واضح آرشیو وب فارسی:الف: ولايتي: امام فرمودند اروندرود
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل، گفت:« بدون تحليلي واقعبينانه از جنگ نميتوان موضوع خرمشهر و نقش آن را در تاريخ پر افتخار دفاع مقدس بيان كرد.»
به گزارش ايسنا، دكتر علياكبر ولايتي طي سخناني در گردهمايي «حماسهسازان فتح خرمشهر» با تحليل مسائل سياسي مربوط به فتح خرمشهر، تصريح كرد:« 20 سال از تاريخ پايان جنگ ميگذرد و از فتح خرمشهر نيز 26 سال ميگذرد. امروز جواناني هستند كه از آن وقايع چيزهايي شنيدهاند و لزوما تمام آنچه شنيدهاند درست نبوده، زيرا مخالفين حقانيت نظام حرفهايي زده و ميزنند كه به ويژه هر چه از آن زمان دورتر ميشويم امكان القاي شبهه به وسيلهي اين حرفها بيشتر ميشود.»
وي با بيان اينكه جنگ به صورت اوليه مورد پذيرش مردم نيست، افزود:« با توجه به چنين پيشزمينهاي طبيعي است اشخاص مخالفگو عليه دفاع مقدس به صورت اوليه جنگ را در بين افراد تعليمنايافته طوري مطرح ميكنند گويي جنگ را ما شروع كردهايم و يا اگر خيلي منصف باشند ميگويند عراق شروع كرد ولي چرا ما ادامه داديم.»
وزير امور خارجهي دوران دفاع مقدس، خاطر نشان كرد:« ما حرف مخالف و مواقع را ميشنويم و نميتوان جلوي دهان مردم را بست، ولي لازم است خود را به استدلالهايي درست مجهز كنيم تا بتوانيم از اين حركت بزرگ دفاع كنيم.»
مشاور مقام معظم رهبري، ادامه داد:« اولين سوال اين است كه چرا جنگ كرديم كه اين همه خسارت به كشور ما وارد شود؟ پاسخ اين سوال بسيار ساده است و آن اينكه اساسا ما جنگ را شروع نكرديم. اين مطلب را با دلايل عمومي و خاصي ميتوان اثبات كرد از جمله دلايل عمومي اثبات اين ادعا آن است كه در تاريخ معاصر هر وقت هر كجا انقلابي اتفاق افتاد و در ابتداي امر شكست نخورد يكي از كارهايي كه مخالفان آن انقلاب در داخل و خارج ميكنند اين است كه جنگي را تحميل كنند و اين موضوع آنقدر اتفاق افتاده كه نميتوان گفت يك استثناء است.»
وي گفت:« از جمله دلايل خاص نيز اين است كه بنا به گفته بسياري از سردمداران غربي از جمله كارتر، جنگ تحميلي اصلا براي سرنگون كردن نظام ما اتفاق افتاد. با توجه به اين دلايل اگر اطلاعرساني و استدلال صحيحي در اين زمينه نداشته باشيم مخالفان نظام استدلالهاي خاص خود را ميكنند و چون همهي واقعيت را نميگويند مطلب را به نفع خود در جهت تشويش اذهان جوانان بيان ميكنند. بنابراين ما وظيفه داريم ذهن جوانان را روشن كنيم كه البته در اين زمينه كارهايي انجام شده است.»
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل، با طرح سوالي ديگر كه از سوي برخي مخالفان مطرح ميشود، اظهار داشت:« برخي ميگويند عراق جنگ را شروع كرد ولي در مواقعي به ما پيشنهاد صلح شد چرا ايران در آن زمان صلح را نپذيرفت؟ در پاسخ به اين سوال بايد گفت عراق زماني به ما حمله كرد كه ما آماده نبوديم و به همين جهت بخشي از خاك ما را اشغال كرد كه قطعا چند ده هزار كيلومتر مربع بوده است. سرزمين چيزي نيست كه حتي يك وجب آن قابل واگذاري باشد. پس از اشغال اين بخش از خاك ايران و سوار شدن عراق بر مركب مراد گفتند ايها الناس ما صلح ميخواهيم و در همين راستا از جاهاي مختلف هياتهاي صلح به ايران و بغداد رفتند.»
