واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ژاپن و دنياي عرب
روابط بينالملل- بهدنبال جنگ بين رژيم صهيونيستي و اعراب در سال ۱۹۷۳ و ادامه بحران جهاني نفت، سوزومو نيكايدو سخنگوي دولت ژاپن اعلام كرد كه اين كشور ضمن تعهد كامل به قطعنامههاي ۲۴۲ و ۳۳۸ شوراي امنيت سازمان ملل، كليه حقوق سياسي فلسطين را نيز به رسميت ميشناسد.
اين رويداد تحت عنوان وابستگي شديد ژاپن به نفت و گاز خاورميانه انعكاس پيدا كرد. كشور ژاپن در سالهاي گذشته ۷۰ درصد از نياز انرژي خود را از طريق واردات نفت و گاز برطرف ميكرد كه امروزه اين ميزان به ۹۰ درصد رسيده است.
به نظر ميرسد كه مهمترين دليل حمايت قاطع ژاپن از اعراب طي جنگ با اسرائيل، موضوع تضمين تامين انرژي بوده است. در كنار اين مسئله عوامل ديگري نيز وجود دارند كه منجر به موضعگيري ژاپن در مقابل اسرائيل شده است.
اولين دليل اين است كه ژاپن نيز با اشغال بخشي از خاك خود توسط نيروهاي خارجي درگير بوده است. اين منطقه در نيمه جنوبي مجمع الجزاير كوريل در شمال هوكايدو واقع شده كه مساحت آن نيز برابر با مساحت كشور لبنان است. ارتش شوروي در روزهاي پاياني جنگ جهاني دوم اين اراضي را اشغال كرد.
اين درگيريها دليل اصلي به تاخير افتادن پيمان صلح ژاپن با اتحاد جماهير شوروي - و در حال حاضر با كشور روسيه – قلمداد ميشود. ژاپن اقدام اشغالگرايانه روسيه را، حركتي ناشايست ميداند. اين در حالي است كه روسيه نيز اسرائيل را براي بازگرداندن اراضي اشغالي به فلسطينيها، تحت فشار قرار ميدهد.
به اين ترتيب ژاپنيها اوضاع كرانه باختري و جزيره كوريل را به هم مرتبط ميدانند. دومين دليل، تجربه تلخ ژاپن از اشغال و الحاق در تاريخ خود است. در آغاز قرن ۱۹، ارتش ژاپن با پيروزي بر چين و روسيه (در جنگ جهاني اول) و آلمان توانست مناطق زيادي را اشغال كند.
اراضي اشغالي شامل تايوان، كره و بسياري از جزاير اقيانوس آرام ميشد. توسعهطلبي ژاپن، دشمنيها و تهديدهاي بسياري از جانب كشورهاي همسايه را بهدنبال داشت و انتقادهاي بينالمللي بسياري درخصوص نيت و قصد امپراتوري ژاپن را در پي داشت.
سرانجام اين اوضاع با شكست ويرانگر ۱۹۴۵ به اوج خود رسيد. بهدنبال اين شكست، ژاپن كليه اراضي اشغالي را از دست داد و سياستهاي جنگطلبانه خود را ترك كرد. اين تغيير رويكرد، به تدريج در روابط ژاپن با همسايگانش نيز تاثير گذاشت و به اين ترتيب ژاپن بهعنوان كشور صنعتي صلح طلب در جامعه جهاني شناخته شد.
چنانچه اسرائيل نيز چنين رويهاي را در پيش بگيرد، قطعا ژاپن جز موافقان و حمايتكنندگان آن خواهد بود. ژاپن ادعا دارد كه نگرانيهاي اسرائيل را كاملا درك ميكند و بدون شك سعي ميكند كه اسرائيل را براي برقراري صلح و شكوفايي در منطقه متقاعد كند.
اشغال ژاپن توسط كره ۳۵ سال طول كشيد. اسرائيل هماكنون بيش از ۳۸ سال است كه كرانه باختري و نوار غزه را تحت اشغال خود دارد.
اما بيش از نيم قرن طول كشيد تا ژاپن و كره توانستند روابط شان را تحكيم بخشند و روابط نزديك آنها تا آنجا پيش رفت كه چندي پيش هر دو مشتركا ميزباني بازيهاي جام جهاني فوتبال را برعهده گرفتند. تحميل قوانين بينالمللي گاه غيرممكن را ممكن ميكند و بسياري تحولات كه كسي انتظار آن را ندارد محقق مينمايد.
منافع ژاپني
ژاپن در دنياي عرب غيراز نفت و گاز و انرژي منافع ديگري را هم دنبال ميكند كه لزوما همه آنها اقتصادي نيست. به هر حال خاورميانه به عنوان تاثيرگذارترين منطقه و بحرانخيزترين نقطه جهان ميتواند منافع بسياري از كشورها را درگير خود كند.
ديلي استار
۱۶ مي ۲۰۰۸
تاريخ درج: 5 خرداد 1387 ساعت 18:34 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 22:32 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 22:06
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 439]