واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: لاهه، میزبان قصاب سربرنیتسابرگزاری اولین جلسه محاكمه ملادیچ و واكنش های مختلف به این دادگاهژنرال سابق ارتش صربهای بوسنی در اولین جلسه دادگاه با رنگی پریده و صدایی لرزان گفت که از مردم و کشور خود دفاع کرده و حاضر است در این دادگاه از خودش دفاع کند.
راتکو ملادیچ كه فرماندهی نیروهای صرب در سال 1995 میلادی را بر عهده داشت متهم است که فرمان كشتار 7500 مرد و پسر مسلمان بوسنیایی را در سربرنیتسا صادر كرده است.اتهام دیگر وی "جنایت علیه بشریت" در جریان محاصره شهر سارایوو از سال 1992 تا 1995 میلادی است كه حدود دوازده هزار بوسنیایی در این محاصره کشته شدند.بالاخره فرمانده سابق ارتش صرب های بوسنی، روز جمعه، برای تفهیم اتهام در برابر قضات دادگاه رسیدگی به جرایم جنگی در یوگوسلاوی سابق حضور یافت که در لاهه هلند تشکیل شد.ملادیچ 69 ساله پس از شنیدن 11 مورد اتهام مطرح شده علیه وی اعلام کرد که تاکنون موارد اتهامی مطرح شده را نشنیده و نیاز به زمان برای بررسی و مطالعه آنها دارد.ملادیچ دادگاه خود را به "هیولایی و نفرت انگیز" تشبیه كرد و گفت: دنیا می داند من چه کسی هستم. من راتکو ملادیچ هستم. من از مردم و کشورم دفاع کردم و اکنون از خودم دفاع می کنم.در طول برگزاری جلسه محاكمه، ملادیچ با ظاهری كه پیرتر از سناش به نظر می رسید، پرسش های قاضی را با پاسخ های نامفهوم و بصورتی گیج و گنگ ادا می كرد بطوریكه حتی وقتی قاضی دادگاه نام و سابقه او را پرسید، ملادیچ گفت كه بیمار است و به درستی متوجه صحبت های رئیس دادگاه نمی شود.الکساندر الکسیچ، وکیل راتکو، ملادیچ پیش از این با اشاره به وضعیت جسمانی موکلش اعلام کرده بود که او نمی تواند در دادگاه حاضر شود، اما پزشکان پس از بررسی شرایط جسمانی او اعلام کرده بودند که برای شرکت در دادگاه مشکلی نخواهد داشت.ملادیچ 69 ساله پس از شنیدن 11 مورد اتهام مطرح شده علیه وی اعلام کرد که تاکنون موارد اتهامی مطرح شده را نشنیده و نیاز به زمان برای بررسی و مطالعه آنها دارد.در زمان برگزاری دادگاه ملادیچ، زنان داغدار سربرنیتسا در مرکزیادمان " پوتوچار" جمع شدند و دادگاه راتکو ملادیچ را بطور مستقیم از طریق تلویزیون پیگیری کردند. این زنان، فرزند یا همسر خود را درجریان نسل کشی سال 1995 در بوسنی از دست داده بودند.یكی از این زنان كه همسر و دو پسرش را در کشتار سربرنیتسا از دست داده است می گوید: من امروز وقتی راتکو ملادیچ را در تلویزیون دیدم از درون آزار می شدم. او گفت که بیمار است. من شانزده سال بیمار بودم. بسیاری از زنان در اینجا شرایطشان مثل شرایط من است.البته شاید راتکو ملادیچ برای ده ها هزار نفر از مردم سارایوو و سربرنیتسا یادآور خاطرات تلخ قتل عزیزانشان باشد، ولی برای شماری از مردم بیجلجینا در بوسنی و هرزگوین، او یک قهرمان است.
عده ای از مردم ، پنجشنبه و در آستانه آغاز محاکمه ژنرال سابق ارتش صربهای بوسنی تجمع کردند تا حمایت خود را از وی اعلام کنند. پاکسازی نژادی نیروهای صرب در دهه نود میلادی از بیجلجینا آغاز شده بود.یک شهروند صرب نیز در همین رابطه گفته است: دیدن ملادیچ در این وضع ناراحت کننده است. دوست دارم در این حال با او همدردی کنم.این در حالی است که یکی از شاهدان خشونت های سربرنیتسا می گوید: این محاکمه برای قربانیان بسیار دیر است و باید زودتر انجام می شد.با توجه به تحولات اخیر صربستان و قرار گرفتن این كشور در صدر اخبار رسانه های جهان كه بواسطه دستگیری و محاكمه راتكو ملادیچ صورت گرفت، بوریس تادیچ رئیس جمهور صربستان طی مصاحبه ای گفت: من نمی گویم راتکو ملادیچ همیشه در جنگهایی مثل سربرنیتسا حضور داشته است. من نمی گویم که او از مردم عادی صرب که ساکن بوسنی هرزگوین بودند، دفاع نکرده است؛ بله او این کار را کرده است. من می دانم که در آن جنگ، در تمام طرف ها، در سمت بوسنیایی ها و کروات ها افراد افراطی وجود داشتند.وی افزود: در مورد سربرنیتسا، ادعاهای جدی وجود دارد که باعث حضور ملادیچ در دادگاه لاهه شده تا بر اساس یک روند عادلانه مورد محاکمه قرار گیرد؛ چراكه او باید پاسخگوی برخی مسائل باشد و من به این مساله از این دیگاه نگاه می کنم. ما با دستگیری تمام متهمان و ختم این مساله، فضای بهتری برای آشتی بین خودمان - یعنی کشورهای حوزه بالکان بوجود آوردیم.یكی از این زنان كه همسر و دو پسرش را در کشتار سربرنیتسا از دست داده است می گوید: من امروز وقتی راتکو ملادیچ را در تلویزیون دیدم از درون آزار می شدم. او گفت که بیمار است. من شانزده سال بیمار بودم. بسیاری از زنان در اینجا شرایطشان مثل شرایط من است.به هرحال اولین جلسه دادگاه این متهم به جنایات جنگی روز جمعه در میان واكنش های مختلف برگزار شد و بر اساس آنچه اعلام شده است، راتکو ملادیچ روز چهارم جولای بار دیگر پای میز محاكمه خواهد رفت؛ محاكمه ای كه می تواند تبعات گسترده ای نظیر تسهیل در رابطه صربستان با كشورهای اروپایی و پیوستن این كشور به اتحادیه اروپا را درپی داشته باشد.بوریس تادیچ رئیس جمهور صربستان در همین رابطه گفته است: از نظر سیاسی، اگر می توانستیم قبل از اینکه سران اتحادیه اروپا تاریخ آغاز گفتگوهای پیوستن صربستان به اروپا را تعیین کنند، ملادیچ را دستگیر کنیم، مطمئنا برای ما خیلی بهتر از امروز بود.حسین هرمزیبخش سیاست تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 299]