وي ادامه داد: « ما در آن زمان ميگفتيم صلح را قبول داريم، مشروط بر اينكه ابتدا آتشبس صورت گرفته، سپس بعد از عقبنشيني عراق به مرزهاي بينالمللي مذاكره كنيم اما آنها ميگفتند ابتدا آتشبس، سپس مذاكره و بعد در مورد عقبنشيني هم در قالب مذاكرات بحث ميكنيم. در اين رابطه به علت اينكه سابقهي دردناكي مانند ماجراي اسرائيل و اعراب در اين زمينه داشتيم قبول نكرديم چرا كه اتفاقات مربوط به جنگهاي سالهاي 1948، 1956، 1967 و 1973 عينا در مورد عراق و ايران نيز در حال اتفاق بود، يعني بخش استراتژيك ايران كه منطقهاي نفتخيز بود را اشغال كرده بودند و ميگفتند جنگ را متوقف كنيد و سپس سر ميز مذاكره بنشينيد.»
وزير امور خارجه دوران دفاع مقدس، با بيان اينكه هرگز نميتوان مالكيت سرزميني و تماميت ارضي را به مذاكره گذاشت، خاطر نشان كرد:« در اين زمينه گروههاي ميانجيگر نيز از طرفي به عراق پول ميدادند و از طرفي به ايران هيات صلح ميفرستادند. همانها اگر يك روز پول و اسلحه به صدام نميدادند او نميتوانست سر پاي خود بايستد. تمام كمكها نيز در قالب جنگ عرب و عجم تبليغ ميشد.»
وي با اشاره به موضوع فتح خرمشهر، تصريح كرد:« برخي ميگويند جنگ تا زمان فتح خرمشهر قابل پذيرش است، اما پس از آن بايد تمام ميشد و صلح ميكرديم؛ در اينجا مغالطهاي صورت ميگيرد. ما ديديم كه بعد از فتح خرمشهر همه چيز عوض شد و با وقوع اين نقطهي عطف موضع دنيا از قدرت به ضعف كشيده شد زيرا آنها تمام نيرو و آبروي خود را به كار گرفتند كه خرمشهر را به عنوان كليد پيروزي در دست خود نگه دارند اما تمام ساز و كارهايشان با فتح خرمشهر بهم خورد.»
ولايتي تاكيد كرد:« برخي در اين زمينه موضوع ادعاي بعضي كشورها يا گروهها در مورد پيشنهاد پرداخت غرامت به ايران را مطرح ميكنند. در اينجا ميگوييم كه هيچ طرف موثر و مسوولي به ما پيشنهاد پرداخت غرامت نداد. برخي كه چنين پيشنهاداتي را مطرح ميكردند دلالهايي بودند كه ميگفتند اگر صلح شود تعهد ميدهند كه غرامت پرداخت كنند. ما هم در آن زمان مذاكره را رد نميكرديم و شرايط خود را ميگفتيم اما افرادي بدون آنكه تكيه به جايي داشته و يا به منبع دهندهي پولي وصل باشند حرف از پرداخت غرامت ميزدند. زماني كه ما مبلغ غرامت را ميگفتيم و پاي عمل ميرسيد هيچ اتفاقي رخ نميداد.»
وي اضافه كرد:« اگر كسي گفت پس از فتح خرمشهر كشورهايي حاضر به پرداخت غرامت به ايران شدند، مطلقا اين مطلب دروغ است. من بارها گفتهام هر كس سندي دارد كه در آن زمان كشور، سازمان يا هياتي رسما اعلام كرده و يا محرمانه به ما اطلاع داده كه حاضر به پرداخت غرامت است و شرايط ايران را تامين ميكند و ما هم نپذيرفتهايم، سند ارايه كند كه تا امروز هيچكس چنين جوابي نداده است.»
وي با بيان اينكه بجز بحث غرامت برخي تصور ميكنند پس از فتح خرمشهر كار جنگ تمام شده بود،درحالي كه قطعا اينطور نيست، اظهار داشت: « فتح خرمشهر يك قله و نقطهي عطف در تاريخ دفاع مقدس بود اما همچنان بخش مهمي از سرزمين ما پس از آزادي خرمشهر در اشغال عراق بود و ما نميتوانستيم درحاليكه كشورمان اشغال است جنگ را متوقف كنيم. ضمن اينكه اگر در مذاكره با عراق با فرض توقف جنگ به جايي نميرسيديم با توجه به اينكه نيروهاي ما نيروهاي بسيجي بودند و عراق با نيروهاي كادر ميجنگيد نيروهاي ما سر كار و زندگي خود برميگشتند اما نيروهاي آنها هنوز در جبهه حضور داشتند و ممكن بود اين بار جاهاي بيشتري را اشغال كنند. علاوه بر اين اگر جبهه سرد ميشد گرم كردن مجدد آن كاري مشكل بود.»
