واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ابلاغ قانون جدید انتخابات توسط رئیس جمهورروز یکشنبه رییس جمهور قانونی را ابلاغ کرد که بر اساس آن کارشناسی ارشد، حداقل مدرک لازم برای نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی شد.
قانون حذف تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی پیشتر در مجلس تصویب شده و به تایید شورای نگهبان رسیده بود كه هفته جاری از سوی محمود احمدی نژاد برای اجرا ابلاغ شد.براساس قانون جدید، یکی از شرایط نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا معادل آن است و بر این اساس افراد دارای مدرک کارشناسی نمیتوانند نامزد انتخابات مجلس شوند.در روزهای پایانی سال 89 ، نمایندگان مجلس كلیات طرح دو فوریتی اصلاح تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی را با 138 رای موافق مصوب كردند.با تصویب نهایی این طرح، داشتن مدرك تحصیلی فوق لیسانس یا معادل آن به شرط داشتن پنج سال سابقه خدمتی در پست مدیریتی و برای نمایندگان دورههای قبل، داشتن مدرك كارشناسی یا معادل حوزوی آن الزامی شده است.بر اساس پیشنهاد مفتح، تبصره 2 اصلاحی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 1378 حذف و متن زیر به عنوان بند هشتم به ماده 28 اضافه شد: دارا بودن حداقل 5 سال سابقه مدیریت اجرایی، آموزشی و پژوهشی پس از اخذ مدرك تحصیلی موضوع بند 4 این ماده. در بند 4 ماده 28 قانون انتخابات مجلس عنوان شده بود كه داشتن مدرك كارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تاكید قرار گرفته است كه بدین شكل اصلاح شد: نمایندگان مجلس در طرح خود كه ناظر بر اصلاح تبصره 2 بود عنوان كرده بودند كه دارا بودن مدرك تحصیلی فوق لیسانس یا معادل آن به شرط داشتن پنج سال سابقه خدمتی در پست مدیریتی و بالاتر در بخش های خصوصی یا دولتی و یا پنج سابقه فعالیت آموزشی و یا پژوهشی با تایید مراجع ذی ربط و برای نمایندگان دوره های قبل، داشتن مدرك كارشناسی یا معادل حوزوی آن الزامی بود كه پیشنهاد مفتح مورد تصویب نمایندگان قرار گرفت.در روزهای ابتدایی امسال، نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تامین نظر این شورا با حذف تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات مجلس تصویب كردند كه كاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی باید مدرك كارشناسی ارشد داشته باشند. براساس قانون جدید، یکی از شرایط نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا معادل آن است و بر این اساس افراد دارای مدرک کارشناسی نمیتوانند نامزد انتخابات مجلس شوند.بر این اساس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی حین بررسی طرح اصلاح ماده 28 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 78 و اصلاحات بعدی آن به پیشنهاد حذف تبصره دو این ماده كه یونس اسدی آن را مطرح كرده بود با 135 رای موافق، 45 رای مخالف و 10 رای ممتنع رای دادند. پس از ارسال این مصوبه به شورای نگهبان، سخنگوی شورای نگهبان از تأیید طرح اصلاح ماده 28 قانون انتخابات، مصوب 1387 و اصلاحات بعدی آن از سوی این شورا خبر داد. عباسعلی كدخدایی در این رابطه اظهار كرد: طرح اصلاح ماده 28 قانون انتخابات مصوب 1378 و اصلاحات بعدی پیش از این به شورای نگهبان ارسال شده بود كه با ایراد این شورا مواجه شد. پس از اصلاحات به عملآمده از سوی مجلس شورای اسلامی این مصوبه بار دیگر به شورای نگهبان ارسال شد. وی افزود: طرح اصلاح ماده 28 قانون انتخابات مصوب 1378 و اصلاحات بعدی بار دیگر در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد. در بررسی این طرح در مجلس كه بحث های داغی را به همراه داشت، نمایندگان مختلفی در موافقت یا مخالفت با این طرح به ایراد سخن پرداختند.پاپریمقدم به عنوان یكی از طراحان، به توضیح درخصوص مفاد این طرح پرداخت و ذوالقدر، بهروز جعفری و علی مطهری در مخالفت با آن صحبت كردند.
