واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تلاش بيسرانجام براي تحريك خاورميانه عليه ايران
جام جم آنلاين: معمولا همزمان با سفر خاورميانهاي مقامهاي ارشد امريكا، جنگ رواني رهبران كاخ سفيد عليه ايران نيز تشديد ميشود. اين مساله اگرچه موضوع جديدي نيست، اما بررسي دلايل تشديد جنگ رواني عليه ايران با توجه به تحولات خاورميانه، اهداف خاورميانهاي امريكا و در نهايت سياست امريكا در قبال ايران در هر مقطع زماني و اهداف سياست تبليغاتي امريكا عليه ايران را روشن ميكند. بوش طي سخناني در كنفرانس اقتصادي شرمالشيخ در مصر، از كشورهاي عربي خواست با آنچه وي بلندپروازي اتمي ايران ناميد مقابله كنند.
تلاش بوش براي تحريك خاورميانه عليه فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران در شرايطي است كه كشورهاي منطقه نهتنها به اهداف صلحآميز فعاليتهاي هستهاي ايران واقفند بلكه ايستادگي و مقاومت ملت و دولت ايران در دفاع از حقوق هستهاي خود، كشورهاي منطقه را نيز به استفاده صلحآميز از تكنولوژي هستهاي ترغيب كرده است.
ابراز نگراني روزافزون كشورهاي منطقه از زرادخانههاي اتمي رژيم صهيونيستي كه به تهديد جدي امنيت منطقه تبديل شده است، حامل اين پيام آشكار براي رهبران كاخ سفيد است كه حربه استفاده ابزاري از موضوع هستهاي ايران به منحرف كردن افكار عمومي منطقه از تهديدهاي اتمي رژيم صهيونيستي نهتنها هيچ گونه كاربردي ندارد بلكه ماهيت سياست امريكا در پردهپوشي از اقدامات غيرقانوني اتمي رژيم صهيونيستي را آشكارتر ميكند.
به همين دليل تلاش امريكا براي تحريك كشورهاي منطقه خاورميانه عليه فعاليتهاي هستهاي ايران با واكنش سرد كشورهاي عربي مواجه شد.
علاوه بر اين دولت امريكا تلاش كرد با تشديد جنگ رواني عليه ايران، موضوع طرح پيشنهادي ايران براي حل معضلات جهاني را تحت پوشش قرار دهد و توجه اذهان عمومي و محافل سياسي را از آن منحرف كند.
اما واقعيت آن است كه بعد از آخرين گزارشي كه محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي مبني بر حل و فصل تمامي مباحث مربوط به فعاليتهاي هستهاي ايران ارائه داد فضاي جديدي در عرصه بينالمللي و همچنين همكاريهاي ايران و آژانس فراهم شده است و جامعه جهاني بيش از پيش با ماهيت صلحآميز هستهاي ايران و در عين حال ماهيت دروغين سياست امريكا در قبال موضوع هستهاي ايران آشنا شد.
همكاري شفاف و سازنده ايران با آژانس در پاسخ به سوالات و ابهامات مطرح شده درباره فعاليتهاي هستهاي ايران، فضاي مثبتي را براي همكاريهاي آينده ايران و آژانس فراهم كرده است.
آژانس نيز بخصوص طي يك سال گذشته تلاش كرده است تا حدي به دور از اعمال فشارهاي دول غربي و در چارچوب وظايف حرفهاي خود موضوع هستهاي ايران را مورد بررسي قرار دهد. چنين شرايطي زمينه را براي آغاز دور جديدي از همكاريهاي ايران و آژانس فراهم كرد و دور جديدي از مذاكرات فني نمايندگان ايران و آژانس از فروردين 87 با هدف تدوين برنامه كاري جديد براي همكاريهاي آينده آغاز شد.