وي افزود: « با توجه به اين مطالب امكان اينكه ما بعد از فتح خرمشهر جنگ را تمام كنيم، زيرا هيچ تضميني براي عدم حملهي مجدد نبود، وجود نداشت و لذا براي اين امر دليل عاقلانهاي نداشتيم.»
وي با اشاره به پذيرش آتشبس در سال 67، خاطر نشان كرد:« ما در آن سال بنا به نظر امام(ره) و ديدن همهي جوانب آتشبس را پذيرفتيم. در همان زمان بسياري تصور ميكردند براي مذاكرات در سازمان ملل براي ما فرش قرمز پهن خواهند كرد در حالي كه زماني كه ما براي مذاكره رفتيم طارق عزيز حضور نيافت و بعد هم كه آمد ميخواست شرايط خود را تحميل كند. از سوي ديگر وقتي ما براي مذاكره آنجا بوديم عراق منافقين را تحريك كرد كه اسلامآباد را اشغال كنند و خود از طرف ديگر اقدام به اسير گرفتن مردم عادي كرد تا توازن تعداد اسرا برقرار شود. زماني هم كه پشت ميز مذاكره نشستيم خبر اين موضوع را به من دادند لذا اين خود يك جواب عملي و قاطع به كساني بود كه ميگفتند بايد جنگ را متوقف ميكرديم.»
وي اضافه كرد: « با اينكه اين همه استقامت كرديم و دنيا فهميده بود ايران جايي نيست كه بتوان آن را گرفت و روي تماميت ارضي خود حاضر است صدها هزار شهيد هم بدهد با اين حال آتشبس را شكستند بنابراين به نظر ميرسد بدون ترديد ما همگي بايد با منطقي قوي از آنچه پيش آمده به عنوان يكي از نقاط درخشان تاريخ ايران دفاع كنيم.»
دكتر ولايتي در پايان دليل درخشان بودن اين نقطه در تاريخ ايران را بيان كرد و افزود:« طي 200 سال گذشته هر زمان در كشور ما جنگي رخ داده بود بخشي از سرزمينمان جدا شد اما در هشت سال دفاع مقدس چيزي از خاك كشور ما جدا نشد و اين مرهون فداكاري كساني است كه براي حراست از نظام و كشور از همه هستي خود گذشتند.»
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل همچنين پس از سخنراني در جمه خبرنگاران گفت:« در زمان آزادي خرمشهر من در تهران بودم اما مهندس موسوي نقل كردند كه پس از بازپسگيري خرمشهر سران قوا خدمت حضرت امام رفتند و ايشان به نحوي خوشحال بود كه تا آن زمان اينطور خوشحال ديده نشده بودند.»
علياكبر ولايتي در حاشيه گردهمايي حماسهسازان فتح خرمشهر در جمع خبرنگاران، همچنين تصريح كرد:« نكته قابل توجهي كه در آنجا مطرح شد بحث تصميمگيري در خصوص نام شطالعرب يا اروندرود بود كه از امام(ره) پرسيدند نام قطعي آنجا چه باشد و ايشان فرمودند اروندرود چه اشكالي دارد؟ اين امر نشان ميدهد امام(ره) به هويت ايراني – اسلامي اهميت ميدادند و با همه وجود براي هويت ايراني در كنار هويت اسلامي اهميت قائل بودند.»
وي با بيان اينكه " شادي مردم در زمان آزادي خرمشهر قابل مقايسه با شادي مردم در زمان فرار شاه بود" خاطرنشان كرد: « چون مردم شرايط سختي را پشت سر گذاشته بودند و مردم ايران در وطندوستي بسيار كمنظيرند؛ لذا تحميل چنين جنگي و اشغال بخشي از خاك كشور يك وضعيت تلخ به وجود آورده بود و به همين جهت هر كس به هر طريقي كه ميتوانست به جبههها كمك ميكرد. وقتي خبر آزادي خرمشهر رسيد شادي مردم در خيابانها و تمام معابر وصفناپذير بود.»
ولايتي در پاسخ به اين سوال كه تفكر موجود در دفاع مقدس، امروز در عرصه ديپلماسي و مسائل هستهيي چگونه بروز ميكند؟ اظهار كرد:« ما در جنگ آموختيم كه مذاكره نافي استقامت و مقاومت انسان در پاسداري از اهدافش نيست؛ لذا تجربه جنگ و مذاكرات سياسي مربوط به آن نشان داد كه هم ميتوانيم از حقوق خود صرفنظر نكنيم و هم همواره از مذاكره صحيح استقبال كنيم.»
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]