واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: رئيس فراكسيون مديريت شهري مجلس هفتم: مديريتي توانمند را در كلان شهر تهران شاهد هستيم
تهران - خبرگزاري ايسكانيوز:رئيس فراكسيون مديريت شهري مجلس شوراي اسلامي گفت: مديريت توانمندي را در تهران شاهد هستيم كه سعي مي كند شدت تحولات تحميلي را تا اندازه اي در فرم معيارهاي علمي و كارشناسي كنترل كند .
به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار شهري باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران"ايسكانيوز"،محمد خوش چهره در نشت صميمي با شهردار تهران و در حضور نمايندگان مجلس پس از بازديد از برج ميلاد اعلام داشت : رشد شتاب زده شهرها يا اصطلاحا" شهرنشيني شتابان كه همراه با هجوم از روستا به شهر و يا از شهرهاي كوچك به مياني و از شهرهاي مياني به شهرهاي بزرگ است پديده ناميموني است كه در 50 سال گذشته در قالب سه هجوم روستا به شهر در مقياس ملي شاهد آن هستيم .
وي افزود : آمار رسمي سال 34 در آن موقع نشان مي دهد كه جمعيت شهر نشين ما 25 درصد و جمعيت روستا نشين 75 درصد بوده است ، اما در 50 سال گذشته اين نسبت متاسفانه بر عكس شده و آمار رسمي جمعيت در سال 85 كه با چند درصد انحراف سعي كرده هم چنان آمار روستا نشيني را بالا نگه دارد ، نسبت را 30 به 70 اعلام كرده است .
خوش چهره ادامه داد : شهرنشيني شتابان مديريت شهري را با يك پديده و مقوله غير متعارف مواجه مي كند ، به طوري كه سرعت تحولات و تغييرات و سيل تحولات شهري كه در كالبد ، سيما و كاركردهاي شهري نشان مي دهد از پس يك مديريت طبيعي و عادي بر نمي آيد ، حتي مديريت هاي توانمند هم از شدت تحولات بعضا عقب مي مانند .
وي با بيان اين كه امروز يك آشفتگي كاربري را در مقياس شهري شاهد هستيم كه بايد مديريت هاي شهري را در اين آشفتگي ارزيابي كرد ، گفت : قطعا كلان شهر تهران كه ام القراي كشورهاي اسلامي نام گرفته از آن وضع مطلوب دور است و از شهري با تناسب هاي منطقي خود فاصله گرفته كه بخش قابل توجهي از آن شرايطي است كه ناشي از سياست ها و تصميم گيري هاي استراتژيك و كلان ملي است كه به شهرها و كلان شهرها تحميل مي شود .
وي گفت: در مطالعه اي كه سه چهار سال پيش انجام دادم ، دريافتم كه سرانه تجاري در تهران از پيشرفته ترين كشورها بالاتر است ، اما فضاهاي فرهنگي ، تفريحي و سبز سرانه پايين تري دارد .
رئيس فراكسيون مديريت شهري مجلس هفتم در ادامه اظهار كرد : با توجه به تجربه اي كه از چند سال پيش در دوره مديريت شهردار قبلي در سمت رياست مشاوران دارم و روندي كه الان مي بينم بايد وجدانا قضاوت كنم كه مديريت توانمندي را به هر حال در كلان شهرها به خصوص در تهران شاهد هستيم كه سعي مي كند شدت تحولات تحميلي را تا اندازه اي در فرم معيارهاي علمي و كارشناسي كنترل كند .
به گفته خوش چهره قطعا نمره دادن كار صحيحي نيست اما در شرايط آشفته و بحراني و به هم ريخته ، اگر معيار قرار داديم مجبوريم كه به وجدان و منطق و انصافمان برگرديم و از نوع مديريتي كه در اين فضاست تشكر كنيم .
رييس فراكسيون مديريت شهري مجلس هفتم با بيان اين كه گفته مي شود معيار سنجش ظرفيت و توان يك مديريت نقاط و شرايط بحراني است ، گفت : يكي از اين شرايط بحراني بارش سنگين برف در زمستان گذشته بود كه در آن ظرفيت توان مديريت را ديديم ، به طوري كه در حومه شهر تهران دسترسي به فرودگاه ها ، اتوبان هاي تهران – قم ، قزوين و كرج بسته بود و اختلال داشت ، اما معابر تهران باز بود .
وي در ادامه خاطر نشان كرد : فراكسيون تخصصي مديريت شهري تلاش كرد تا آن چه كه به صرف و صلاح شهرهاي كوچك ، بزرگ و كلان شهرها بود را مد نظر قرار دهد و لازم مي دانم از زحماتي كه در شهر تهران و كلان شهرها و تصميم هاي علمي و عقلايي كه در مقياس ملي گرفته شد به سهم خود تشكر كنم .
خوش چهره افزود : فراكسيون مديريت شهري از قوي ترين و پر استقبال ترين فراكسيون هاي مجلس بود كه همكاري و هماهنگي خوبي را در آن شاهد بوديم و همكاري خوب شهرداري و شوراي شهر تهران هم آثار خوبي را براي بقيه شهرها در پي داشت .
وي در ادامه تصريح كرد : تاكيد ما اين است كه بايد اولويت حمل و نقل در مقياس ملي در كلان شهرها و شهرها با حمل و نقل عمومي باشد و تجربه دنيا نشان داده كه شهرهايي مثل لندن ، توكيو و حتي نيويورك بالغ بر 70 درصد جابه جايي شان با وسايل حمل و نقل عمومي كارا صورت مي گيرد كه اين نسبت در ايران بر عكس است .
خوش چهره افزود : اين تفكر كه بالاخره سهم حمل و نقل عمومي بايد به يك نرم منطقي 70 به 75 درصد برسد ، در بين دوستانمان در دولت جا افتاد و آن ها هم پذيرفته بودند كه آن را در يك برنامه 5 ساله تا سال 1391 به 75 درصد برسانند ، اما يك خطاي استراتژيك در تركيب وسايل حمل و نقل عمومي بود كه در محاسبات وزارت كشور نسبت هاي غير متعارفي را تنظيم كرده بودند كه 40 درصد به اتوبوس داده بودند ، 25 درصد به تاكسي داده بودند كه اين نسبت هم در موفق ترين شهرها بين 5 تا 7 درصد است و مترو را هم 10 درصد داده بودند كه با يك كار منسجم علمي و تخصصي اين نسبت ها تصحيح شد و اتوبوس را به 25 درصد ، تاكسي را به 15 درصد و مترو را هم به 30 درصد رساندند .
به گفته رئيس فراكسيون مديريت شهري ، مجلس هفتم نشان داد خيلي از مباحث كلان شهرهايي مانند تهران ناشي از كانون و مراكز تصميم گيري موازي است ، بنا بر اين بحث مديريت واحد شهري ضرورت اجتناب نا پذيري از كه به شدت در مجلس هفتم به خصوص در فراكسيون مديريت شهري تصويب شد .
وي گفت : عمر مجلس هفتم كفاف نداد ، در غير اين صورت ما تلاش مي كرديم فراكسيون مديريت شهري را به يك كميسيون تبديل كنيم ./187/110
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 591]