واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقش آموزش در توسعه بازار سرمايه
سرويس اقتصادي ---- همايش آموزش سرمايهگذاران بورس، هفته قبل در شيراز و با سخنراني مديرعامل بورس اوراق بهادار برگزار شد.
آموزش سرمايهگذاران از موضوعات مهم مالي و شرط اصلي براي اجراي موفق سياستهاي كلي اصل44 و توسعه بازار سرمايه است.
دكتر رحماني مديرعامل بورس در سخنان خود با اشاره به اين مهم اظهار داشت: 3 سال قبل در روز اول خرداد ماه سياستهاي كلي اصل44 قانون اساسي ابلاغ و اميدهاي زيادي براي خروج از بنبستهاي اقتصاد دولت و ناكارآييهاي آن ايجاد شد. اين سياستها با توجه به ضرورت شتاب گرفتن رشد و توسعه اقتصادي كشور مبتني بر اجراي عدالت اجتماعي و فقرزدايي در چارچوب چشمانداز 20ساله كشور و به منظور شتاب بخشيدن به رشد اقتصاد ملي، گسترش مالكيت در سطح عموم جهت تأمين عدالت اجتماعي، ارتقاي كارآيي بنگاههاي اقتصادي و بهرهوري منابع مادي، انساني و فناوري، افزايش سطح عمومي اشتغال، افزايش سهم بخشهاي خصوصي و تعاوني در اقتصاد ملي و تشويق مردم به پسانداز و سرمايهگذاري و بهبود در آمد خانوار، تدوين شده است.
اول خرداد همچنين سالروز تأسيس بورس استان فارس ميباشد، اين دو رخداد اگرچه به لحاظ اهميت قابل مقايسه نيست، ولي حاوي مضامين مشتركي است.
سياستهاي كلي اصل44 بر تشويق اقشار مردم به پسانداز و سرمايهگذاري و نيز فراخوان عمومي با اطلاعرساني مناسب جهت ترغيب و تشويق عموم به مشاركت و جلوگيري از ايجاد انحصار و رانت اطلاعاتي تأكيد دارد. اين موضوع ايجاب ميكند كه به آموزش سرمايهگذاران توجه شايستهاي شود، هدف از تأسيس بورسهاي استاني نيز فرهنگسازي و آموزش سرمايهگذاران براي توانمندي آنها جهت ورود به بازار سرمايه است.
اهميت آموزش سرمايه گذاران
دكتر رحماني اضافه كرد: اجراي سياستهاي كلي اصل44 قانون اساسي، پارادايم اقتصادي آينده كشور را شكل خواهد داد و در آن بخش خصوصي، محور اقتصاد و رشد و توسعه كشور خواهد بود. در اين سياستها توجه ويژهاي صورت گرفته است كه مردم با تشويق به پسانداز و سرمايهگذاري در واگذاريهاي بنگاههاي اقتصادي دولتي و نيز ايجاد بنگاههاي جديد، مشاركت گستردهاي داشته باشند. به عبارت ديگر خصوصي سازي همراه با مردمسالاري اقتصادي باشد و از انحصار و تمركز ثروت جلوگيري شود. اگر بخواهيم مردم سالاري اقتصادي را تحقق بخشيم و زمينه حضور مؤثر مردم در فعاليتهاي اقتصادي را فراهم سازيم، لاجرم آموزش آنها اهميت ويژهاي خواهد داشت.
وي افزود: آموزشهاي مالي، افراد را قادر ميسازد تا از محصولات و مفاهيم مالي و سرمايه گذاري درك بهتري داشته باشند و مهارت لازم براي توسعه سواد مالي يعني آگاهي از مخاطرات و فرصتهاي مالي توسعه خواهد يافت، اين به تصميمگيري آگاهانهتر در انتخاب خدمات مالي و سرمايهگذاري منجر خواهد شد.
وي تأكيد كرد: تحقيقات پيمايشي بينالمللي نشان ميدهد كه سطح آشنايي عموم مردم با موضوعات مالي و اقتصادي پايين است. در اروپا و آمريكا آموزش شهروندان و آشنايي آنها با موضوعات مالي اهميت فزايندهاي يافته است، زيرا با نوآوريهاي مالي و جهاني شدن، تنوع و پيچيدگي خدمات مالي كه ارائه ميشود، افزايش قابل توجهي يافته است. مشكلات جاري در بازار اوراق رهني كه بازارهاي سرمايه و اقتصاد كشورهاي غربي با آن مواجه هستند، نشان داد كه فقدان درك درست از ويژگيهاي محصول به طور كل و ترس سرمايهگذاران نا آگاه، چگونه منجر به تشديد نابساماني بازارها و اثرات شيوع آن ميشود.
اهميت آموزش مالي خوب در سطح جهاني در بيانيه سفيد خط مشي خدمات مالي (2010- 2005)، بيانيه سبز خدمات مالي خرد و مصوبه اتحاديه اروپا در مورد سياست خدمات مالي مورد تأكيد قرار گرفته است و كشورهاي عضو به تلاش بيشتر براي آگاهي بخشي به خانوارها در مورد مسائل مالي، افزايش مشاركت صنعت مالي در ارتقاي سواد مالي و افزايش توانمند سازي و آمادگي خانوارها و حفظ و حمايتهاي مناسب و كافي از سرمايهگذاران، فراخوانده شدهاند. آموزش مالي در گزارش كميسيون اتحاديه اروپا در مورد به عنوان عنصري اساسي معرفي شده است كه ميتواند اطمينان دهد بازار واحد منافع مستقيمي براي شهروندان اين اتحاديه به خصوص از طريق توانمندسازي آنها در انتخاب بهترين خدمات مالي و نيز درك مباني پايه ماليه فردي، خواهد داشت. اهميت آموزش مالي از بعد ديگري نيز مطرح است. اگر در شرايط فعلي، نفت را سوخت اقتصاد بدانيم، بيترديد صنعت مالي موتور اقتصاد كشور است. اين موضوع هم از لحاظ جهاني و جهتگيري كشورهاي مختلف به خصوص در اقتصادهاي نوظهور مانند سنگاپور، مالزي، دوبي، قطر، كويت و عربستان مشهود است، هم اين كه در شرايط فعلي فشارهاي آمريكا، صنعت مالي به عنوان نقطه آسيبپذير كشور از سوي دشمنان هدف قرار گرفته است.
