واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: توافقنامه دوحه ، گامي به پيش براي لبنان
سياسي. روابط بينالملل
سرانجام گروههاي لبناني صبح امروز (چهارشنبه) در دوحه، پايتخت قطر به اختلافات ۱۸ماهه خود پايان دادند و با هدف حل بحران لبنان توافقنامه اي را امضاء كردند.اين توافقنامه كه بر مبناي تشكيل دولت وحدت ملي است مي تواند گامي رو به جلو براي پايان دادن به بحران دامنه دار اين كشور باشد.
گفت و گوهاي ملي لبنان از جمعه شب گذشته با حضور امير قطر و با ميانجي گري وزراي كشورهاي عربي در شهر دوحه پايتخت قطر آغاز شد و پس از چند روز مذاكرات دشوار طرفهاي لبناني درباره نقاط مورد اختلاف از جمله تركيب كابينه وحدت ملي و قانون انتخابات پارلماني به توافق رسيدند.
امروز (چهارشنبه) شيخ حمد بن جاسم بن جبر آل ثاني، نخست وزير و وزير خارجه ي قطر رسما از توافق رهبران سياسي لبنان در زمينه ي حل بحران سياسي اين كشور خبر داد.
بر اين اساس شيخ حمد بن جاسم آل ثاني، متن توافقنامه را به شرح زير قرائت كرد: -در نتيجه تلاشهاي هيئت وزراي خارجه عرب و دبيركل اتحاديه عرب و در اجراي توافق مقدماتي ميان گروههاي لبناني در بيروت، جلساتي به منظور گفت وگو ميان رهبران لبناني در دوحه به سرپرستي امير قطر برگزار شد. اين جلسات كه بيانگر تلاش براي نجات لبنان از بحران بود در نهايت با توافقي به شرح زير خاتمه يافت:
۱طرفين لبناني توافق كردند كه مجلس ظرف ۲۴ساعت آينده، ميشل سليمان نامزد توافقي را به عنوان رييس جمهور جديد انتخاب كند، چرا كه اين بهترين روشن براي انتخاب رييس جمهور مطابق با قانون اساسي است.
۲دولت وحدت ملي مركب از سي وزير تشكيل خواهد شد. در اين دولت شانزده وزير متعلق به جناح اكثريت، يازده وزير اپوزيسيون و سه وزير به رييس جمهور تعلق خواهد يافت. تمامي اطراف لبناني تعهد ميدهند كه مانع كار دولت نشده و از كابينه استعفا ندهند.
۳توافق بر سر تصويب قانون انتخاباتي سال ۱۹۶۰با تغييراتي در تقسيم بندي بيروت به گونهاي كه بيروت به سه دايره انتخاباتي تقسيم شود. موافقت با احاله بندهاي اصلاح شده در پيشنهاد مطرح شده از طرف كميته فواد پطروس به مذاكرات بر اساس توافق صورت گرفته در بيروت. تاكيد مجدد بر دو بخش ۴و ۵توافق بيروت( تعهد به عدم استفاده از سلاح يا خشونت براي دستيابي به امتيازات سياسي و شروع گفتگوها در مورد روابط دولت و گروههاي لبناني).
۴منحصر بودن سلطه امنيتي و نظامي به خود لبنانيها به گونهاي كه زندگي مسالمت آميز تضمين شود.
۵اجراي كامل قانون و احترام به حاكميت دولت بر تمامي مناطق به گونه اي كه منطقهاي براي حضور افراد فراري از عدالت و قانون وجود نداشته باشد>.
مجموعه توافقهاي صورت گرفته در دوحه را ميتوان به گرفتن و دادن مجموعه اي از امتيازها از سوي دو طرف تفسير كرد. از يك سو، - مخالفان > اجازه طرح سلاح مقاومت به عنوان يكي از موضوعهاي بحث را به هيچ وجه ندادند، اما هر دو پذيرفتند كه سلاح در داخل تحت هيچ شرايطي به ميدان نيايد. از سوي ديگر، مخالفان به انتخاب نخست وزير از بين - طرفداران دولت >، يعني ائتلاف ۱۴مارس رضايت دادند و در عوض توانستند يك سوم هيات دولت را در دست خود گيرند.
