واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نبرد ماندگار
ايران- مهدي قمصريان:
عمليات بيت المقدس در شرايطي آغاز شد كه حدوداً ۲۰ ماه از آغاز جنگ تحميلي بيشتر نمي گذشت.
با اين وجود از نظر گستردگي منطقه عملياتي (مساحت منطقه عملياتي بيت المقدس برابر است با ۵۷۰۰ كيلومتر مربع) جزء وسيعترين عمليات صورت گرفته در طول دوران دفاع مقدس به شمار مي رود.
به عبارت ديگر تقريباً حدود نيمي از آنچه رژيم بعث عراق در طول ماههاي گذشته از جنگ از ايران اسلامي اشغال كرده بود، در اين عمليات باز پس گرفته شد.
يكي ديگر از ويژگيهاي اين عمليات عوامل جغرافيايي و مراحل پيچيده و منظمي بود كه عمليات طي آنها اجرا شد.
در اين عمليات كه ابتدا ۳ مرحله اي و در هنگام اجرا در ۴ مرحله اجرا شد، در مرحله اول رزمندگان بايد از رودخانه كارون عبور و سرپلي را بعد از اين رودخانه تصرف مي كردند تا زمينه اي باشد براي ادامه پيشروي به سمت جاده اهواز- خرمشهر كه بيش از ۱۰۰ كيلومتر از اين جاده به صورت دژ مستحكمي در اختيار دشمن بود.
پس از گذشتن از جاده بايد به سمت مرزهاي بين المللي مي رفتيم و بعد از قطع ارتباط خرمشهر و بصره و سپس محاصره خرمشهر، اين شهر آزاد ميشد. همچنين يكي از ويژگيهاي منحصر به فرد اين عمليات تنوع جنگ در عمليات بيت المقدس است كه بايد از قبل نيروها براي انواع جنگها آماده ميشدند.
ويژگي ديگر كه نبايد از نظر دور بماند تنوع سرزميني است كه لزوم آموزشهاي متناسب را ضروري ميساخت.
به عنوان مثال عبور از رودخانههاي بزرگي نظير كارون و اروند نياز به دانش خاصي دارد و به قول نظاميهاي دنيا، عبور از رودخانه خودش يك عمليات است. پس از عبور از رودخانه، جنگ در دشت و صحرا است كه بايد با آمادگي و آموزش توأم باشد.
بعد از آن نوبت جنگ در منطقه رملي فكه بود. شرايط منطقه رملي به گونهاي است كه اگر كسي هر گامي بردارد ۱۰ تا ۱۵ سانتي متر پايش در رملها فرو ميرود كه همين خود به خود يك خستگي بيش از حدي را به رزمنده تحميل ميكند. ويژگي ديگر بيت المقدس مقايسه امكانات وتجهيزات خودي و دشمن بود.
درباره فتح ماندگار سوم خرداد، سوالاتي نيز وجود دارد از جمله اين كه چرا عمليات بيت المقدس زودتر انجام نشد؟
براي اين عمليات كارشناسيهاي فراواني صورت گرفت اما اين كه چرا بيت المقدس با تأخير انجام شد و يا اين كه چرا چند عمليات ديگر نظير ثامن الائمه، طريق القدس و فتح المبين زودتر از اين عمليات اجرا شد، بايد در پاسخ گفت كه در آن مقطع برداشت فرماندهان عالي جنگ اين بود كه ما با توجه به توانمنديها و البته ضعفها و قوتهاي دشمن به خوبي ميتوانيم بيت المقدس را پياده كنيم كاري كه تا پيش از آن زمان دست نيافتني بود.
اين نظر كارشناسي حكايت از تدابير، برنامه، نقشه، هماهنگي و انسجام و آموزش رزمندگان اسلام داشت. لذا، به عقيده كارشناسان هيچ تأخيري در اجراي عمليات بيت المقدس صورت نگرفت.
از ديگر سوالات مهم و مبنايي در تاريخ جنگ حول محور بيت المقدس، ادامه جنگ بعد از خرمشهر است. دو ديدگاه آرمانگرايي و واقع گرايي سالهاست كه در ميان مديران محل تنازع و تقابل در راهكارها، سياستگذاريها و اجرائيات است.
يكي از آشكارترين اين اختلاف ديدگاهها در ميان سياستمداران و نظاميان در دوران دفاع مقدس است كه البته برخي حوادث آن بيشتر به چشم مي آيد. فتح خرمشهر هر چند يادآور حماسه بزرگ رزمندگان اسلام از سويي و عنايات خدا از سوي ديگر است اما نقطه عطفي در تاريخ انقلاب و دفاع مقدس شمرده مي شود، چرا كه بعد از آن شيوه حركت جمهوري اسلامي در قبال جنگ و ادامه دفاع بحث برانگيز مي شود.
بسياري از تحليلگران به ويژه نظاميان معتقدند كه جنگ خاتمه پيدا نكرد كه بپرسيم چرا ادامه يافت؟ آنها اين سوال را مطرح ميكنند كه آيا تا قبل از قطعنامه ۵۹۸ كه حادثه بزرگي در تاريخ انقلاب _ نه فقط جنگ _ به شمار مي رود، كدام پيشنهاد صلح شرافتمندانه و معقولي به ما شد و ما نپذيرفتيم؟!
البته در برخي قطعنامهها و بيانيههاي شوراي امنيت درخواست آتش بس ميشد كه آن هم براي اين بود كه دشمن بتواند ضعفهاي خود را جبران كرده و خلأهايش را بپوشاند اما هيچگاه پيشنهاد صلحي كه منافع ما را نيز تامين كند وجود نداشت.
در ضمن دشمن ثابت كرده بود كه خيلي به عهدهايش وفادار نيست. حتي پس از قطعنامه ۵۹۸ هم به خاطر داريم كه دشمن بار ديگر به مرزهاي ما حمله كرد و در دوره اي تا نزديكيهاي جاده اهواز _ خرمشهر آمد.
پس، بار ديگر بايد تاكيد شود كه هيچ پيشنهاد عادلانه اي كه حداقلي از شرايط را نظير آزادي اسرا، عقب نشيني به مرزهاي بينالمللي و پرداخت غرامت و خسارت از سوي متجاوز طرح كردهباشد به ايران ارائه نشد.به نظر ميرسد بايد اين موضوع براي نسلهاي مختلف بهدرستي تبيين شود.
تاريخ درج: 1 خرداد 1387 ساعت 19:09 تاريخ تاييد: 1 خرداد 1387 ساعت 23:06 تاريخ به روز رساني: 1 خرداد 1387 ساعت 23:04
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 416]