به گفته وي صنعت مالي به سرعت در حال تكامل است، نوآوري و جهاني سازي به افراد امكان دسترسي به انتخابهاي فزاينده محصولات و خدماتي را ميدهد كه براي تأمين نيازها و شرايط مختلف طراحي شده است. پيشرفتهاي تكنولوژي، كانالهاي الكترونيكي توزيع محصولات مالي و پرداخت، همگرايي و ادغام بازارهاي مالي و تنوع خدمات ارائه شده روشهاي دسترسي را افزايش داده است. اما براي بسياري از شهروندان، اين محصولات به طور ذاتي پيچيده و ارزيابي عملكرد آينده آن مشكل است. در حالي كه در ايران بعضي افراد در بازارهاي جهاني ارز( (Forex، سهام و طلا فعال هستند، بسياري ديگر كار با كارت اعتباري را نميدانند و از فرصتها و مخاطرات سرمايهگذاري در بورس اوراق بهادار بياطلاع هستند. عدم تقارن اطلاعاتي، بسيار جدي است و حتي بسياري از محصولات مالي معمول نيز براي يك شهروند متوسط كه آموزش مالي نديده و اطلاعات كمي دارد، ممكن است بسيار پيچيده بنظر برسد.
مردم به طور روز افزوني در مييابند كه به مهارتهاي اساسي براي معاملات و درك موضوعات مالي نياز دارند. آنها آموزشهاي مالي را در صورتي كه مرتبط با نيازها و علايق آنها باشد، جدي خواهند گرفت البته اولين گام آگاهي بخشي در .
در آمريكا پاسخ دهندگان به يك پيمايش كه به درك خود از موضوعات مالي اطمينان داشتند، وقتي مورد آزمون قرار گرفتند، مشخص شد كه آگاهي خيلي محدودي دارند. در استراليا در يك پيمايش دو - سوم افراد معتقد بودند كه سواد مالي دارند، اما فقط يك چهارم آنها بهره مركب را ميدانستند. در ايران در زمان پذيرهنويسي سهام شركت بورس اوراق بهادار در برخي فيشهاي واريزي قيد شده بود كه سهام فلان شركت پذيرفته شده در بورس خريداري شود.
در افواه عمومي بسياري به جاي اين كه بگويند سهام فلان شركت بورسي را خريدهاند، ميگويند بورس خريدهاند و تعداد زيادي از مردم از مخاطرات و ريسكهاي سرمايهگذاري در سهام اطلاع ندارند و نميدانند كه كاركرد واقعي بورس چيست و تصميمات برخي از آنها آگاهانه نيست. بنابراين نوسانات بعدي قيمت سهام باعث رنجش شديد و خروج افراد از بازار سرمايه ميشود و اطمينان عمومي را خدشهدار ميكند. هرچند كه فقدان مقررات در بعضي از حوزههاي بازار سرمايه و نيز نحوه اجراي آن را نميتوان در توضيح بخشي از اين نارضايتيها كتمان كرد.
گستره آموزش مالي
دكتر رحماني تاكيد كرد: آموزش مالي طيف گستردهاي از آموزش سپردهگذاري و اخذ تسهيلات، تا برنامهريزي براي تأمين مالي هزينههاي آموزش فرزندان، جهيزيه، مسكن و خودرو، تا انتخاب صندوق مناسب بازنشستگي و طرحهاي مكمل بازنشستگي و بيمه عمر، سرمايهگذاري در اوراق مالي و پوشش بيمههاي مناسب براي ريسكها را در برميگيرد. بنابراين سازمانها و ارگانهاي متعلق به بخش خصوصي و عمومي بايد آموزشهاي مالي را ارائه كنند. در بسياري از كشورهاي پيشرفته بانك مركزي، مقام ناظر بازار سرمايه، بورسها، بانكها، بيمهها، وزارتخانههاي اقتصاد، مسكن، آموزش و پرورش، آموزش عالي، انجمنهاي حرفهاي مالي، حسابداري و حسابرسي آموزشهاي مالي را با روشهاي سازمان يافته ارائه ميكنند. بنابراين آموزش سرمايهگذاران امري منسجم و فراگير است كه اجراي موفق آن مستلزم همكاري و تلاش همه متوليان از يك سوي و ايجاد مشوقهاي كافي براي آموزش پذيران ميباشد. در صنعت بورس اوراق بهادار تأكيد برآشنايي عموم مردم با كاركردها، منافع و مخاطرات ابزارها، نهادها و بازار سرمايه است. دستاندركاران اصلي آموزش در اين صنعت شامل سازمان بورس و ارواق بهادار، بورس اوراق بهادار تهران، كانون سرمايهگذاري ايران، كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار، جامعه حسابداران رسمي ايران، انجمن مديران مالي حرفهاي، انجمن حسابداران خبره ايران، انجمن حسابداري ايران و ديگر كانونهاي حرفهاي مرتبط ميباشند.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 487]