مخالفان همچنين نظريه خود مبني بر اجراي قانون انتخابات سال ۱۹۶۰را به كرسي نشاندند و از سويي در برابر طرح تقسيم انتخاباتي بيروت ( به عنوان منطقه تحت نفوذ جريان المستقبل ) از خود نرمش نشان دادند. نحوه تقسيم صندليهاي وزارتي نيز در مجموع، رضايت خاطر مخالفان را فراهم آورد، به ويژه كه سه وزير توسط رئيس جمهور آتي برگزيده ميشود كه از هم اكنون براي - مخالفان > قطعي است كه افرادي صد در صد بيطرف خواهند بود.
اما در حالي كه هنوز ساعات زيادي از امضاي توافقنامه دوحه نميگذرد اين توافقنامه بازتاب گستردهاي در محافل داخلي و خارجي لبنان داشته است.
مهمتر از همه گروههاي مختلف لبناني از جناح حاكم و مخالف از امضاي اين توافقنامه استقبال كردند و آن را حركتي رو به جلو براي لبنان دانستند.با توجه به استقبال گسترده از اين موافقتنامه در داخل و خارج لبنان ميتوان اميدوار بود كه صحنه سياسي لبنان به سمت آرامش و ثبات پيش برود كه البته اين مساله منوط به التزام عملي گروههاي لبناني به اين توافق و پشتيباني كشورهاي ديگر از ثبات و آرامش در لبنان است.
بر اين اساس در اقدامي مهم نبيه بري رئيس پارلمان لبنان ورهبر قدرتمند مخالفان جناح حاكم اين كشور دستور پايان فوري تحصن ۱۸ماهه مخالفان در بيروت را صادر كرد.
اين تحصن كه تلاشي از سوي مخالفان براي وادار كردن فواد سنيوره نخست وزير لبنان به استعفا بود، از اول دسامبر ۲۰۰۶با برپايي خيمه ي وسيعي در خيابانهاي منتهي به دفاتر سنيوره،
آغاز شد.
فواد سنيوره، نخست وزير لبنان نيز اظهار داشت: خواهان مشاركت اتحاديه ي عرب در زمينه ي بهبود روابط خود با سوريه هستيم.
وي در عين حال توافقنامه ي دوحه را توافقي استثنايي و در مرحله اي استثنايي و در شرايطي استثنايي خواند.
عمرو موسي، دبيركل اتحاديه ي عرب نيز اظهار داشت: ما به چارچوبي رسيديم كه بر اساس غالب و مغلوب نيست و در واقع چارچوبي است كه لبنانيها را با كشوري امن روبرو ميسازد.
شيخ حمد بن خليفه آل ثاني، امير قطر نشست دوحه را موفقيت آميز خواند و گفت: همه ي گروهها و كشورهاي عربي در راستاي دستيابي به راه حل بحران نقش مساوي ايفا كردند.
وليد معلم، وزير خارجه ي سوريه نيز از اين توافقنامه استقبال كرد و گفت:
سوريه از اين توافقنامه حمايت ميكند.
جمهوري اسلامي ايران نيز كه هميشه پشتيبان مردم لبنان و حامي صلح و آرامش در لبنان بوده است از امضاي اين توافقنامه استقبال كرد كه اين نشاندهنده حسن نيت ايران در حل و فصل اختلافات داخلي لبنان است.
در اينباره سخنگوي وزارت امورخارجه جمهوري اسلامي ايران ضمن ابراز خرسندي و استقبال از دستيابي گروههاي لبناني به اجماع و توافق و حل و فصل بحران سياسي اين كشور، از تلاشهاي تمامي طرفهاي لبناني و منطقهاي از جمله كميته وزراي اتحاديه عرب و به ويژه دولت قطر تقدير كرد.
سيد محمدعلي حسيني افزود: جمهوري اسلامي ايران اميدوار است توافق دوحه و مشاركت جمعي طرفهاي سياسي لبنان در فرآيند تصميمسازي اين كشور، تامين كننده آيندهاي شكوفا و درخشان براي مردم لبنان و مقدمهاي براي تحقق آزادي سرزمينهاي اشغالي باقي مانده لبنان باشد.
سخنگوي وزارت امورخارجه تاكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران در راستاي تلاشهاي گذشته خود براي نزديكسازي ديدگاه گروههاي سياسي لبنان ، تمامي مساعي خود را براي موفقيت نشست دوحه بكار برده و موفقيت نشست را توفيق تلاشهاي كليه كشورهاي دوست لبنان و مصداق بارزي از همگرايي منطقهاي جهت دستيابي به ثبات و آرامش، ارزيابي ميكند.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 332]