واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: رويكردهاي تازه چين براي حل بحران كهنه تبت
* اشاره:
كشمكشهاي موجود ميان تبتيها و دولت چين با اقدام اخير نيروهاي امنيتي اين كشور وارد مرحلهِ تازهاي شد. سركوب شديد معترضان تبتي از سوي نيروهاي دولتي باعث شد تا بحران تبت به اوج خود برسد. از سويي، دالاييلاما، رهبر بودائيان تبت در تلاش است كه به نحوي به اين بحران پايان دهد. وي در آغاز بحران چندين بار رسماً اعلام كرد كه از چين واحد حمايت ميكند و به هيچوجه به دنبال جدايي منطقهِ تبت از چين نيست، اما اين اقدام دالاييلاما از سوي محافل حكومتي چين، مورد قبول واقع نشده است. چينيها كه يك مرتبه، طعم جدايي تايوان را چشيدهاند حاضر نيستند به هيچ قيمت تبت را هم از نقشهِ خود جدا ببينند. از اين رو دستگاههاي امنيتي چين با يورش به منطقه تبت و در راس آن پايتخت تبت، سعي كردند كه اعتراضهاي بودائيان را سركوب كنند. شماري از بودائيان معترض كشته و صدها تن ديگر زخمي شدند. بازداشتهاي گسترده كه از سوي سازمانهاي امنيتي چين انجام ميشد، اعتراض گسترده محافل دفاع از حقوق بشر را به دنبال داشت. از سويي پكن كه در آستانه برگزاري بازيهاي المپيك 2008قرار دارد، سعي ميكند تا از هرگونه اعتراض و آشوب اجتناب كند، اما بحران تبت به علت پيچيدگيهاي بسيار آن، چينيها را بر آن داشت تا بدون درنگ دست به عكسالعمل بزنند.
از سوي ديگر، دالاييلاما هم در اقدامي متقابل سعي كرد تا حمايت كشورهاي غربي را جلب كند. وي در سفرهاي متعددي كه به اروپا انجام داد، با مقامات كشورهاي اين قاره به رايزني پرداخت.
بررسي عريان اين موضوع نشان ميدهد، كه دالاييلاما از نقطهِ ضعف چين كه همان نياز مبرم به حمايت كشورهاي غربي است، استفاده ميكند. او سعي دارد تا در آستانهِ برگزاري بازيهاي المپيك 2008 پكن، با جلب حمايت كشورهاي غربي، دولت را تحت فشار بگذارد و امتيازاتي را براي منطقهِ تبت كسب كند. رسانههاي چين به شدت بمباران تبليغاتي خود را عليه دالاييلاما آغاز كردهاند. بيم از گسترش فرهنگ بودايي، مقامات چين را ميآزارد. از اين رو دولت اين كشور سعي دارد تا به صورت ريشهاي مشكل خود را حل كند.
در مذاكرات انجام شده، هر دو طرف به علت فقدان اعتماد، نتوانستند به نتيجهاي دست يابند اما اعلام خبر ادامهِ گفتگوها اميدهاي تازهاي را براي حل بحران تبت نويد ميدهد. بحراني كه عواقب آن به شدت بر ساختار سياسي چين اثرگذار است و اين اثرگذاري به آن اندازه نمود پيدا ميكند، كه ميتواند به راحتي بازيهاي 2008 پكن را نيز تحتالشعاع قرار دهد. ديديم كه بحران تبت به منزلهِ آتش شكايتهاي جهاني بود كه بر خرمن چين افتاد. اين بحران تا اندازهاي جدي شده است كه بسياري از كشورهاي بزرگ مثل چين و آمريكا، صحبت از تحريم بازيهاي المپيك 2008 پكن را به ميان آوردهاند. به هر حال بحران تبت در صورت حل نشدن ريشهاي، عواقب بسيار خطرناكتري از شكل كنوني خود پيدا خواهد كرد. سرمقالهِ مجلهِ سياسي - اقتصادي اكونوميست به بررسي اين موضوع پرداخته است كه در متن زير به آن پرداخته ميشود:
***
مقامات چيني دالاييلاما را يك خطاب ميكنند. آنها معتقدند كه لاما چهرهاي به شكل انسان و قلبي شبيه به يك گرگ دارد.
چندي پيش نمايندگاني از دولت چين و دالاييلاما مذاكرات خود را پيرامون بحران تبت آغاز كردند، اما عده معدودي در شهر ، شهري كه دولت در تبعيد تبت در آن استقرار دارد به نرمش دولت چين در قبال مسأله تبت اميد دارند. دالايي لاما در تشريح مواضع خود در قبال تبت به اكونوميست گفت: رفتار چينيها، رفتاري برآمده از عدم اعتماد است. آنها ميخواهند تا با ايجاد ترس و وارد كردن فشار به اهداف خود برسند. هر دو طرف مذاكره كننده بر اين موضوع پافشاري ميكنند كه نبايد باب گفتگو بسته شود. يكي از نمايندگان دالايي لاما، رهبر تبعيدي تبت اين گفتگوها را در مسير صحيح ارزيابي كرد.