دور سوم مذاكرات ايران و آژانس هفته گذشته در تهران برگزار شد. اين دور از مذاكرات در آستانه سفر خاورميانهاي بوش انجام شد. نتيجه سه دور مذاكرات فني ايران و آژانس در گزارشي كه قرار است البرادعي طي چند روز آينده به شوراي حكام ارائه دهد، منعكس خواهد شد. از اين رو يكي از اهداف امريكا، تلاش براي تحتتاثير قرار دادن گزارش البرادعي در مورد موضوع هستهاي ايران ارزيابي شده است.
همزمان با دور جديد مذاكرات ايران و آژانس، رايزنيهاي گروه 1+5 با هدف توقف غنيسازي اورانيوم در قالب ظاهر فريب ارائه مشوقهاي اقتصادي به ايران مطرح شد. گروه 1+5 در دو نشست شانگهاي و لندن در مورد مفاد مشوقهاي اقتصادي به ايران به توافق دست يافتند.
قدرتهاي بزرگ بر اين تصورند كه با ارائه به اصطلاح مشوقهاي اقتصادي، ايران را وادار به توقف غنيسازي اورانيوم خواهند كرد. در اين ميان روسيه ابراز اميدواري كرد كه نمايندگان گروه 1+5 با سفر به تهران، بسته پيشنهادي را به ايران ارائه دهند.
اما دولت امريكا حضور نمايندهاش در هيات احتمالي اعزامي به ايران را به توقف غنيسازي از سوي ايران منوط كرد.
در اين نكته ترديدي وجود ندارد كه قدرتهاي بزرگ به خوبي ميدانند كه ايران براي مذاكره هيچ پيششرطي را نميپذيرد، بويژه اين كه دولتمردان ايران بارها اعلام كردهاند در مورد حقوق ملت ايران هيچ پيششرطي كه اساس حق ملت درفناوري هستهاي را مخدوش كند پذيرفته نيست.
از اينرو در صورتيكه بسته پيشنهادي گروه 1+5 خواستار توقف غنيسازي اورانيوم در قبال ارائه مشوقهاي اقتصادي باشد، طبيعتا مورد پذيرش تهران نخواهد بود.
مساله عمده ديگر اين است كه ابتكار عمل ايران در ارائه طرح پيشنهادي براي حل و فصل معضلات و مشكلات جهاني، توجه محافل سياسي و رسانهاي جهان را به خود جلب كرده است. هفته گذشته، نمايندگان ايران در اروپا و سازمان ملل، طرح پيشنهادي ايران را به دبيركل سازمان ملل، رئيس دورهاي شوراي امنيت، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپايي، وزارت امور خارجه سوئيس، روسيه و چين ارائه دادند.
در چنين شرايطي تلاش امريكا براي كمرنگ جلوه دادن طرح پيشنهادي ايران و يا منحرف كردن افكار عمومي از آن، امري طبيعي است. امريكا همواره در جهت منزوي كردن ايران در عرصه بينالمللي تلاش كرده است اما ايران برخلاف ميل رهبران كاخ سفيد به چنان توانمندياي دست يافته است كه به عنوان يك قدرت منطقهاي موثر، براي حل معضلاتي كه قدرتهاي بزرگ بويژه امريكا در عرصه جهاني بوجود آوردهاند، راهحل ارائه ميدهد.
از اينرو تلاش بوش براي تحريك اذهان منطقه عليه فعاليتهاي هستهاي ايران، از قبل شكست خورده بود. درك اين واقعيت براي رهبران كاخ سفيد ضروريست كه افكار عمومي جهان به آن درجه از رشد و آگاهي رسيده است كه تحت تاثير جوسازيها و سياستهاي جنگ افروزانه رهبران كاخ سفيد قرار نگيرد.
به همين دليل نهتنها جوسازيهاي امريكا عليه فعاليتهاي هستهاي ايران هيچ تاثيري بر خاورميانه نداشته است بلكه تلاشهاي امريكا براي به اصطلاح سر و سامان دادن بحران خاورميانه به نفع رژيم صهيونيستي نيز با اقبال عمومي منطقه مواجه نشد و به عبارت ديگر آخرين سفر خاورميانهاي بوش به عنوان رئيس جمهوري امريكا نيز دستاوردي براي وي نداشته است.
احمد مقيمي
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 378]