درخواست آزمايش براي سل را تكرار ميكند كه اين بار انجام ميدهند و معلوم ميشود كودك دچار سل اوليه است، تحت درمانهاي لازم قرار ميگيرد و بهبودي مييابد. بعداً مشخص ميشود دايه كودك دچار سل بوده است! استاد فقيد نسبت به بيماري سل حساسيت زيادي داشت چون سل در آن موقع بيداد ميكرد. با چند سئوال و جواب ساده، مانند اينكه آيا پيرمرد و يا پيرزني در منزل دچار سرفه است؟ يا كي سيــگار، چپــق و قليان ميكشد؟ وامثال اينها، تشخيص را مطرح ميكرد و غالباً هم درست بود.
استاد فقيد نسبت به بيماريهاي عفوني آن روزها مانند سل، سرخك، ديفتري و كزاز حساسيت زيادي نشان ميداد و نگران حال كودكان و نوزادان بود. هميشه اين بيماريها را در كلاس درس مطرح ميكرد. خوشبختـانه در سالهـاي اخيــر، بــا برنامه ريزيهاي صحيح واكسيناسيون، مخصوصاً در زمان وزارت آقاي دكتر مرندي كه خود فوق تخصص نوزادان و از شاگردان استاد قريب بوده است، تقريباً ميشود گفت كه تعداد زيادي از اين بيماريها ريشه كن شده اند و حتي براي آموزش دانشجويان در بخشهاي بيمارستاني هم خيلي خيلي كم ديده ميشود.
استاد قريب توجه خاصي به بيماريهاي شايع طب كودكان داشت، مثلاً درباره تشنج كودكان صحبت زيادي ميكرد و براي توجه دادن به دانشجويان، شرح حال كودكي را ميگفت كه پدرش از افسران ارشد زمان گذشته بوده و سراسيمه كودك خود را به مطب ايشان برده، كلاه افسري و كت را پوشيده بود ولي شلوار به پا نداشت! ميخواست بگويد بيماري آنقدر براي نزديكان غير طبيعي است كه والدين خود را گم ميكنند و توجهي به اطراف ندارند. در خاتمه عرايضم را كه خيلي مختصر و فقط براي يادآوري و سپاسگزاري نوشته ام، با شعر زير خاتمه ميدهم:
زندگي صحنه يكتاي هنرمندي ما است
هر كسي نغمه خود خواند و از صحنه رود
صحنه پيوسته بجا است
خرم آن نغمه كه مردم بسپارند به ياد
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 415]
صفحات پیشنهادی
راز مانـدگاري استـاد قريب
راز مانـدگاري استـاد قريب مطلب زير را دكتر شاهرخ مجلسي، متخصص كودكان و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي تهران كه از شاگردان مرحوم استاد قريب بوده، براي ...
راز مانـدگاري استـاد قريب مطلب زير را دكتر شاهرخ مجلسي، متخصص كودكان و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي تهران كه از شاگردان مرحوم استاد قريب بوده، براي ...
آموخته اين راز به من استادم
راز مانـدگاري استـاد قريب مطلب زير را دكتر شاهرخ مجلسي، متخصص كودكان و عضو ... كودكان در ارديبهشت امسال، خاطراتي مربوط به آن ايام در من زنده شد؛ به طوري كه مدتها به ...
راز مانـدگاري استـاد قريب مطلب زير را دكتر شاهرخ مجلسي، متخصص كودكان و عضو ... كودكان در ارديبهشت امسال، خاطراتي مربوط به آن ايام در من زنده شد؛ به طوري كه مدتها به ...
درسي كه از محضر استاد آموختم
درسي كه از محضر استاد آموختم مطلب زيرنامهاي است كه چهل سال پيش، دكتر شاهرخ مجلسي، شاگرد مرحوم قريب، در تقدير از استاد خود نوشته و روز چهارشنبه 23 اسفندماه 1346 در نشريه «طب و دارو» به چاپ رسيده است. در مقدمه اين نامه ... راز مانـدگاري استـاد قريب ...
درسي كه از محضر استاد آموختم مطلب زيرنامهاي است كه چهل سال پيش، دكتر شاهرخ مجلسي، شاگرد مرحوم قريب، در تقدير از استاد خود نوشته و روز چهارشنبه 23 اسفندماه 1346 در نشريه «طب و دارو» به چاپ رسيده است. در مقدمه اين نامه ... راز مانـدگاري استـاد قريب ...
حكيم از بيمارستان مرخص شد
راز مانـدگاري استـاد قريب همه روزها زودتر از همه در بيمارستان حاضر ميشد و در كلاس درس حضور مييافت. ... كودك هم با بهبودي مرخص شد. فردا موضوع را به ايشان گفتم (مرحوم ...
