واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام/ صادقي: آثار پذيرفته شده دوسالانه عكس جهان اسلام، از فيلتري قوي عبور كردند
خبرگزاري فارس: سعيد صادقي عكاس و يكي از داوران نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام گفت: داوري اين دوسالانه يكي از بهترين داوريهاي عكاسي در ايران بود و آثار پذيرفته شده در دوسالانه نيز، از فيلتري قوي عبور كردند.
«سعيد صادقي» عكاس و يكي از اعضاي هيئت انتخاب و داوري آثار نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام در گفتوگو با خبرنگار هنرهاي تجسمي فارس درباره اين دوسالانه گفت: نهايت حركت اين دوسالانه براي ما مهم است كه ميتواند به عنوان مهترين صفير ارتباطي در جوامع اسلامي عمل كند و قابليتهاي ارتباطي را تقويت كند.
صادقي با اشاره به عنوان عكس جهان اسلام و موضوع «خانواده مسلمان» هم توضيح داد: جهان اسلام موضوع بسيار حساسي است و خانوادههاي مسلمان در سراسر دنيا طي قرن اخير شاهد تلخيها و سياهيهاي بسياري در زندگي خود بودهاند.
اما به هر حال اصل برگزاري اين دوسالانه اتفاق زيبايي است كه البته همه عكاسان درك درستي از اين نوع عكاسي ندارند و برايشان عنوان عكاسي جهان اسلام قابل هضم نيست.
وي ادامه داد: متأسفانه نگاه ايدئولوژيكي نسبت به عنوان جهان اسلام در اين دوسالانه حاكم شده است كه اصلاً درست نيست چرا كه براي ما بيشتر وجه فرهنگي خانواده مسلمان اهميت داشته و دارد.
وي با اشاره به سختيهاي حضور دوربين عكاسي در جوامع اسلامي گفت:هنوز جوامع اسلامي نسبت به موضوعات بصري و حضور دوربين در خانههايشان موضع ميگيرند و عكاسان نميتوانند به راحتي از زندگي آنها عكاسي كنند. اين در حالي كه عكاسي عينيت است.
صادقي حركت كلي اين دوسالانه را زيبا دانست و گفت: اگر چه در شرايط موجود بيشتر جوامع اسلامي درگير سياست شدهاند و مسائل فرهنگي خانوادهها در اين ميان گم شده است اما با اين وجود اصل اين حركت و برگزاري دوسالانه عكس جهان اسلام بسيار زيباست.
وي درباره انتخاب آثار هم توضيح داد: آثار ارسالي از فيلتر بسيار قوي عبور كردند و از ميان حدود 8 هزار عكس رسيده به دبيرخانه تنها 175 اثر انتخاب شد كه بنا به ملاحظاتي چون زيبايي،تأثيرگذاري،محتوا و ...گزينش شده بودند.
صادقي با تأكيد بر اين كه در داوريها با شناخت كافي و بسيار قوي قضاوت صورت گرفته است گفت: در بسياري از موارد اتفاق ميافتاد كه عكس بسيار خوبي به دليل آن كه ارتباطي با موضوع دوسالانه نداشت كنار گذاشته ميشد و در انتخاب آثار همه اعضاي هيئت داوران با اكثريت آراء اثري را انتخاب ميكردند كه تنها داور خارجي دوسالانه «شهيدالاعلم» نيز كاملاً با نظرات ما هم سو بود.
وي با بيان اين كه در داوري اين دوسالانه يكي از بهترين داوريهاي آثار در ايران بوده است افزود: گاهي يك عكاس در چندين بخش آثار بسيار خوبي را ارائه كرده بود كه ما تنها يكي از آثارش را انتخاب ميكرديم تا يك عكاس در چندين بخش جايزه نگيرد.
صادقي درباره اطلاعرساني در خصوص شركت عكاسان مطرح در اين دوسالانه هم گفت:به همه عكاسان جهان اسلام نامه نگاري شد اما در داخل كشور بيشتر عكاسان حرفهاي شركت نكردند.
وي همچنين معتقد است كه عكاسان ايراني بيشتر از عكاسان غربي تبعيت مي كنند و ذهنيتشان را براساس ذهنيت آنها تنظيم مي كنند و سعي دارند كه خودشان را به يك ايدئولوژي خاص محدود نكنند.
در حالي كه دوسالانه عكس جهان اسلام اصلا ايدئولوژيك نيست و بيشتر مقوله فرهنگي آن است كه اهميت پيدا ميكند.
وي در ادامه كار هيئت انتخاب آثار را بسيار مهمتر از داوري آثار دانست و گفت: هيئت انتخاب، آثاري را از ميان كل آثار رسيده به دوسالانه انتخاب ميكنند كه هيئت داوران ناچارند از ميان اين آثار انتخاب شده دست به گزينش بزنند. بنابراين هيئت انتخاب آثار كار مهمتري را بر عهده دارند.
سعيد صادقي در ادامه تصريح كرد: اين دوسالانه در اولين گام بسيار جلوتر از ديگر دوسالانههايي كه تاكنون برگزار شده عمل كرده است و كار بسيار ارزنده و ارزشمندي را انجام داده است.
اين داور نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام درباره انتخاب عكسهايي با نگاه تلخ در اين دوسالانه گفت:
به هر حال رنج هاي تاريخي و تحميل شده بسياري در زندگي مردم جهان اسلام وجود دارد. ما هم خيلي سعي كرديم كه اين تلخيها را پنهان كنيم اما اين واقعيت تلخ غير قابل پنهاني است.
صادقي همچنين برگزاري اين گونه دوسالانهها را بر روابط سياسي،اجتماعي،فرهنگي و حتي اقتصادي جوامع اسلامي بسيار تأثيرگذار دانست و گفت: اگر براي برگزاري اين دوسالانهها درست برنامهريزي شود و از وجه سياسي آن بيشتر فاصله بگيريم، برگزاري اين نمايشگاهها ميتواند به بهترين وسيله ارتباطي جهان اسلام تبديل شود.
وي درباره عنوان دوسالانه عكاسي جهان اسلام هم گفت: اگر چه در اين دوسالانه بينش سياسي وجود ندارد اما در عنوان جهان اسلام اين مفهوم به هر حال استنباط مي شود و همين مسئله اشتياق عكاسان را براي شركت در نمايشگاه كم ميكند.
صادقي برگزاري نخستين دوسالانه عكس جهان اسلام را در راستاي تقويت باورهاي از دست رفته جامعه اسلامي دانست و گفت: هدف اصلي مديريت دوسالانه نيز در جهت شكوه باورهاي از دست رفته جوامع اسلامي است.
صادقي با انتقاد از برخي عكاسان داخلي گفت: متأسفانه عكاسان جهان اسلام نگاهشان به لبخند غربي هاست و تا زماني كه اين نگاه را از بين نبريم نميتوانيم فرهنگ جامعه اسلامي خودما را درك كنيم.
وي افزود:با برگزاري اين دوسالانه در واقع مسيري را براي شناخت خودمان و حقيقت جامعه اسلامي فراهم مي كنيم و نگاه غربيها را نسبت به مسلمانان ميتوانيم تغيير دهيم.
صادقي با اشاره به چيدمان آثار در اين دوسالانه گفت: عكاسي در ايران ديوار كوتاهي دارد كه همه ميتوانند از روي آن بپرند. اما چيدمان آثار كاري تخصصي است كه بايد بر اساس اصول زيباييشناسي كار شود.
انتهاي پيام/
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]