از سوي ديگر دولت چين اعلام كرد در صورتي كه دالاييلاما حسن نيت خود را براي ادامهِ مذاكرات نشان دهد، ما آمادهِ گفتگو هستيم.
تصميم دور از انتظار چين مبني بر ادامهِ گفتگوها با نمايندگان دالايي لاما، نشان دهندهِ رويكرد اين كشور در قبال مسأله تبت است.
چين قصد دارد تا با ادامه مذاكرات، اندكي از فشارهاي موجود را بكاهد. از سويي، دولت چين از اين موضوع بيم دارد كه شايد بحران تبت المپيك سال 2008 پكن را هم تحتالشعاع قرار دهد. مقامات چين هرگونه ارتباط ميان مذاكرات اخير با نمايندگان دالاييلاما را با مذاكرات 6 مرحلهاي دورهاي پيش كه بين سالهاي 2002 تا 2007 ميلادي انجام گرفت، رد كردهاند.
اما موضوع مهم اين است كه مذاكرات اخير و حول بحران اخير تبت بود. محافل سياسي بر اين باورند كه شايد مذاكرات آينده، مذاكراتي رسمي و جدي باشد. از آنجا مذاكرات اوليه انجام شده ميان نمايندگان چين و دالاييلاما به علت فوريت آن، فاقد عوامل تعيين كننده و ضروري براي به نتيجه رسيدن بود، انتظار ميرود كه مذاكرات دور بعد، مذاكراتي كاملتر و بااهميتتر باشد. تبتيها خواستههاي متعددي را مطرح ميكنند.
اولين خواسته آنها پايان سركوب تبتيها و عقبنشيني نيروهاي امنيتي چين از منطقه است. آنها معتقدند كه عقبنشيني نبايد تنها شامل شهرهاي تبت شود بلكه خالي كردن صومعههاي بودائيان از نيروهاي نظامي، اصليترين درخواست آنهاست.
دومين درخواست تبتيها، عدم آموزش راهبههاي به اصطلاح ميهنپرست از سوي مقامات چيني است. آنها بر اين باورند كه دولت چين با آموزش راهبهها، از آنها استفاده ابزاري ميكند و اين راهبهها را به عنوان چماقي بر سر دالاييلاما ميكوبد.
سومين درخواست تبتيهاي معترض، انجام تحقيقات بينالمللي در خصوص علل ناآراميهاي تبت است. آشوبهايي كه صدها تن را به خاك و خون كشيد و هزاران تن را هم روانهِ زندانهاي چين كرد و آخرين درخواست چينيها محاكمه عوامل شورشها در چارچوبي عادلانه و بينالمللي است.
هيچ يك از 4 درخواست نمايندگان دالاييلاما از سوي مقامات چيني شنيده نشد. رسانههاي چين به صورت مستمر، در حال بدنام كردن دالاييلاما و تقبيح وي در اذهان عمومي هستند. دولت چين از ورود خبرنگاران خارجي به منطقهِ تبت جلوگيري به عمل آورد و بر سر راه صدور رواديد براي گردشگران سنگ اندازي ميكند. طي يك ماه گذشته، 30 تبتي بازداشت شدند و در دادگاهي نيمه نظامي مورد بازجويي قرار گرفتند. تمام اين افراد به مدت نامحدودي به زندان فرستاده شدند.
سازمان ديدهبان حقوق بشر در اجلاسي در نيويورك تأكيد كرد كه اختناق در چين به قدري شديد است كه حتي از فعاليت وكلا در اين كشور نيز جلوگيري ميشود. سخنگوي اين سازمان با اشاره به محاكمه غيرعلني متهمان شورشهاي تبت گفت كه وكلاي 30 تن از تبتيها تهديد شده بودند كه اگر از موكلشان دفاع كنند، پروانه وكالت آنها براي هميشه باطل خواهد شد.
دالاييلاما سعي دارد تا انساني صلحطلب به نظر برسد. او معتقداست كه تبتيها بايد افتخار كنند كه المپيك سال 2008 ميلادي در چين برگزار ميشود، اما او شايد به اين موضوع فكر نكرده است كه در صورت عبور مشعل از طرفداران وي چه عكسالعملي را از خود نشان خواهند داد.
