واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: هشدار نسبت به رواج حجامت در كودكان
خانواده- گروه سلامت - صدف كوهكن:
اگرچه در سالهاي اخير، طب سنتي جاني دوباره گرفته و حتي دانشكده آن تاسيس شده و وزارت بهداشت هم تكيه ويژهاي بر آن دارد، اما در جامعه، عملا در بر همان پاشنه سابق ميچرخد.
يكي از مورد اختلافترين روشهاي درماني سنتي، حجامت است كه در چند سال اخير رونقي دوباره يافته و البته از شكل سنتي و غيربهداشتي خود -كاري كه در آرايشگاهها و حمامها انجام ميگرفت - به شكلي مدرن و بهداشتي- كه اين روزها حتي در درمانگاهها انجام ميشود- تبديل شده است؛ تا جاييكه طبق آمارهاي غيررسمي، چيزي بيش از 2هزار پزشك عمومي مبادرت به انجام آن ميكنند.
در حالي كه در چند سال اخير، حجامت براي بزرگسالان نيز با اظهار نظرهاي متفاوتي از سوي متوليان بهداشتي جامعه همراه بوده است، اين روزها موج جديدي از تبليغات براي حجامت سبب شده است كه برخي از افراد، بدون اطلاع از مضرات كاري كه انجام ميدهند، كودكان خود را هم به تيغ حجامت بسپارند.
دكتر بابك يكتاپرست، كارشناس سازمان انتقال خون ايران، در گفتوگو با همشهري به استرس حجامت در كودكان اشاره كرده و ميگويد: پزشكي نوين در كشورهاي پيشرفته، سعي ميكند تا از بار رواني درمانهاي ارائه شده براي بيماران بكاهد و حتي براي كودكان مبتلا به سرطان كه نياز به استفاده از مغز استخوان براي درمان آنها وجود دارد، توصيه ميشود تا كودك را خواب كنند.
حال چگونه است كه كودكان سالم را تنها به اين بهانه كه ميخواهيم از ابتلاي آنها به بيماريها پيشگيري كنيم، در معرض حجامت قراردهيم؟
دكتر يكتاپرست، همچنين به اين نكته كه فوايد حجامت براي كودكان مورد سؤال است اشاره كرده و ادامه ميدهد: حجامت در كودكان، فوايد اثبات شدهاي ندارد اما مضرات آن قطعا ثابت شده است و ضمن اينكه برشهاي ايجاد شده توسط تيغ، احتمال بروز عفونت را هم بيشتر ميكند، همچنين زمان زيادي لازم است تا اين بريدگيها دوباره ترميم شود.
وي با اشاره به مستندات روانپزشكي، معتقد است كه حجامت در شكل گيري امنيت رواني آينده كودكان نيز اختلال ايجاد ميكند و از اينرو به هيچ وجه توصيه نميشود. اين در حالي است كه كارشناسان ومتخصصين سازمان انتقال خون، سعي كردهاند تا با آگاهسازي افراد، به آنها يادآوري كنند كه حجامت اشكالاتي داشته و حتي براي بزرگسالان هم چندان توصيه نميشود چه برسد به كودكان.
بهعنوان مثال، دكتر سيد حسن ابوالقاسمي، مديرعامل سازمان انتقال خون ايران، با تاكيد بر غيراستاندارد بودن شرايط فيزيكي حجامت ميگويد: با ايجاد خراش روي پوست، مهمترين مرز بين فضاي بيروني و خون شكسته و شرايط را براي ايجاد آلودگي و رشد ميكروب مساعد ميكند و مطابق آخرين مقررات جهاني، افراد حجامتشده مجاز به اهداي خون نيستند مگر آنكه يك سال از آخرين حجامت آنان گذشته باشد.
درمان كوتاهي قد با حجامت؟!
طرفداران حجامت، اخيرا دست به تبليغاتي درمورد فوايد حجامت براي نوزادان هم زدهاند. به اعتقاد آنان، در طب اصيل ايراني، حجامت بهعنوان رفتار درماني چند بعدي براي انواع بيماريهاي نوزادان، كودكان و نوجوانان معرفي شده است و يكي از كاربردهاي جالب توجه آن افزايش قد و ايجاد جهش رشد در اطفال و نوجوانان است.
البته به گفته كارشناسان، استدلالاتي كه در دفاع از حجامت مطرح شده است، اغلب غيرعلمي است و بهعنوان مثال، در يكي از مقالاتي كه به توضيح درمان كوتاهي قد در طب سنتي پرداخته، گفته شده كه درمان كوتاهي قد در طب سنتي مفصل بوده و شامل روغن مالي، استفاده از معجونهاي غذايي، ماساژ، استنشاق رايحههاي معطر، اصلاح تغذيه و تغيير ساعات خواب است و در نهايت مشخص نميكند كه فوايد اين همه تغيير در سبك زندگي كودك، چگونه به نفع حجامت تمام ميشود؟!
در اين ميان، نكته قابل توجه ديگري كه وجود دارد، استناد به احاديث و تاكيدات مذهبي و ايجاد فضاي روحاني در مراكز حجامت است كه البته در همين وجه نيز بهطور كامل به افراد آگاهي داده نميشود.
دكتر يكتاپرست با اشاره به اينكه اگر بخواهيم، خون گيري و حجامت را از ديدگاه طب سنتي در كفههاي يك ترازو بگذاريم، هر دو يكسان است و حتي در بعضي موارد، خون گيري ارجحيت دارد، ميگويد: خون گيري نيز تحت كلمهاي به نام «فصد» در احاديث و طب سنتي توصيه شده است و حتي در قانون بوعلي، با اشاره به حجامت و فصد، براي درمان بيماريهايي نظير غلظت خون، تنها خون گيري يا فصد، مورد توجه قرار گرفته است.
آلودگي محيط زيست
نكته مهمي كه اكثر كارشناسان به آن اشاره ميكنند، تهديدي است كه حجامت براي سلامت شهري ايجاد ميكند به اين طريق كه خون حجامت از طريق فاضلاب شهري دور ريخته ميشود و چون بسياري از بيماران براي خلاصي از بيماريهايي نظير هپاتيت به حجامت روي ميآورند، ميكروب اين بيماريها نيز ممكن است از طريق فاضلاب به آبهاي شهري برسد و اين همان مواد زايدي است كه در سازمان انتقال خون، براي پيشگيري از سرايت به اطراف، سوزانده ميشود.
آنچه به گفته كارشناسان، توجه به آن اهميت ويژهاي مييابد، ضرورت تطبيق روشهاي سنتي دوباره جان گرفته با روشهاي نوين و مؤثر است، چرا كه در بسياري از موارد، از جمله حجامت، كاركردهاي درماني در برابر روشهاي بهداشتيتر و اصوليتر مثل خون گيري، چندان به چشم نيامده و تنها عادت عمل كردن به نوعي سنت است كه سبب تداوم آن ميشود.
تاريخ درج: 3 خرداد 1387 ساعت 18:15 تاريخ تاييد: 3 خرداد 1387 ساعت 18:38 تاريخ به روز رساني: 3 خرداد 1387 ساعت 18:36
جمعه 3 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]