همچنین كمالیان، كوهكن و عماد حسینی در موافقت با این طرح به اظهارنظر پرداختند. كمالیان كه در موافقت با این طرح سخن میگفت، اظهار كرد: نمایندگی حق فرد نیست بلكه حق جمع است و ما باید در انتخاب خود بهترین را انتخاب كنیم. بهروز جعفری نیز در مخالفت با این طرح گفت: در صورتیكه مدرك فوق لیسانس برای نمایندگی الزامی شود در مرحله بعد مدرك دكتری را تعیین خواهیم كرد، حال باید پرسید كه آیا در شهرهای محروم به تعداد انگشتان دست افرادی دارای مدرك تحصیلی دكتری وجود دارند؟ علی مطهری نیز به عنوان یكی از مخالفین این طرح، آن را موجب كاهش مشاركت مردم در انتخابات دانست و خاطرنشان كرد: تفكر و تعقل، غیر از علم است و در این راستا نباید زیاد به مدرك اهمیت داد و باید به حداقلهایی مثل كارشناسی اكتفا كرد. از عامل تجربه نیز نباید غافل شد؛ چرا كه علم و تجربه مكمل یكدیگرند.نماینده مردم تهران در مجلس با بیان این كه رشته تحصیلی در امر نمایندگی مهم است، یادآور شد: در صورت تصویب این طرح اصلاحیه، مجلس از وجود برخی افراد باتجربه، متفكر و خوشفهم محروم خواهد شد. وی افزود: مجلس محل نخبگان علمی نیست بلكه محل افراد مورد اعتماد مردم است، ضمن آنكه چنین طرحی موجب كاهش مشاركت مردم در انتخابات خواهد شد. مطهری افزود: در قانون اساسی برای ریاست جمهوری هم شرط خواندن و نوشتن ذكر شده است، حال چطور میخواهیم برای نمایندگی شرایط سخت و مدرك تحصیلی بالا قرار دهیم؟ اما، عماد حسینی كه در موافقت با این طرح اصلاحیه سخن میگفت، اظهار كرد: اگر میخواهیم ارتقای پایههای كارشناسی را در مجلس داشته باشیم باید به افزایش سطح تحصیلات رای دهیم. نماینده مردم تهران در مجلس با بیان این كه رشته تحصیلی در امر نمایندگی مهم است، یادآور شد: در صورت تصویب این طرح اصلاحیه، مجلس از وجود برخی افراد باتجربه، متفكر و خوشفهم محروم خواهد شد. صولت مرتضوی نماینده دولت نیز با ابراز نظر مخالف دولت با این طرح، تصویب نهایی آن را موجب كاهش مشاركت مردم دانست و افزود: مردم عامل نگهدارنده تمام امورات و مقوم نظام جمهوری اسلامی هستند اما این طرح قطعا مشاركت مردم را كاهش خواهد داد. وی تصویب این طرح را به معنای محدود كردن حق انتخاب مردم دانست و افزود: مجلس نباید قانونی وضع كند كه مردم احساس كنند این قانون با تبعیض توام است. همچنین، داریوش قنبری به استناد اصول 19 و 20 قانون اساسی این طرح را مبنای ناعدالتی دانست و گفت: این طرح خلاف اصول دموكراسی است و در واقع اشرافسالاری غیرعلمی است.به هر حال این طرح پس از فراز و نشیب ها و نیز اظهار نظرهای موافق و مخالف، در مجلس شورای اسلامی تصویب و در شورای نگهبان تایید و در نهایت نیز توسط رییس جمهور ابلاغ شد تا بدین ترتیب با مدرك لیسانس تحت هیچ شرایطی نتوان كاندیدای انتخابات مجلس شد.حسین آشنابخش حقوق تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 340]