راز مانـدگاري استـاد قريب همه روزها زودتر از همه در بيمارستان حاضر ميشد و در كلاس درس حضور مييافت. ... كودك هم با بهبودي مرخص شد. فردا موضوع را به ايشان گفتم (مرحوم ...
تحلیل تلاوتهای استاد منشاوی
تحلیل تلاوتهای استاد منشاوی-تحلیل تلاوتهای استاد منشاوی در نشست تخصصی ... این استاد بزرگ قرائت قرآن كریم عنوان شد: تجمیع اقتدار و لطافت راز ماندگاری ...
تحلیل تلاوتهای استاد منشاوی-تحلیل تلاوتهای استاد منشاوی در نشست تخصصی ... این استاد بزرگ قرائت قرآن كریم عنوان شد: تجمیع اقتدار و لطافت راز ماندگاری ...
راز موفقیت فیلمها کشف شد
راز موفقیت فیلمها کشف شد-فیلمها قرار است درباره گم شدن در احساسات باشند، اما یک محقق با ... به گزارش خبرنگار مهر، اسوشیتدپرس اعلام کرد دین سایمنتن، استاد روانشناسی دانشگاه ... شما فیلمی دارید که نباید موفق از کار درآید، اما ویژگی ای عجیب و غریب دارد که خلاف این مسئله را رقم می زند. ... راز ماندگاري خسرو، در مردمداري او است ...
راز موفقیت فیلمها کشف شد-فیلمها قرار است درباره گم شدن در احساسات باشند، اما یک محقق با ... به گزارش خبرنگار مهر، اسوشیتدپرس اعلام کرد دین سایمنتن، استاد روانشناسی دانشگاه ... شما فیلمی دارید که نباید موفق از کار درآید، اما ویژگی ای عجیب و غریب دارد که خلاف این مسئله را رقم می زند. ... راز ماندگاري خسرو، در مردمداري او است ...
1858 طرح اشتغالزا در شهرستان بهبهان به بهرهبرداري رسيد
... مسابقات هنر دوره راهنمايي مرحله استاني · معرفي جامعه خيرين مدرسه ساز · مدينهالنبي، آرمانشهر اسلام · پاكي دل · درسي كه از محضر استاد آموختم · راز مانـدگاري استـاد قريب ...
... مسابقات هنر دوره راهنمايي مرحله استاني · معرفي جامعه خيرين مدرسه ساز · مدينهالنبي، آرمانشهر اسلام · پاكي دل · درسي كه از محضر استاد آموختم · راز مانـدگاري استـاد قريب ...
بهرهبرداري از دستگاه سنگ شكن بيمارستان فريده بهبهاني
مدينهالنبي، آرمانشهر اسلام · پاكي دل · درسي كه از محضر استاد آموختم · راز مانـدگاري استـاد قريب · آغاز همايش عبدالقادر مراغي · دور از بيد و حشرات · پـنجـره زيبايي خانه ام ...
مدينهالنبي، آرمانشهر اسلام · پاكي دل · درسي كه از محضر استاد آموختم · راز مانـدگاري استـاد قريب · آغاز همايش عبدالقادر مراغي · دور از بيد و حشرات · پـنجـره زيبايي خانه ام ...
دانشجویان تهرانی علیه موضع گیری ..
برچسب های کاربران: استاد غریب شائیان - ... راز ماندگاری جنبش دانشجویی در ایران زمین را باید در ویژگی تولد و حرکتش جست و جو کرد; ویژگی ای که پس از انقلاب در ...
برچسب های کاربران: استاد غریب شائیان - ... راز ماندگاری جنبش دانشجویی در ایران زمین را باید در ویژگی تولد و حرکتش جست و جو کرد; ویژگی ای که پس از انقلاب در ...
نقش استاد احمدعاشورپوردرتکامل موسیقی گیلان
نقش استاد احمدعاشورپوردرتکامل موسیقی گیلان-نوآوری و ایجاد تنوع در ذائقه هنری مردم مسئلهای ایست ... پس و پيش انقلاب ايران از عوامل ماندگاري اين بدعت ( نوآوري) شدند در حالي كه ميشد در فضايي كاملا باز به ... امروزه قريب به اتفاق خوانندگان و نوازندگان صاحب نام گيلاني به اين بيماري مبتلايند. .... تو مثل راز پاييزي و من رنگ زمستانم ...
نقش استاد احمدعاشورپوردرتکامل موسیقی گیلان-نوآوری و ایجاد تنوع در ذائقه هنری مردم مسئلهای ایست ... پس و پيش انقلاب ايران از عوامل ماندگاري اين بدعت ( نوآوري) شدند در حالي كه ميشد در فضايي كاملا باز به ... امروزه قريب به اتفاق خوانندگان و نوازندگان صاحب نام گيلاني به اين بيماري مبتلايند. .... تو مثل راز پاييزي و من رنگ زمستانم ...
-
گوناگون
پربازدیدترینها