به ظاهر لاما از چين متحد و يكپارچه حمايت ميكند، اما هيچگاه نبايد تايوان را از ياد برد. جداييطلبان اين كشور هم در ابتداي راه، شعار حمايت از چين يكپارچه را سر ميدادند اما همگان ديدند كه موضوع چيزي ديگري است؛ تايواني كه به همين علت، بارها از سوي دولت چين مورد عتاب و لعن قرار گرفته است. دالاييلاما بارها اعلام كرده است كه وي هيچ دخالتي در تعيين مرزهاي سياسي تبت نميكند؛ موضوعي كه چين به شدت از آن ميهراسد. او ميگويد كه اولويت اصلي حفظ فرهنگ و طبيعت تبت است، اما چين دقيقاً بر روي اين دو موضوع دست گذاشته و ميخواهد سرنوشتي چون پكن و شانگهاي را به تبت هم ديكته كند. در واقع دولت چين با نگاهي اصولگرايانه، سعي دارد تا كل كشور را به صورت يك شكل در آورد. ساختمانها و فرهنگ قديمي مردم پكن در مقايسه با زندگي امروزي مردم اين شهر، شاهد بسيار خوبي براين مدعاست. مقامات چين بر اين باورند كه دالاييلاما قصد دارد تا در پردهِ فرهنگ و محيط، تبت را از چين جدا كند و استراتژي لاما بر حيله و فرافكني استوار است. شايد يكي از دلايل خطاب كردن دالايي لاما با عنوان گرگي در لباس ميش، از سوي مقامات چين همين استراتژي دو پهلوي وي باشد. با توجه به توافقات قبلي دالاييلاما با مقامات دولتي چين در دور پنجم مذاكرات سال 2006، وي قول داده بود كه از چين يكپارچه حمايت كند و تبت تا ابد جزيي از چين بزرگ باشد، اما در دور ششم مذاكرات مواضع دولت مركزي چين بسيار سختتر از دور قبلي مذاكرات شد. مقامات چين از صادر كردن فرهنگ تبتيها به تمامي مناطق كشور ميهراسيدند. به عنوان مثال ادارهِ امنيت داخلي چين در گزارشي به شوراي عالي امنيت ملي اين كشور اعلام كرد كه در بسياري از شهرهاي چين مردم عادي لباس قرمز مخصوص بودائيان به تن ميكنند و آيينهاي مخصوص اين گروه را به جا ميآورند. طرح اين مسأله چون خوره به جان دولتمردان چيني افتاد و آنها سعي كردند تا هر چه زودتر به تبت پايان دهند.
سختگيريهاي اخير دولت چين در قبال مسأله تبت، به احتمال زياد انعطاف پذيري دالاييلاما را در مواجهه با دولت، محدود ميكند.
تمامي خيابانهاي شهر كوهپايهاي در هند، مملو از پرچم ملي است كه براي همدردي با تبتيهاي چين به اهتزاز درآمده است. تصاويري از برخورد شديد نيروهاي امنيتي چين با تبتيها بر روي ديوار خانههاي نصب شده است. از سويي، دالاييلاما رويكرد نيمه انفعالي در پيش گرفته است. رويكردي كه همواره مقامات چين را عذاب ميدهد. وي در يكي از سخنرانيهايش اعلام كرد: اما چينيها دستان ما را با شمشيرهايي زهرآلود قطع كردند. آخرين واكنش لاما به تحركات اخير دولت چين، بيانيه شديداللحن وي است كه در آن به صراحت اعلام ميكند كه مداركي را در مورد نقض حقوق بشر از سوي دولت پكن به پارلمان انگليس ارائه خواهد كرد. اين اقدام رهبر بودائيان تبت، نشان از فراگير شدن بحران در اين منطقه دارد. او قصد دارد تا حمايت بيش از پيش مقامات كشورهاي غربي را به دست آورد. از اين رو قرارهاي ملاقاتي را با مقامات انگليس و در راس آنها گوردون براون گذاشته است و انتظار ميرود كه در سفر خود به آلمان، از طريق اعتراض به نقض حقوق بشر، مقامات چين را به چالش بكشد. از سويي، دولت مركزي چين كه به شدت از موضوع تايوان درس گرفته است، به هيچ وجه نميخواهد كه اين مسأله براي تبت هم تكرار شود. بسياري از كارشناسان سياسي بر اين باورند كه تنها راه برون رفت از چالش تبت، ادامهِ رايزنيها و نشان دادن حسن نيت است و اگر اين موارد در دستور كار نمايندگان تبت و چين قرار نگيرد، آيندهِ روشني براي تبت و تبتيها متصور نخواهد بود. به نظر ميرسد كه دالايي لاما با تجديد نظر در رويكرد اخير خود، بار ديگر با مقامات چين بر سر ميز مذاكره بنشيند، اما رويكرد آينده دولت چين در مواجهه با دالايي لاما چه خواهد بود؟ اين سؤالي است كه آينده به آن جواب خواهد داد.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]